هشدارهای بموقع سازمان هواشناسی و اطلاع رسانی دقیق رسانه ملی نقش موثری در کاهش خسارت در استان های سیل زده داشت
سحر تاجبخش افزود: پیش بینی ها بیشتر با جفت شدن و ترکیب مدل های هواشناسی و هیدرولوژی انجام می شود و با این کار در منطقه قم رود توانستیم از سیل جلوگیری کنیم. با مدل های هیدرولوژی دبی آب را اندازه گیری و پیش بینی می کنیم که طغیان رودخانه وجود دارد یا نه؟
تاج بخش در ادامه گفت: پیش بینی دیگر سیلاب بر اساس دبی آب در پشت سدها انجام می شود و میزان طغیان و سرریزی آب پشت سدها سنجیده می شود.
او گفت: سازمان هواشناسی آمادگی توسعه شرایط موجود را دارد تا نقاط سیل خیز را شناسایی کند.
تاج بخش گفت: بیشتر سیستم های نفوذی از سوریه، فلسطین، ترکیه و عراق عبور می کند و از غرب وارد کشور و از شرق خارج می شود.
او درباره بیشینه و کمینه بارش ها گفت: با توجه به 2 سامانه سیلابی در کشور از 26 اسفند تا 6 فروردین میزان بارش ها مشخص شده است که بیشترین بارش ها را در چهار محال و بختیاری،کهکیلویه و بویراحمد، گلستان، لرستان و مازندران داشتیم.
رئیس سازمان هواشناسی کشور گفت: بر اساس مدل های پیش بینی تا آخر فروردین مشخص شده است بارش هادر کل کشور از 6 تا 11 فروردین بیشتر از حد نرمال نشان داده می شود.
هفته دوم از 12 تا 18 فروردین بارش ها کمتر می شود اما تمرکز بارش ها در زاگرس است. در هفته سوم فروردین نیز بارش های بیشتر از نرمال را داریم. در هفته چهارم از 26 فروردین تا اول اردیبهشت بارش ها در شمال غرب و شمال شرق بیشتر از نرمال پیش بینی شده است.
تاج بخش گفت: سامانه فراگیری که تمام استان ها را درگیر کرده بود از نیمه شرقی در حال خروج است و برای پنج شنبه شدت بارش ها زیاد نیست اما بارش های متناوب و رگباری در رشته کوههای زاگرس و البرز و جزایر هرمزگان متمرکز خواهد بود.
الگوهای هواشناسی نشان می دهد تا اواخر فروردین کاهش دما را شاهد خواهیم بود.
تاج بخش در ادامه گفت: موج بعدی روز جمعه و شنبه در قسمت های غرب و شمال غرب کشور فعال می شود و از یکشنبه استان های کرمانشاه، کهکیلویه و بویر احمد، زنجان و چندین استان دیگر را درگیر خواهد کرد و امکان ایجاد سیل نیز وجود دارد. نیمه غربی کشور و دامنه های البرز را پوشش می دهد اما شدت آن نسبت به این سامانه کمتر خواهد بود.
او افزود: پیش بینی های بلندمدت هواشناسی نشان می دهد بارش ها در بهار ادامه دارد و در اردیبهشت بارش ها بیشتر خواهد بود.
تاج بخش تاکید کرد: یکشنبه در دامنه های البرز پیش بینی بارش های 100 میلیمتر شده است.
او افزود: برای روز جمعه و شنبه سامانه از بخش های غربی وارد می شود شدت بارش ها به سمت غرب است.
در روز یکشنبه سامانه تقویت و از سمت غرب و کرمانشاه وارد کشور می شود و برای روز دوشنبه بارش ها بیشتر در حاشیه زاگرس و البرز خواهیم بود.
تاج بخش تاکید کرد: مردم توصیه ها و هشدار های هواشناسی را جدی بگیرید تا کمترین آسیب ها را شاهد باشیم.
او افزود: در 5 روز آینده موجی که وارد کشور می شود در روزهای یکشنبه و دوشنبه بیشترین تاثیر را در نیمه غربی و شمالی کشور خواهد داشت اما نسبت به سامانه فعلی شدت کمتری خواهد داشت.
محمدعلی شجاعی استاندار خراسان شمالی در ارتباط تصویری گفت: در سیلاب اخیر استان خراسان رضوی نیز درگیر شد اما با توجه به هشدارها و پیش بینی هواشناسی از 15 اسفند رها سازی آب را به صورت کنترل شده انجام دادیم و با کمک نیروهای امدادی بسیج، سپاه و ارتش امدادها انجام شد.
با تشکیل ستادها و مقیم کردن مدیران دستگاه ها در مرکز دهستان ها و محل هایی که مشکلات وجود داشت توانستیم مسافران نوروزی را در محل های امن اسکان دهیم، برخی روستاها تخلیه شد و با توجه به خسارت های سیل تلفات جانی نداشتیم.
او گفت: از 28 اسفند با پیگیری های جهانگیری معاون اول رئیس جمهور اعزام نیرو انجام شد و به روز میزان خسارات اعلام شد و تا این لحظه بیش از 600 میلیارد تومان در کانال ها و ابنیه، زمین های کشاورزی و دام ها خسارت جدی وارد شده است.
علیرضا رزمحسینی استاندار خراسان رضوی در ارتباط تصویری گفت: همه دستگاه های اجرایی آماده باش بودند و در برخی مسیرها دستور تخریب داده شد. در کاشمر و سبزوار راههای 7 روستا باز شده است و خوشبختانه آمادگی لازم و پیش بینی های لازم و اطلاع رسانی به موقع صدا و سیما موجب شد کمترین خسارت را داشته باشیم.
او گفت: بیش از 30 دستگاه تریلی کمک های ارسالی خراسان رضوی همزمان با کنترل سیل به استان گلستان و مازندران ارسال شد.
استاندار خراسان رضوی گفت: مسیرهای سیل خیز شناسایی شده تا در آینده نیز از خسارت های احتمالی جلوگیری شود.
او گفت: عمده خسارت های سیل در راه های روستایی و نشست راههای نیشابور است، برآورد خسارت ها در حال بررسی است و به دولت اعلام خواهد شد.
سیدموسی خادمی استاندار لرستان در ارتباط تلفنی گفت: استان لرستان از روز گذشته که تقریبا بارش ها قطع شد شرایط سختی به لحاظ سیل نداشتیم وبیشترین تلاش ها بر امدادرسانی بود.
او گفت: از امروز با بالگرد توانستیم خدمات غذایی و بهداشتی به روستاهایی که راهها مسدود بود برسانیم. 4 روستا مشکل برق دارند که تا فردا شب برطرف خواهد شد.
12 روستا همچنان با قطعی آب مواجه هستند که تا فردا برطرف خواهد شد. برقراری ارتباط ها و خدمات ها درحال انجام و مشکل قطع ارتباط جاده اصلی لرستان - پلدختر به طور موقت برطرف شده است. برآورد خسارت ها نیز تا 2 روز اینده اعلام خواهد شد.
خادمی گفت: برای ورود موج جدید بارشی که از یکشنبه وارد کشور می شود نیز آمادگی لازم را داریم.
محمد نصیری رئیس سازمان داوطلبان هلال احمر در ارتباط تلفنی گفت: از دوم فروردین پیرو اطلاعیه ها برای جمع آوری کمک های نقدی مردم اعلام امادگی شد و تا این لحظه در خصوص اقلام اساسی از محل ذخایر جمعیت هلال احمر و کمک های مردمی اشباع هستیم و بحران خاصی نداریم.
او گفت: در منطقه آق قلا بعد از فروکش کردن اب ممکن است نیازهایی باشد که اعلام خواهد شد اما در حال حاضر از نظر کالا و تجهیزات مشکلی نداریم. شماره حساب های اعلام شده برای کمک های نقدی برای جبران خسارت سیل است. تا چهارم فروردین برابر 8 و نیم میلیارد تومان کمک های هلال احمر به مردم اهدا شد.
علیرضا عسگریان معاون مشارکتهای مردمی کمیته امداد در ارتباط تلفنی گفت: از دوم فروردین ماه 8 استان به عنوان استان معین اعلام و بارگیری اقلام کمکی انجام شد .
اولویت اساسی در امداد، وجوه نقدی است و بعد از آن اقلام اساسی مثل پتو، فرش، اجاق، لباس و غیره که مردم می توانند با مراجعه به مراکز اقلام کمکی خود را اهدا کنند.
او افزود: 8 استان به صورت بالقوه بحرانی اعلام شده است و پایگاه های کمیته امداد در کلیه استان ها فعال هستند که مردم با مراجعه به مراکز و پایگاه های کمیته امدادی می توانند اقلام کمکی را اهدا کنند.
معاون مشارکت های مردمی کمیته امداد در ادامه افزود: ستاره 8877 ستاره 99 مربع درگاه ورودی برای کمک های مردمی همچنین شماره حساب 603799790001000 و شماره 3333 نزد بانک ملی و سایت کمیته امداد برای کمک های نقدی اعلام شده است.