گزارش مکتوب؛
انتخاب قزوین به عنوان ۱۰شهر هدف گردشگری کشور
قزوین با توجه به تنوع بالای آثار طبیعی و تاریخی، ظرفیتهای بالایی در بخش گردشگری دارد و روند توسعه استان با رونق این بخش محقق میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، از آنجائیکه جاذبههای گردشگری قزوین کمتر شناخته شده ایام نوروز فرصتی مناسب برای معرفی این ظرفیتها ست.
استان قزوین با برخورداری از صدها اثر تاریخی از بازارها، سراهای تاریخی و مساجد و امامزادهها گرفته تا کلیساها، عمارتها و حمامهای قدیمی و آب انبارها یکی از استانهای برتر در بخش گردشگری است.
شهر تاریخی قزوین که در دوره صفویه برای بیش از نیم قرن پایتخت ایران بوده، با نزدیکی به تهران (در فاصله کمتر از ۱۵۰ کیلومتری) و با قرارگیری در مسیر ارتباطی ۱۲ استان کشور از موقعیت ممتازی برخوردار است و ظرفیت تبدیل شدن به قطب جدید گردشگری را داراست.
کاخ چهلستون، بنای عالی قاپو، کوچکترین کلیسای ایران، اولین هتل (گراند هتل) و نخستین خیابان ایران (خیابان سپه) در این شهر قرار دارد.
۲ دروازه (دروازه درب کوشک و دروازه تهران قدیم) از چهار دروازه تاریخی ایران در قزوین واقع شده و این شهر بیشترین تعداد آب انبارهای قدیمی ایران را در خود جای داده است.
دستگاههای اجرایی قزوین در سالهای اخیر تلاش کرده اند با شیوههای نو از قبیل برگزاری نمایشگاه فرهنگ و سنن در استان، بهره گیری از تورهای مجازی جاذبههای گردشگری قزوین و برگزاری نمایشگاه معرفی آثار و دستاوردهای گردشگری در پایتخت برای معرفی ظرفیتهای استان اقدام و قزوین را از معبر به مقصد گردشگری تبدیل کنند.
انتخاب قزوین به عنوان ۱۰شهر هدف گردشگری کشور
معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار قزوین در این باره میگوید: رونق و تحول در بخش گردشگری منافع و مزایای زیادی برای استان به دنبال دارد و یکی از مصادیق بارز رونق گردشگری ایجاد اشتغال است.
علی فرخزاد با اشاره به فرصت تعطیلات نوروزی برای ارتقای صنعت گردشگری قزوین، میافزاید:باید دستگاههای اجرایی نظیر شهرداری و میراث فرهنگی و گردشگری هماهنگیهای بهتر و بیشتری در این زمینه داشته باشند و با فعالسازی تمامی کمیتههای تخصصی گردشگری در استان و شهرستانها برای ارتقای صنعت گردشگری استان تلاش کنند.
فرخزاد اضافه میکند:خوشبختانه با اقدامات صورت گرفته در بخش گردشگری، قزوین به عنوان یکی از ۱۰شهر هدف گردشگری در سطح کشور شناخته شده است.
پیش بینی جذب یک و نیم میلیون گردشگر از جاذبههای تاریخی قزوین در نوروز۹۸
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری قزوین نیز میگوید: با توجه به نزدیکی قزوین به تهران، فرصت بسیار خوبی برای استان قزوین فراهم شده تا برای توسعه صنعت گردشگری و توریستی در استان اقدام شود.
علیرضا خزائلی با پیش بینی یک و نیم میلیون گردشگر از جاذبههای تاریخی قزوین در نوروز۹۸ میافزاید: تمهیدات لازم برای استقبال مناسب از میهمانان و مسافران نوروزی در قزوین انجام شده است.
خزائلی اضافه میکند:برای تامین اقامتگاه مسافران نوروزی قزوین علاوه بر هتل ها، مسافرخانهها و میهمان سراها، ۸۱مدرسه با ۸۰۰کلاس درس برای اسکان در نظر گرفته شده، اما اولویت اقامت با مراکز اقامتگاهی است.
وی همچنین میگوید: بازدید از تمامی مراکز تاریخی قزوین به غیراز موزهها برای مسافران رایگان است.
آمادگی مجتمعهای بین راهی قزوین برای خدمات دهی به مسافران نوروزیمدیرکل راهداری و حمل و نقل جادهای استان قزوین نیز میگوید: ۳۱مجتمع بین راهی این استان در ایام نوروز خدمات عمومی شامل توقفگاه، جایگاه سوخت، رستوران و اتاقهای استراحت به مسافران ارائه خواهند کرد.
افشین پیرنون میافزاید: روان سازی ترافیک، خدمات امداد خودرو و استقرار جرثقیلهای امداد جادهای در جاده ها، بازدید از مجتمعهای خدماتی - رفاهی، آماده سازی راهها از جمله خط کشی، ساماندهی علایم راهنمایی و رانندگی و آشکار سازی نقاط پرحادثه از جمله اقدامات این اداره کل برای ارتقای ایمنی مسافران نوروزی است.
۲۷پایگاه ثابت و سیار جمعیت هلال احمر در خدمت مسافران نوروزیحسن آصفی مدیرعامل جمعیت هلال احمر استان قزوین نیز میگوید: تمامی امکانات و نیروهای داوطلب و آموزش دیده این جمعیت در ۱۶پایگاه ثابت، ۱۰پایگاه سیار و یک پایگاه کوهستانی بسیج شده اند تا در ایام نوروز به بهترین نحو ممکن برای خدمت رسانی به مسافران اقدام کنند.
و اما در این گزارش سعی کرده ایم بخشی از جذبهای گردشگری شهر قزوین را معرفی کنیم.
کاخ چهلستون و سردرعالی قاپو یادگار دوران پایتختی قزوین
دولتخانه صفوی مقر پادشاهی صفوی و مقر حکومت ایران در دوران شاه طهماسب در قرن نهم هجری بوده است،در ایامی که پایتختی ایران از تبریز به قزوین منتقل شد.
دولتخانه صفوی به همراه باغ این مجموعه در هسته مرکزی شهر قزوین قرار گرفته است که از شمال به میدان آزادی، از سمت شرق به خیابان پیغمبریه، از غرب به خیابان هلال احمر و از جنوب به خیابان شهدا (سپه) محدود است.
سردر عالی قاپو به همراه عمارت (کاخ) چهلستون که بعدها الهام بخش ساخت عالی قاپو و چهلستون در اصفهان شد از آثار باقی مانده در این مجموعه تاریخی و از یادگاران پایتختی قزوین به شمار میروند که همه ساله میزبان قابل توجهی از گردشگران داخلی و خارجی است.
کاخ یا عمارت چهلستون معروف به کلاه فرنگی، تنها کاخ پادشاهی صفوی باقی مانده در مجموعه دولتخانه صفوی قزوین است که در میان باغی احاطه شده است.
بنای این کاخ، ساختمانی هشت گوش با ۵۰۰مترمربع مساحت است که در دو طبقه ساخته شده و دارای تالارها و اتاقهای کوچکی در هر طبقه است.
نقاشیهای دیوار طبقه اول این کاخ نمونهای از هنر نگارگری مکتب قزوین بوده و دارای شهرت جهانی است.
تالار بزرگ طبقه دوم نیز با اُرسیهای زیبا که در حال حاضر به موزه خوشنویسی قزوین تبدیل شده و در آن آثاری از قدما و استادان فعلی هنر خط برای بازدید علاقهمندان به نمایش گذاشته شده است.
بنای رفیع سر در عمارت عالی قاپو قزوین که به علت کاربری آن در قرن اخیر به شهربانی نیز معروف شده، یکی از هفت درِ ورودی به ارگ سلطنتی صفویان و از آثار مهم تاریخی شهر قزوین است که در این مجموعه قرار دارد.
عظمت و شکوه این بنای تاریخی گردشگرانی که از سمت خیابان شهدا (سپه) به طرف دولتخانه صفوی میآیند را به تحسین وامی دارد.
این بنای باشکوه تاریخی در سال۹۲۳ هجری شمسی و در دوره صفویه ساخته شده است.
گراند هتل اولین هتل مدرن ایران از بناهای دوره قاجاری، مدرسه امید نخستین مدرسه مدرن قزوین و همچنین بقعه تاریخی چهار انبیاء (مدفن چهارتن از پیامبران الهی) نیز در دل این مجموعه تاریخی قرار گرفته اند.
سرای سعدالسلطنه قزوین بزرگترین کاروانسرای درون شهری و سرپوشیده ایران سرای سعدالسلطنه علاوه بر اینکه یک بنای بزرگ تاریخی است، بازار و محل تهیه انواع سوغات و صنایع دستی قزوین نیز میباشد.
بیشتر گردشگرانی که به قزوین سفر میکنند، چندساعتی نیز به گشت و گذار در این سرای بی نظیر مشغول میشوند.
این بنای قاجاری با بیش از ۶هکتار مساحت در واقع بزرگترین کاروانسرای درون شهری و سرپوشیده ایران محسوب میشود که در مرکز شهر قزوین و در خیابان امام خمینی(ع) قرار دارد و اکنون به بازار سوغات و صنایع دستی قزوین تبدیل شده است.
آثار هنرمندان قزوینی از جمله محصولات مرتبط با نگارگری، خاتم کاری، خوشنویسی، گلیم و منبت در این مجموعه به عرضه گذاشته شده است.
سرای سعدالسلطنه قزوین همچنین در همه ساله در ایام نوروز میزبان جشنواره فرهنگ و سنن ایرانی با حضور هزاران گردشگر نوروزی است.
موزه مردم شناسی حمام قجریکی دیگر از بناهای تاریخی موجود در هسته مرکزی شهر قزوین واقع در خیابان عبید زاکانی، حمام قجر است که طی چندسال گذشته به موزه مردم شناسی تبدیل شده است.
بنای این مکان مربوط به دوره صفویه است و در زمان شاه عباس دوم ساخته شد و در ابتدا حمام شاه نامیده میشده،اما در دوره قاجار به 'قجر' تغییر نام داده است.
این بنا که از قدیمیترین حمامهای ایران است و کاربری موزه پیدا کرده، از پربازدیدترین بناهای شهر قزوین در ایام نوروز است.
در قسمتی از این موزه استحمام مردم در زمانهای قدیم به نمایش درآمده و یک بخش از این موزه به معرفی حرفهها و پیشهها همراه با لباس محلی به معرفی اقوام قزوینی، تات ها، ترک و آذری، کرد و لر و الموتیها اختصاص پیدا کرده است.
شیرینی پزی ویژه قزوینی ها، گندم کاری و کشاورزی ویژه ترکها و آذری ها، پایکوبی ویژه کردها و پوشش بانوان لر، آویزان کردن انگور ویژه تاتها و گلیم باقی نیز ویژه الموتیها از جمله حرفهها و رسوم محلی است که در بخش سربینه این موزه همراه با مجسمهها و ماکتهای طراحی شده بدست هنرمندان به تصویر کشیده شده است.
بخش گرمخانه نیز مشاغل و پیشههای قدیمی همچون مسگری، آهنگری، حلاجی، طبابت و حجامت، میوه فروشی و عطاری به نمایش گذاشته شده است.
موزه شهر قزوین، دارای اشیایی با قدمت بیش از ۸هزار سال'موزه شهر' قزوین با برخورداری اشیایی با قدمت بیش از ۸هزار سال گنجینهای از آثار و اشیای نفیس تاریخی است. در این موزه هفت هزار شی قدیمی نگهداری میشود.
قزوین یکی از استانهای قطب گدرشگری مذهبیقزوین قطب گردشگری مذهبی غرب وشمال غرب کشور نیز محسوب میگردد، زیرا مرقد مطهرحضرت امامزاده حسین(ع) که گفته میشود از فرزندان حضرت امام رضا(ع) هستند در خیابان سلامگاه در جنوب شهر قزوین واقع شده است.
این امامزاده از مهمترین زیارتگاههای شهر قزوین و در ایام نوروز میزبان بسیاری از گردشگران از جای جای کشور و حتی دیگر کشورهاست.
گنبد فیروزهای این امامزاده از دور برای قزوینیها و گردشگران دلبری میکند، از آنجا که بنای بقعه این امامزاده بنایی مربوط به دوره صفوی است، زائران ضمن زیارت سلاله ثامن الحجج امام رضا(ع) از یک صحن و سرای تاریخی و زیبا نیز دیدن میکنند.
چهارانبیاء، زیارتگاهی برای پیروان سه دین الهیآستان متبرک چهارانبیاء نیز از مهمترین زیارتگاههای شهر قزوین به شمار میرود و روزانه زائران زیادی به خود میبیند.
این بقعه که به چهار انبیاء و یا پیغمبریه مشهور است مدفن چهار تن از پیامبران بنی اسرائیل به نامهای سلام، سلوم، سهلوی و القیا ست.
براساس روایتهای تاریخی این چهار پیامبر الهی که سالها مورد آزار و اذیت قوم بنی اسرائیل قرار گرفته بودند، به فکر مهاجرت به نواحی داخلی فلات ایران میافتند. هدف از این مهاجرت تبلیغ شریعت حضرت موسی(ع) و بشارت میلاد مسیح به موحدان بوده است.
امامزاده سلطان سید محمد(ع)، امامزاده اسماعیل(ع) و آمنه خاتون، بی بی شهربانو، زبیده خاتون از دیگر امامزادههای مهم شهر قزوین به شمار میروند که میزبان زائران زیادی هستند.
مسجد جامع عتیق، یکی از کهنترین مساجد ایران
مسجد جامع عتیق قزوین را باید یکی از بناهای باشکوه و کم نظیر تاریخی ایران دانست، این مسجد چهار ایوانی که نمادی از بندگی و ایمان خالصانه مردم قزوین از اوایل اسلام تاکنون است، در خیابان سپه (شهدا) قرار دارد.
گنبد باشکوه، ایوانهای رفیع گلدستهها و منارههای مجلل و گچبریهای نفیس این بنای تاریخی با بیش از یک هزار سال قدمت، گردشگران بویژه دوستداران میراث فرهنگی را به خود مجذب میکند.
گفته میشود این بنا ابتدا آتشکدهای مربوط به دوران ساسانیان بوده و در سال۱۹۲ هجری تبدیل به مسجد میشود.
کلیسای کانتور، کوچکترین کلیسای ایران
این بنای عبادتگاهی کوچک را روسها در زمان حضور خود در ایران متقارن با جنگ جهانی دوم احداث کرده اند.
این کلیسا دارای طرحی صلیبی شکل است و نمای آجری سرخ و پوشش شیروانی گنبدهای آن به همراه آجرهای لعابدار، معماری این بنا را با سایر بناهای قزوین متفاوت کرده و به علت نبود پیروان مذهب ارتدوکس زیارت کنندهای ندارد و اکنون جنبه گردشگری پیدا کرده است.
قزوین، شهر آب انبارهایکی از جاذبههای گردشگری قزوین، آب انبارهای تاریخی آن است، یکی از ویژگیهای این بناها در قزوین پلانهای متفاوت هر آب انبار با آب انبار دیگر است.
از معروفترین آب انبارهای قزوین میتوان به آب انبار سردار بزرگ و کوچک اشاره کرد.
آب انبار سردار بزرگ قزوین، بنایی مربوط به دوره قاجاری بوده و بزرگترین آب انبار تک گنبدی ایران است و در خیابان راهآهن قرار دارد.
آب انبار سردار کوچک نیز مقابل مسجد و مدرسهای تاریخی به همین نام در محله تبریز قزوین قراردارد و سردرآن مزین به کاشی کاری است و در ورودی آن نیز کتیبهای به سنگ مرمر با خط نستعلیق وجود دارد.
آب انبار مسجد جامع عتیق، آب انبار آقا و آب انبار حاج کاظم از دیگر آب انبارهای قدیمی و تاریخی قزوین به شمار میروند.
سپه، قدیمیترین خیابان ایرانخیابان سپه که امروزه خیابان شهدا نام گرفته است، نخستین خیابان طراحی شده ایران به سبک و سیاق امروزی است.
این خیابان که آثار تاریخی ارزشمندی همچون مسجد جامع عتیق و بخشی از دولتخانه صفوی (سردرعالی قاپو) را در خود جای داده از مهمترین خیابانهای قزوین به شمار میرود و قدم زدن در آن که سنگفرش شده است به گردشگران حسی نوستالژیک میدهد.
سپه، نخستین خیابان دوبانده ایران بوده که در عصر صفوی و به دستور شاه طهماسب احداث شده و به عمارت شاهی آن زمان متصل میشده است.
آرامگاه حمدالله مستوفی، بنای منحصر به فرد با گنبد مخروطیآرامگاه حمدالله مستوفی مورخ، ادیب، شاعر و جغرافیدان قرن هشتم هجری در محله باغ دبیر قزوین قرار دارد.
گنبد مخروطی شکل و فیروزهای رنگ این بنای آرامگاهی و کاشی کاریهای دورآن که به سبک و سیاق دوره ایلخانی احداث شده است، بسیاری از گردشگرانی که به قزوین میآیند را به خود جذب میکند.
حسینیه امینی ها، شاهکار هنر معماری ایرانی - اسلامیحسینیه امینیها واقع در خیابان مولوی از دیگر بناهای تاریخی قزوین در دوره قاجاری به شمار میرود که مورد توجه گردشگران است.
این بنا ابتدا یک منزل مسکونی بوده که بعدها تغییرکاربری پیدا کرده و برای برگزاری مراسمهای دینی در قالب حسینیه وقف شده است.
تزیینات گچ بری، نقاشی روی چوب و آئینه کاری در سقف، دیوارها، طاقچههای این بنای زیبای تاریخی را باید شاهکاری از معماری ایرانی-اسلامی دانست.
این حسینیه دارای دو حیاط شمالی و جنوبی و سه تالار شرقی و غربی است که به موازات همدیگر قرار دارند و به وسیله پنج دریهای متحرک مشبک از یکدیگر جدا میشوند.
قزوین در کنار بناهای یاد شده دارای دهها اثر تاریخی از جمله خانههای تاریخی، گراند هتل، عمارت سردار مفخم و کلیسای هرپسیمه مقدس، حمام بلور است که آشنایی و یا بازدید از آنها به گردشگران نوروزی توصیه میشود.
علاوه بر آثار متنوع تاریخی، بوستان ملی باراجین به عنوان بزرگترین پارک جنگلی کشور، دهکده طبیعت و سافاری پارک اولین سافاری پارک ایران که به طور زنده امکان بازدید از حیات وحش در آن فراهم شده، تله سی یژ و پیست اسکی کامان و زرشک را نیز باید از جاذبههای گردشگری شهر قزوین ذکر کرد.
استان قزوین با دوهزار و پانصد اثر مذهبی، تاریخی و طبیعی شناسایی شده و هزار و سیصد و هفتاد و چهار اثر ثبت شده، یازده درصد بناهای تاریخی کشور را در خود جای داده که از ظرفیتهای بالایی برای جذب گردشگر برخوردار است.
قلعه الموت (حسن صباح)، آب معدنیهای شهر آبگرمها، دریاچه اُوان، برجهای تاریخی خرقان و غارها و کاروانسراهای متعدد از جمله این آثارتاریخی است که در ایام نوروز گردشگران را به سوی خود فرا میخوانند.