جاسیندا آردن، نخستوزیر نیوزیلند: مسلمانان در نیوزیلند از حمایت کامل برخوردارند. نیوزیلند، خشونت، افراطی گری و تنفر نمی خواهد
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از شبکه الجزیره مباشر؛ نخست وزیر نیوزیلند تاکید کرد مسلمانان در این کشور از حمایت کامل دولت برخوردارند.
جاسیندا آردن، نخستوزیر نیوزیلند در کنفرانسی مطبوعاتی درباره آخرین تحولات مربوط به جنایت حمله به دو مسجد در شهر کرایست چرچ این کشور گفت: مسلمانان در نیوزیلند از حمایت کامل برخوردارند. وی خاطر نشان کرد نیوزیلند، خشونت، افراطی گری و تنفر نمی خواهد.
جاسیندا آردن خاطرنشان کرد نه تنها نیوزیلند بلکه همه کشورهای دنیا باید با افراطی گری مقابله کنند.
نخست وزیر نیوزیلند با بیان این که با تحویل پیکرهای 30 نفر از قربانیان به خانواده هایشان موافقت شد افزود در بین قربانیان این حادثه (تروریستی) یک شهروند سوری بود که از جنگ در کشورش فرار کرده و به نیوزیلند پناهنده شده بود.
نخست وزیر نیوزیلند خاطر نشان کرد ما به حمایت از خانواده های قربانیان این حادثه ادامه می دهیم. وی ابراز امیدواری کرد در آینده ای نزدیک قوانین مربوط به مالکیت و حمل سلاح در این کشور اصلاح شود.
نخست وزیر نیوزیلند افزود کارشناسانی با معیارهای بین المللی در فرآیند تشخیص هویت قربانیان این حادثه مشارکت داشتند.
وی واکنش و برخورد مقامات نیوزیلند به این حادثه را بسیار خوب توصیف کرد و افزود ما اجازه گسترش افراطی گری در نیوزیلند را نمی دهیم و این موضوعی است که در آینده بیشتر بر آن متمرکز خواهیم شد.
نخست وزیر نیوزیلند، اعلام کرد برای گرامیداشت قربانیان حمله تروریستی به دو مسجد در کرایست چرچ، روز جمعه اذان به طور زنده از همه شبکه های این کشور، پخش خواهد شد.
جاسیندا آردرن در نخستین گفت: ما حمایت از خود از سراسر جهان به ویژه از سوی جامعه مسلمانان جهان را احساس کردیم. می خواهم به نمایندگی از نیوزیلند و مسلمانان نیوزیلند از شما تشکر کنم. آنچه در اینجا رخ داد، یک حادثه بی سابقه بود. ما یک ملت و امت مسالمت جو هستیم. ما صد و شصت زبان و بیش از دویست قومیت داریم. چنین حمله تروریستی پیش از این رخ نداده بود و برای ما بسیار شوکه کننده بود. ما ایدئولوژی عامل این حمله تروریستی را رد و محکوم می کنیم و تاکید داریم که این حمله تروریستی بود.
آردرن افزود: مسلمانان نیوزیلند باید بتوانند در امنیت به عبادت بپردازند. با این اقدام تروریستی، زندگی قربانیان این حمله تروریستی و خانواده هایشان نابود شد. برای ما شوکه کننده بود که این حمله در یک محل عبادت رخ داد. این موضوع برای ما شوکه کننده و بسیار دردناک است. ملت نیوزیلند به همین علت احساس ناراحتی و غم می کنند. زمانی که نخستین خبرها درباره تیراندازی منتشر شد به سرعت به پایتخت بازگشتم. بحث هایی درباره واکنش به آن وجود داشت، اما پیش از نشست دولت، مهمترین مسئله برای من تضمین سلامت اقلیت مسلمان در نیوزیلند بود. ما نیروهای پلیس را در اطراف مساجد مستقر کردیم تا تضمین کنیم که مسلمانان بتوانند وارد مساجد شوند. تلاش می کنیم شرایطی را ایجاد کنیم که مسلمانان همواره در زمان حضور در مساجد، احساس امنیت کنند.
وی در پاسخ به سوالی درباره جزئیات کشتار نیوزیلند و بازداشت عامل آن خاطر نشان کرد: نیروهای پلیس در ابتدا نمی دانستند که این حمله از سوی یک نفر صورت گرفته است یا اینکه افراد دیگری هم وجود داشته اند. همچنین مشخص نبود که آیا سلاح ها و مواد منفجره هم در اختیار آن فرد یا افراد قرار دارد یا نه؟ به همین علت شرایط دشوار بود. نیروهای پلیس خودروی عامل این حمله را محاصره کردند، در حالی که در داخل خودرو، بمب هایی وجود داشت. چند ساعت طول کشید که تا اطمینان حاصل کنیم که آیا افراد دیگری که بازداشت شده بودند به این حادثه ارتباط داشتند یا نه. اکنون به طور کامل می دانیم که این حمله از سوی یک نفر صورت گرفته است. هر چند که در ابتدا چند نفر بازداشت شدند که یک نفر از آنها در ترویج اندیشه های نفرت انگیزانه نقش داشت.
نخست وزیر نیوزیلند در پاسخ به سوالی درباره رواج اندیشه های نژادپرستانه در شبکه های اجتماعی و حضور طرفداران چنین اندیشه هایی در نیوزیلند گفت: باید اعتراف کنیم که چنین چیزی وجود دارد. عامل این حمله یک تبعه نیوزیلند یا فردی که در اینجا بزرگ شده است، نبود. او یک شهروند استرالیایی است و نیوزیلند را به این علت برای محل حمله خود انتخاب کرد که ما امتی هستیم که در آن از ادیان و زبان های مختلف وجود دارد. او بر اساس اندیشه های تروریستی خود، کشورها ما را به عنوان یک هدف انتخاب کرده بود. با اینکه عامل این حمله یک تبعه نیوزیلند نیست، اما نمی توانیم مانند دیگر کشورها این مسئله را نادیده بگیریم که افراد دیگری هم در نیوزیلند هستند که ممکن است ایدئولوژی مشابه این مهاجم داشته باشند. ما باید برای حل این موضوع تلاش کنیم. شبکه اجتماعی نباید چنین اندیشه هایی را ترویج دهند. ما باید در برابر این موضوع، مسئولانه عمل کنیم تا وجهه خود را به عنوان کشور مسالمت جو که همه را در خود جای می دهد، حفظ کنیم.
جاسیندا آردرن در پاسخ به این سوال که چرا تصمیم گرفتید بر خلاف دیگر کشورهای غربی، از همان ابتدا عامل این حمله را تروریست توصیف کنید؟ گفت: از نظر من، تروریست خواندن این فرد به دلیل کاملا روشنی بود. زیرا این اقدام یک اقدام تروریستی بود. این حمله مستقیم و عمدی علیه مسلمانان در نیوزیلند بود. توصیف من از آنچه رخ داد درست بود.
آردرن در پاسخ به این سوال که آیا قانون برخورد یکسانی با طرفداران اندیشه های نژادپرستانه مانند عناصر گروه های تندروی مدعی مسلمان بودن خواهد داشت؟ افزود: ما قصد داریم در بسیاری از قوانین مربوط به نگهداری سلاح بازنگری کنیم. تروریست عامل این حمله به سادگی توانسته بود به سلاح دست پیدا کند. به همین علت، اعلام کردیم قوانین مربوط به نگهداری سلاح اصلاح خواهد شد. آنچه باید درباره آن اقدامات بیشتری صورت گیرد، تربیون هایی است که از آنها برای رواج گفتمان نفرت پراکنی و تشویق به خشونت استفاده می شود. اقلیت مسلمان در اینجا با قدرت از نیوزیلند و پیام نیوزیلند حمایت کرد. ما خشونت و افراط گرایی را به هر صورتی رد می کنیم و ما در این باره متحد هستیم. نیوزیلند محلی برای هیچ نوع خشونت و افراط گرایی نیست و من به همین علت در استفاده از کلمه تروریست برای عامل این حمله با صراحت سخن گفتم. ما در هر تربیون داخلی و بین المللی در این باره سخن می گویم. باید واقعیت آنچه را که در نیوزیلند رخ داد، بیان کنیم.
وی درباره اقدام خود در پوشیدن حجاب و تسلیت گفتن به خانواده های قربانیان کشتار نیوزیلند خاطر نشان کرد: من به عنوان نخست وزیر نیوزیلند از اصولی پیروی می کنم که اکثریت مردم کشورش از آن حمایت می کنند. این اقدام من، در چارچوب ارزش های نیوزیلند صورت گرفت. ما به ایدئولوژی هایی که اصول ما را رد می کنند، کاری نداریم. من به نمایندگی از ملت نیوزیلند، حامل پیام تسلیت برای این خانواده ها بودم. ما ملتی هستیم که در شادی و غم یکدیگر شریک می شویم و مسلمانان هم بخشی از جامعه نیوزیلند هستند.
نخست وزیر نیوزیلند درباره همبستگی گسترده بین مردم این کشور در پی این حادثه گفت: غم و همبستگی گسترده، چیزی است که جامعه جهانی در نیوزیلند شاهد آن بود. دسته های گل زیادی در ورودی مساجد قرار داده شد. این همان ملتی است که من می شناسم. ما می خواهیم بقیه جهان، چنین تصویری از نیوزیلند داشته باشد.
آردرن افزود: به اعتقاد من، مردمی در نیوزیلند که به صورت قانونی سلاح در اختیار دارند از ما برای اصلاح قوانین حمایت خواهند کرد. در برابر چنین اقدام بزرگ تروریستی، اصلاح قوانین ضروری است، زیرا فکر می کنم ساده بودن دسترسی به سلاح در این باره نقش داشته است. ما باید این شرایط را تغییر دهیم. سلاح هایی که در این حمله از آن استفاده شد، به صورت قانونی خریداری شده بود، اما به صورت غیرقانونی دستکاری شده بود. دسترسی راحت این فرد به سلاح، ضرورت اصلاح قوانین را نشان می دهد و ما این مسئله را پیگیری خواهیم کرد.
وی در پاسخ به این سوال که به طور مشخص چه انتظاری از شبکه های اجتماعی دارید؟ خاطر نشان کرد: می خواهیم تضمین کنیم که تصاویر این خشونت منتشر نشود. پخش این تصاویر نفرت انگیز و انتشار آن برای ما، اهانت به ما بود. ما در تماس با فیس بوک خواستار حذف این ویدئو شدیم. چالش بزرگی است که مانع از انتشار هر نوع مطلبی شویم که به خشونت تشویق می کند. قصد داریم به گفتگو با شبکه های اجتماعی ادامه دهیم. البته این خواست منحصر به نیوزیلند نیست که می خواهد با شبکه های اجتماعی در این باره گفتگو کند. بازگرداندن اجساد قربانیان به خانواده ها، برای ما اولویت دارد. ما با مسئولان اقلیت مسلمان در نیوزیلند در تماس هستیم تا به خواست همه احترام گذاشته شود. شاید پس از دفن اجساد، مراسم گرامیداشت عمومی برای قربانیان برگزار شود. می خواهیم شرایطی را ایجاد کنیم تا مسلمانان بتوانند روز جمعه به مساجد در نیوزیلند بروند و به عبادت بپردازند. روز جمعه، اذان به طور زنده از همه شبکه های نیوزیلند پخش خواهد شد. ما همچنین دو دقیقه به احترام قربانیان سکوت خواهیم کرد و پس از آن، مراسم گرامیداشت آغاز خواهد شد و فرصتی خواهد بود تا مردم نیوزیلند در کنار یکدیگر قرار گیرند. همچنین در سطح بین المللی هم هر کسی بخواهد می تواند به اینجا بیاید. البته ما در این باره باید با خانواده های قربانیان گفتگو کنیم. پیش بینی می کنم سران بعضی از کشورهای جهان در این مراسم شرکت کنند، به ویژه که پیام های حمایت و تسلیت زیادی دریافت کردیم. ما از هر کسی بخواهد به اینجا بیاید و در کنار ما باشد، استقبال می کنیم.