در یک قرن اخیر استفاده از سوخت های فسیلی و متعاقب آن آلودگی های زیست محیطی در کشور ما و دیگر کشورها به معضلی بزرگ تبدیل شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری؛ وابستگی روز افزون مردم به این سوخت ها و
یکی از این انرژی ها، انرژی خورشیدی است که از مواهب خدادادی است.
در حالی که در چند دهه اخیر استفاده از انرژی خورشید به عنوان یک منبع تجدید پذیر برای تامین انرژی پاک در کشورهای دنیا مورد توجه قرار گرفته است؛ ایران با داشتن بیش از 300 روز آفتابی در اکثر استان هایش، از انرژی پاک و تجدید پذیر آفتاب بی بهره مانده است.
توجه ایران به استفاده از انرژی خورشیدی از ابتدای دهه 90 سبب شد آژانس بین المللی انرژی، ایران را فعال ترین کشور خاورمیانه در حوزه توسعه انرژی های نو مطرح کند.
چندی پیش اخباری از سرمایه گذاری و مشارکت کشورهای دیگر در شهرهای مختلف کشور به ویژه نواحی جنوبی برای ایجاد نیروگاه خورشیدی منتشر شد؛ اقدامی که علاوه بر ایجاد تحول در اقتصاد انرژی کشور می تواند راه حل موثری برای الودگی هوای شهرهای مشهد، اراک، اصفهان، کرمان و... باشد.
استان چهارمحال و بختیاری هم به علت ارتفاع بالا و همچنین کاهش ضخامت اتمسفر، می تواند یکی از مکان های مناسب برای ساخت نیروگاه های خورشیدی باشد.
مدیرکل هواشناسی استان چهارمحال و بختیاری با بیان این که ساعت آفتابی یا مدت تابش آفتاب در هواشناسی به وسیله دستگاه آفتاب نگار مورد اندازه گیری قرار می گیرد؛ می گوید: معمولاً ساعات آفتابی تابعی از عرض جغرافیایی فصل و میزان ابرناکی آسمان است.
آقای پارسا می افزاید: بر این اساس در استان چهارمحال و بختیاری میانگین سالیانه ساعات آفتابی که مبین
مدیرکل حفاظت محیط زیست چهارمحال و بختیاری می گوید: از نظر هزینه، حمل و نقل، نگهداری و سایر عوامل، استفاده از انرژی خورشیدی یکی از بهترین راه های برق رسانی و تولید انرژی در مقایسه با دیگر مدل های انتقال انرژی به روستاها و نقاط دور افتاده است.
وی می افزاید: با توجه به استانداردهای بین المللی اگر میانگین انرژی تابشی خورشید در روز بالاتر از سه و نیم کیلو وات ساعت در مترمربع باشد؛ استفاده از مدل های انرژی خورشیدی نظیر کلکتورهای خورشیدی یا سامانه های فتوولتائیک بسیار اقتصادی و مقرون به صرفه است.
بزرگترین نیروگاه خورشیدی فتوولتائیک خردادماه 94 در شهرستان شهرکرد افتتاح شد
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق چهارمحال و بختیاری می گوید: نیروگاه فتوولتائیک، با ظرفیت 250وات، برای تامین 111کیلو وات برق نصب شده است.
آقای فرهزاد می افزاید: برای این نیروگاه که از 444صفحه خورشیدی تشکیل شده است؛ 11 میلیارد ریال هزینه شد.
وی توسعه و فرهنگ سازی برای استفاده از انرژی های تجدید پذیر، کاهش اثرات زیانبار زیست محیطی و پرهیز از مصرف سوخت های فسیلی را از مزایای این نیروگاه می داند.
صدور مجوز احداث 27نیروگاه مقیاسکوچک و تجدیدپذیر برق
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان چهارمحال و بختیاری می گوید: بیش از 145 مگاوات موافقتنامه برای ساخت 27نیروگاه مقیاسکوچک و تجدیدپذیر در سطح استان صادر و به امضاء رسیده است.
مجید فرهزاد در تشریح آخرین وضیعت نیروگاههای تولید پراکنده استان می افزاید: تعداد موافقتنامههای در حال اقدام نیروگاههای مقیاس کوچک گازی، 9 نیروگاه به ظرفیت 38.2 مگاوات و تعداد موافقتنامههای در حال اقدام نیروگاه های تجدید پذیر(خورشیدی) 18نیروگاه به ظرفیت 107 مگاوات است.
وی تعداد قراردادهای خرید تضمیی برق این نیروگاهها را 11مورد با ظرفیت اسمی 38.7 مگاوات اعلام کرد و افزود: در حال حاضر یک نیروگاه گازی با ظرفیت تولید 2.5 مگاوات و یک نیروگاه خورشیدی با ظرفیت تولید 1.5 مگاوات به بهرهبرداری رسیده است.
آقای فرهزاد با اشاره به اینکه تا پایان سال دو نیروگاه گازی جدید با ظرفیت 11مگاوات وارد مدار خواهد شد؛ خاطرنشان کرد: برق تولیدی نیروگاههای مقیاس کوچک و تجدیدپذیر با انعقاد قرارداد خرید تضمینی با وزارت نیرو خریداری میشود و سرمایهگذار در زمینه فروش برق تولیدی مشکلی نخواهد داشت.
نصب پنلهای خورشیدی برای درآمدزایی خانوارها
فرهاد ظفریان بخشدار مرکزی بن هم می گوید: با همکاری بنیاد برکت، 400 پنل خورشیدی در راستای بهبود وضعیت اقتصادی خانوادههای دارای درآمد ماهانه کمتر از هفت میلیون ریال، در این شهرستان نصب می شود.
وی می افزاید: برای خرید این پنلها، به هر خانوار 300میلیون ریال تسهیلات قرض الحسنه با باز پرداخت 60 ماهه اعطاء خواهد شد.
آقای ظفریان می گوید: شرکت توزیع نیروی برق چهارمحال و بختیاری پس از نصب و راه اندازی این پنلها بر روی پشت بام خانههای افراد متقاضی، برق تولیدی را خریداری میکند که مبلغ آن به عنوان بازپرداخت اقساط وام لحاظ میشود که پس از پرداخت و تسویه اقساط، پنل و درآمد آن متعلق به خانوار مربوطه خواهد بود.
محمدی مقدم با بیان اینکه سالانه هر خانوار روستایی دو تن و 400کیلوگرم درخت برای تامین آب گرم مورد نیاز خود قطع می کند؛ می افزاید: هم اکنون 20 هزار بهره بردار جنگل نشین در استان وجود دارد که چهار هزار خانوار از این تعداد دسترسی آسان به سوخت های فسیلی ندارند.
وی می افزاید: منابع طبیعی استان از سال 92 به صورت آزمایشی برای تامین آب گرم در این مناطق از انرژی های نو و استفاده از آبگرمگن خورشیدی را آغاز کرده است.
استان چهارمحال و بختیاری یکی از استان های 13گانه حوزه زاگرس است که وسعت رویشگاه های جنگلی آن 307هزار هکتار معادل 18.5 درصد مساحت استان و نزدیک 2.5 درصد جنگل های کشور است.
امید است با تدابیر مسئولان و همکاری مردم استفاده از انرژی های خورشیدی در استان چهارمحال و بختیاری روز به روز افزایش یابد تا نوید روزهای سبز برای بام ایران باشد.