شواهد پژوهشی نیز حاکی از نقش و اهمیت سرمایه اجتماعی در پیشگیری از اعتیاد و مبارزه با موادمخدر است. بنابراین شناخت همه جانبه و صحیح از پدیده اعتیاد و برنامه ریزی در راستای افزایش سرمایه اجتماعی و عوامل حمایت کننده می تواند راهگشای برنامه ریزی و موفقیت هر چه بیشتر در اجتماعی کردن مبارزه با مواد مخدر باشد.
پژوهش خبری صدا وسیما: امروزه علیرغم تلاشهای گسترده جمهوری اسلامی ایران برای مقابله و مبارزه با مواد مخدر، همسایگی با دو کشور اصلی تولید مواد مخدر جهان یعنی افغانستان و پاکستان، معضلات عدیده امنیتی و اجتماعی را برای کشورمان رقم زده است به گونه ای که اعتیاد جوانان امروزه از جمله مسائل اصلی کشور محسوب میشود. در اين راستا، پليس تکاليف ويژه اي بر عهده دارد. اين موضوع را با سردار محمد مسعود زاهديان، رييس پليس مبارزه با مواد مخدر و جناب سرهنگ مهدي بهرامي، معاون اجتماعي پليس مواد مخدر با برگزاري نشستي در اداره پژوهش مطرح کردیم که در ادامه به مهمترین محورهای این نشست اشاره می شود.
نگاهی به عملکرد پلیس مبارزه با مواد مخدر
سردار محمد مسعود زاهديان، رييس پليس مبارزه با مواد مخدر: قبل از ورود به موضوع مبارزه با مواد مخدر اجازه بدهید یادی کنیم از 3757 شهدایی که پلیس ناجا در حوزه مبارزه با مواد مخدر تقدیم کرده است البته این تعداد را پلیس تقدیم این عرصه کرده است که مجموع اینها با شهدای سپاه و وزارت اطلاعات 4000 شهيد است و نیز 12000 جانباز که هر روز درد و رنجِ زخم اين مسئله را می کشند. امروز موضوع مواد مخدر یک چالش بزرگ برای کل جامعه بشری است که ما به دلایلی قربانی تمام دنیا هستیم که شرح موضوع را بیشتر خواهم داد. امروز مواد مخدر جزء تجارت اصلی غیر قانونی در جهان است. تجارت سلاح و نفت و مواد مخدر جزء سود آورترین تجارتها در سطح بین المللی هستند و جزء 5 تهدید اصلی هستند که برای جامعه جهانی شناخته شده است و در حوزه های مختلف این تهدید جامعه را در دست خودش قرار می دهد. مواد سنتي که از دیرباز بوده است مثل تریاک به عنوان یک دارویی که از دوران قبل تا به امروز همواره مورد استفاده بوده است؛ بزرگترین قطب تولید هم در همسایگی ما افغانستان است و به دلیل هرج و مرجی که در این کشور وجود دارد وضعیت توليد آن هر روز بغرنجتر و پیچیده تر میشود.
در سال 2001 نیروهای غرب با دو هدف به منطقه آمدند: یکی برای مبارزه با تروریسم و دیگری مبارزه با مواد مخدر از روزی که آمدند نه تروریسم وضع بهتری گرفته است و نه مواد مخدر. تولید آن در سال 2001 ، 185 تن بوده است در دوره طالبان در سال 2017 به 9000 تن رسیده است؛ که البته امسال هم بهتر از سال گذشته نیست، شاید بدتر هم شده باشد، (امسال که نذورات آسمانی هم بیشتر بوده است. دفتر مقابله با مواد مخدر و جرم سازمان ملل متحد (UNODC) در گزارش های خود رقم 9000 تن را آورده است؛ برآورد خود ما حدود 12 هزار تن است. این را در نظر بگیرید که در آمارها هم دست می برند. و به نوعی سعی می کنند پیچیدگی شرایط را در آنجا به نمایش نگذارند. چرخه ای که در مبارزه است را در نمایشگاه مبارزه با مواد مخدر بخوبی همکاران ما به نمایش گذاشته اند و دوستان می توانند از نزدیک ببینند.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری // مریم عابدی