مصوبه سنا علیه مشارکت دولت ترامپ در جنگ یمن و احتمال دور زدن آن
مصوبه سنا در پايان دادن به مشارکت امريکا در حملات هوايي عربستان به يمن، تا زمانيکه راستگرایان حاکم بر کاخ سفید در چارچوب طرح معامله قرن برای محمدبن سلمان برنامه دارند قابليت اجرا ندارد.
با وجود اینکه سنای آمریکا برای اولین بار طی مصوبه ای با 54 رای مثبت در برابر 46 رای منفی به تداوم مشارکت امریکا در حملات هوایی عربستان به یمن رای منفی داد اما تا زمانی که راستگرایان حاکم بر دولت ترامپ در قدرت هستند بعید است گشایشی در سیاست های امریکا در عرصه سیاست خارجی از جمله جنگ یمن ایجاد شود.
پیش از این نیز مجلس نمایندگان امریکا که در کنترل دموکرات ها است طی مصوبه مشابه خواستار قطع مشارکت امریکا در حملات هوایی ائتلاف متجاوز سعودی و اماراتی به یمن شده بود اما هیچ تاثیرقابل توجهی برجای نگذاشت.
در پی قتل خاشقچی بدست محمد بن سلمان نیز کنگره امریکا محدودیت هايی برای ادامه همکاری با محمد بن سلمان تعیین کرد اما دولت ترامپ هیچ توجهی به آن نکرد و به تازگی جراد کوشنر داماد ترامپ که مسئولیت پرونده های خاورمیانه را در دست دارد در راس هیاتی به دیدار محمد بن سلمان در ریاض رفت و پشت درهای بسته با وی به گفتگو پرداخت. دولت ترامپ در اقدامی جدید نیز ژنرال بازنشسته جان ابی زید فرمانده نیروهای مرکزی امریکا در زمان اشغال نظامی عراق را به عنوان سفیر جدید امریکا در عربستان منصوب کرد که نشان می دهد راستگرایان حاکم بر کاخ سفید هنوز برای محمد بن سلمان برنامه دارند و بیش از این می خواهند وی را به نظامی گری در یمن و منطقه سوق دهند.
علاوه بر اینها در کنگره و دیگر نهادهای مختلف امریکا نگرانی های جدی درباره اقدام دولت ترامپ در انتقال فناوری هسته ای به عربستان وجود دارد چراکه علیرغم اصلاحات به ظاهر متمدنانه محمد بن سلمان هنوز افکار و باورهای وهابی گری به عنوان منشاء اصلی تروریسم تکفیری در این کشور ریشه های عمیق و گسترده دارد که می تواند آثار و تبعات انتقال یک چنین فناوری را نه برای منطقه بلکه برای کل جهان خطرناک سازد.
آنچه از قرائن و شواهد موجود برمی آید راستگرایان حاکم بر کاخ سفید و تل آویو به رهبری ترامپ و نتانیاهو و کودتاگرایان حاکم بر ریاض و ابوظبی به رهبری محمد بن سلمان و محمد بن زاید ائتلاف چهارجانبه ای را برای تغییر نقشه منطقه بر اساس طرح موسوم به معامله قرن تشکیل داده اند و تحمیل جنگ بر یمن نیز در این چارچوب صورت گرفته که به اذعان مصوبه اخیر سنا و مصوبه قبلی مجلس نمایندگان از حمایت و مشارکت مستقیم امریکا برخوردار است و درچنین وضعیتی مصوبات کنگره نمی تواند از بار مسئولیت های امریکا در قبال جنایت های صورت گرفته در یمن بکاهد.
تجاوز نظامي ائتلاف سعودي به يمن که از حمايت دولت ترامپ برخوردار است تنها در یکسال گذشته 50 هزار کودک را به کام مرگ فرستاد اما با این حال این مصوبات می تواند پرونده ناکارآمدی سیاست های دوران ترامپ را قطورتر سازد. از این رو اگر کنگره واقعا در پی مهار راستگرایان حاکم بر کاخ سفید است باید در کنار مصوبات برای اجرای این مصوبات نیز چاره اندیشی کند چراکه یکی از ویژگی های شناخت شده دولت ترامپ دور زدن قوانین داخلی و پیمان ها و معاهدات خارجی است .
-------------------------
احمد کاظم زاده