بیست و پنجم اسفند سالروز درخشش بانوی شعر کشورمان رخشنده اعتصامی است.
پدر وی ازجمله ادیبان و سخن دانان و مترجمان بنام آن زمان بود و این دختر ادبیات فارسی و عربی را با مهارت هر چه تمام در نزد پدر آموخت.
استعداد و قریحه پاک شاعرانه او هنگامی که ۷ سال داشت بروز کرد و در این زمان به سرودن اشعار مختلف پرداخت.
این شاعر معاصر با طبعی بلند ورود به دربار را نپذیرفت و مدال وزارت معارف را رد کرد.
پروین اعتصامی در سال ۱۳۰۳ هجری شمسی دوره مدرسه دخترانه را با موفقیت به پایان برد و در جشن فراغت از تحصیل خطابه جالبی با عنوان زن و تاریخ ایراد کرد.
پروین، پدرش را در همه سفرهای داخلی و خارجی همراهی میکرد و بر تجارب خود میافزود.
این شاعره نامی در سال ۱۳۱۳ با پسر عموی خود ازدواج کرد و پس از اندی به کرمانشاه رفت ولی روح شاعرانه و لطیف پروین با اخلاق خشن شوهرش نساخت و این زندگی به جدایی کشید.
چند ماه پس از این رویداد، نخستین دفتر شعرش با پیش درآمد ملک الشعرای بهار و سرمایه یوسف اعتصامی در تهران انتشار یافت و خیلی زود پروین به عنوان برجسته ترین شاعر زن آن دوران شناخته شد.
این دفتر چندین بار به چاپ رسید و در سال ۱۳۱۵ نشان درجه ۳ علمی وزارت معارف را نصیب پروین کرد.
اشعار پروین اعتصامی بیشتر در مورد مسایل اجتماعی و ظلم و بیداد شاهان و فقر عمومی است.
دیوان پروین، شامل ۲۴۸ قطعه شعر است که از آن میان ۶۵ قطعه به صورت مناظره است.
اشعار پروین اعتصامی بیشتر در قالب قطعات ادبی است که مضامین اجتماعی را با دیدهٔ انتقادی به تصویر کشیدهاست.
اشعار او را میتوان به دو دسته تقسیم کرد:
دسته اول که به سبک خراسانی سروده شده و شامل اندرز و نصیحت است و بیشتر به اشعار ناصرخسرو شبیهاست
دسته دوم اشعاری است که به سبک عراقی گفته شده و بیشتر جنبه داستانی به ویژه از نوع مناظره دارد و به سبک شعر سعدی نزدیک است
ملک الشعرای بهار او را ملکه شعرای زن (سیدة الشعرا) نامید و روزنامهها و نشریات از تولد ستارهای در جهان شعر فارسی سخن گفتند.
پروین از سال ۱۳۱۵ نزدیک به یک سال در کتابخانه دانشسرای عالی سرگرم کتابداری شد، اما به علت بیماری پدر، از کار استعفا کرد و یک سال بعد، راهزن مرگ، پدر پروین را از او ربود.
چهار سال بعد پروین هم به بستر بیماری افتاد و پس از ۱۲ روز در شب ۱۶ فروردین ۱۳۲۰شمسی به علت بیماری حصبه چشم از جهان فروبست و در کنار پدری که محبوبترین موجود زندگی او بود، در مقبره خانوادگی اعتصامی، در صحن حرم مطهر حضرت فاطمه معصومه در قم به خاک سپرده شد.
پروین اعتصامی که بیش از ۳۵ سال در این جهان نزیست شاعری بود بیدار و هوشیار، اخلاق گرا، سنت پرست و پندآموز که در برابر بیعدالتیها سر بر میآورد و میکوشید با زبان رمز و تمثیل، اندیشههای انسانی خود را در دفاع از فرودستان جامعه ابراز کند.
جشنواره بین المللی پروین اعتصامی امروز با حضور استادان زبان فارسی از ایران و کشورهای ترکیه، تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و بنگلادش در تبریز آغاز شد.
در این جشنواره 2 روزه که به همت انجمن ادبی تبریز و با حمایت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی ، بنیاد فرهنگ، هنر و ادب آذربایجان، بنیاد پژوهشی شهریار در حال برگزاری است، استادان زبان فارسی به ارایه چکیده ای از مقالات خود درباره پروین و جایگاه شعر و ادب وی می پردازند.
همزمان با برگزاری این جشنواره از 6 اثر برجسته با موضوع این شاعر بلند آوازه ایران زمین رونمایی می شود.
کتاب قصه هایی برای نوجوانان براساس شعرهایی از پروین اعتصامی، تالیف مینو امیرقاسمی، ترجمه ترکی اشعار پروین اعتصامی به زبان ترکی آذربایجانی به کوشش مختار صدرمحمدی و سال شمار تفصیلی احوال و آثار پروین اعتصامی نوشته رحیم رئیس نیا از جمله کتاب هایی است که فردا شنبه ٢٥ اسفند در مراسم اختتامیه رونمایی می شود.