رئیس دفتر رئیس جمهور در ارتباط تصویری از بغداد با برنامه گفتگوی ویژه خبری نتایج سفر آقای روحانی به عراق را تشریح کرد
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما؛ محمود واعظی با بیان اینکه در این سفر ۵ سند میان ایران و عراق توافق شد، افزود: سند نخست برای صدور روادید رایگان بود که بر اساس آن همه مردم ایران و عراق بدون روادید به کشور هم سفر میکنند.
وی افزود: توافق شد که در مرحله اول، تعرفه اخذ روادید را رایگان کنیم و برای تجار ویزاهایی چند بار ورود صادر شود و این تحول بسیار خوبی در روابط میان دو ملت است.
واعظی ادامه داد: سند دوم در ارتباط با توافق وزارت کشور دو طرف برای برگزاری مشترک مراسم اربعین از جمله مسائل امنیتی و تدارکاتی بوده است که امضاء شد.
وی اضافه کرد: سند سوم، موافقتنامه همکاریهای امنیتی و مرزی بوده است و قرار شد مذاکره کنند تا به موافقتنامه برسند.
رئیس دفتر رئیس جمهور گفت: وزارت تجارت عراق و وزارت صنعت، معدن و تجارت کشورمان برای همکاری بخشهای مختلف تجاری و صنعتی صورت جلسهای را امضاء کردند.
واعظی افزود: موضوع بعدی یادداشت تفاهم همکاریهای بهداشتی است که میان وزارت بهداشت دو کشور امضاء شده است که بر اساس آن در زمینه صادرات دارو و صدور تجهیزات پزشکی میتوانیم همکاری کنیم.
وی اضافه کرد: سند دیگری درباره همکاریهای ریلی امضاء شد که بر اساس آن خط آهن شملچه - بصره یعنی خط آهن سراسری ایران و عراق به هم متصل میشوند.
رئیس دفتر رئیس جمهور ادامه داد: یادداشت تفاهمی درباره همکاریهای نفتی و گازی میان دو کشور امضاء شد که تحول بسیار خوبی است. اعلام آمادگی ما برای افزایش صادرات گاز به کشور عراق و تبادل نظر برای بهره برداری از میدانهای مشترک از جمله مفاد این یادداشت تفاهم است.
واعظی گفت: حدود سه سند در سفرهای وزیر نیرو به عراق و سفر همتای عراقی او به ایران برای همکاری در حوزههای برق و وزارت نیرو امضاء شد.
وی افزود: قسط اول یعنی حدود ۲۰۰ میلیون دلار برای طلب ایران از صادرات انرژی و برق به عراق به حساب کشورمان واریز شد.
واعظی با اشاره به اینکه رایگان شدن صدور ویزا برای دو کشور ایران و عراق مقدماتی دارد که باید انجام شود که تا اویل سال آینده زمان میبرد، گفت: پیشنهاد ما لغو روادید دو طرف است، اما آنها محدودیتهایی داشتند و پیشنهاد طرف عراق این بود که این کار در مرحله دیگری انجام شود.
وی افزود: بر این اساس با توجه به اینکه در مجموع حدود ۶ و نیم تا ۷ میلیون اتباع دو کشور به کشورهای هم سفر میکنند پیشنهاد دوم را مطرح کردیم. سفارت خانه دو طرف تا چند ماه قبل حدود ۴۰ دلار برای ویزا دریافت میکردند و اخیرا این رقم به ۵۱ دلار افزایش یافت و پیشنهاد ما این بود که ایران آمادگی دارد روادید را به صورت رایگان به مردم عراق دهد و در مقابل ، نخست وزیر عراق هم اعلام کرد که اگر شما روادید را رایگان صادر کنید ما هم آن را برای اتباع شما رایگان انجام میدهیم.
وی ادامه داد: در نتیجه مردم برای اخذ روادید طبق روال گذشته به سفارتخانهها مراجعه میکنند، اما پولی برای اخذ روادید نمیپردازند و این موضوع، سفر اتباع دو طرف را تسهیل میکند، اما برای تجار و صاحبان صنایع توافق کردیم که روادید چند بار ورود داده شود.
عباس خامه یار کارشناس مسائل غرب آسیا هم با حضور در این برنامه با اشاره به اینکه روابط دو ملت ایران و عراق همیشه راهبردی بوده است، گفت: بیش از ۱۴۰۰ کیلومتر مرز مشترک داریم و حدود ۳۰ میلیون نفر بین دو مرز باهم درآمیخته اند و در سه دهه اخیر روابطمان سیر صعودی داشته است.
وی با اشاره به گسترش روابط ایران و عراق در سالهای اخیر افزود: تبادلات دو کشور به حدود ۱۲ میلیارد دلار در سال رسیده است. همچنین روابط علمی، دانشگاهی و پژوهشی و سیاسی داریم.
خامه یار با بیان اینکه حدود ۴ هزار دانشجوی عراقی در دانشگاههای دولتی کشورمان داریم، افزود: زیرساخت روابط سیاسی، اجتماعی و فرهنگی دو ملت گسترده است و بین ۶ و نیم تا ۷ میلیون نفر میان دو کشور، زائر داریم.
وی اضافه کرد: جمهوری اسلامی ۴ تا ۵ ساعت پس از تهاجم گروه تکفیری و داعش به عراق به یاری ملت این کشور شتافت.
این کارشناس مسائل غرب آسیا گفت: دفاع کشورمان از حاکمیت و یکپارچگی سرزمین عراق، قابل توجه است در حالی که آمریکاییها قرارداد رسمی امنیتی با عراق داشتند، اما به دفاع از داعش پرداختند.
خامه یار افزود: اکنون دولت منسجم و پَُرکار مصمم برآمده از انتخاب مردم در عراق بر سر کار آمده است که به رغم فشارهای آمریکا و کشورهای عربی منطقه، گرایش آنها به سمت جمهوری اسلامی ایران است.
وی با اشاره به اهمیت سفر آقای روحانی به عراق گفت: رفتن رئیس جمهور به عراق، رونمایی از روابط جدید جمهوری اسلامی با عراق در شرایط بحران زده منطقه و بحرانی بین المللی است.
خامه یار تاکید کرد: این رونمایی برای آینده دو کشور بسیار با اهمیت خواهد بود.
رئیس دفتر رئیس جمهور همچنین گفت: نقش اصلی در توسعه روابط تجاری میان کشورمان و عراق بر عهده بخش خصوصی است و دولت تلاش میکند با رفع مشکلات بازرگانان زمینه افزایش حجم روابط اقتصادی میان تهران و بغداد فراهم شود.
محمود واعظی در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما افزود: حجم روابط تجاری ایران با عراق امسال با رشد ۳۴ درصدی به ۱۲ میلیارد دلار رسیده است و هدف گذاری تهران بغداد رسیدن این سطح به ۲۰ میلیارد دلار است.
وی گفت: ایران و عراق دو کشور بزرگ منطقه هستند و بدون همراهی این دو کشور نمیتوان مشکلات منطقه را حل کرد.
رئیس دفتر رئیس جمهور افزود: ایجاد صلح و ثبات در منطقه مد نظر مسئولان هر دو کشور است و همکاری نزدیک تهران و بغداد بدون شک به حل مسائل منطقه کمک میکند.
واعظی گفت:: هیچ زمانی روابط تهران و بغداد تا این حد به هم نزدیک نبوده و روابط میان دو کشور راهبردی است.
وی با اشاره به نقش جمهوری اسلامی ایران در سرکوب تروریستهای داعش در عراق افزود: از زمان پیروزی عراق بر داعش شاهد رشد چشم گیرتر این کشور در زمینههای مختلف هستیم.
رئیس دفتر رئیس جمهور دیدار با نخبگان و عشایر عراق، رؤسای احزاب سیاسی مهم این کشور و سفر به کربلا و نجف برای زیارت حرمهای مطهر را از جمله برنامههای دو روز پایانی سفر رئیس جمهور به عراق اعلام کرد.
عباس خامه یار کارشناس مسائل غرب آسیا هم در این برنامه با اشاره به نابودی داعش گفت: تفکر داعشی در منطقه همچنان وجود دارد و بعید نیست که این گروه ترویست در آینده با نامی دیگر سر بلند کنند.
وی افزود: برخورد با داعش و گروههای مشابهای که به اسلام صدمه میزنند تنها کار ایران و عراق نیست و همه کشورها باید برای ایجاد امنیت پایدار در منطقه و مقابله با این گروههای تروریست با یکدیگر همکاری کنند.