چهارمحال و بختیاری یکی از استان های جنوب غربی کشور است که در ارتفاعات زاگرس قرار گرفته است.
اگر چه تلاش های بسیار زیادی برای توسعه جاده های این استان در سال های گذشته انجام شده است؛ اما همچنان بسیاری از جاده ها نیازمند توسعه و چهار خطه شدن هستند.
جاده ارتباطی شهرکرد به ایذه با گذر از میانه چهارمحال و بختیاری، از شهرکرد مرکز این استان آغاز می شود و با گذر از شهرها و روستاهای مسیر خود همچون شهر کیان، روستای بهرام آباد، شهر طاقانک، روستای شمس آباد، روستای خراجی، روستای تشنیز، شهر شلمزار، روستای جعفرآباد، شهر گهرو، روستای زوردگان، شهر ناغان و روستاهای باجگیران، گل سفید، دو پلان و... به شهر باغملک و سپس ایذه در استان خوزستان می رسد.
جاده شهرکرد به شلمزار یکی از پر ترددترین جاده های چهارمحال و بختیاری به شمار می رود که همچنان دو خطه است و ضرورت دارد هر چه سریع تر این جاده چهار خطه شود.
حیدری، دهیار روستای شمس آباد می گوید: هر ساله حوادث ناگواری در این جاده رخ می دهد؛ همین آذرماه امسال در تصادف مینی بوس با پژو آردی در محور شهرکرد به شلمزار و مقابل روستای شمس آباد پنج نفر از سرنشینان خودرو سواری شامل پدر، مادر، یک پسر و دو دختر از یک خانواده جان خود را از دست دادند.
ناگفته پیداست که نقش عامل انسانی و بی توجهی برخی رانندگان به مقررات اولیه رانندگی در برخی از این تصادف ها را نمی توان نادیده گرفت؛ اما باید پذیرفت که علت اصلی این تصادف ها چیزی نیست جز گنجایش کم و ظرفیت پائین جاده ها برای حجم ترددی که البته در برخی فصول بیشتر هم می شود.
جاده شهرکرد - شلمزار دومین محور پر ترافیک استان چهارمحال و بختیاری
رئیس پلیس راه چهارمحال و بختیاری در نشست بررسی چهار خطه کردن جاده شلمزار - شهرکرد با اشاره به اینکه جاده شهرکرد - شلمزار دومین محور پُر ترافیک چهارمحال و بختیاری است؛ می گوید: روزانه 10 هزار خودرو از محور شهرکرد - شلمزار تردد می کند.
سرهنگ رحمت الله نجفی با اشاره به اینکه چهار خطه کردن این محور نقش مهمی در کاهش حوادث رانندگی دارد؛ ادامه داد: مناسب سازی و استاندارد سازی جاده ها نقش مهمی در کاهش حوادث جاده ای دارد.
از ابتدای امسال تا پایان دی ماه، 141 فقره تصادف در محور ارتباطی شهرکرد شلمزار رخ داده است که در این تصادفات 17 نفر کشته و 106 نفر مصدوم شدند.
به گفته سرهنگ نجفی در مجموع 9درصد از تصادفات محورهای ارتباطی استان چهارمحال و بختیاری در این جاده به وقوع می پیوندد.
وی با بیان اینکه دوربینهای تردد شمار این محور ارتباطی تردد سه میلیون و 268هزار و 916 خودرو را در این محور به ثبت رسانده اند؛ می افزاید: دوربین های ثابت ثبت تخلف نصب شده در این محور سه هزار و 108 فقره تخلف را در این محور به ثبت رسانده و دوربین های سیار چهار هزار و 368 فقره تخلف را که این ارقام غیر از تخلفات ثبت شده دوربین های نظارتی است.
رئیس پلیس راه استان چهارمحال و بختیاری می گوید: 76درصد تخلفات اعمال قانون شده در این محور مربوط به انحراف به چپ، 92درصد سرعت غیرمجاز، 46درصد نبستن کمربند ایمنی، 21درصد نقص فنی و 77درصد سایر تخلفات بوده است.
سرهنگ نجفی می افزاید: از ابتدای امسال تا کنون 988دستگاه خودرو سبک، 207دستگاه خودرو سنگین و 255دستگاه موتور سیکلت در محور شهرکرد به شلمزار توقیف شده است.
دستور استاندار چهارمحال و بختیاری برای رفع مشکلات جاده شهرکرد به شلمزار
استاندار چهارمحال و بختیاری پس از تصادف آذرماه امسال خواستار تشکیل فوری نشست رفع مشکلات جاده شهرکرد به شلمزار شد.
اقبال عباسی تاکید کرد: بررسی و برنامه ریزی لازم برای رفع مشکلات چهار خطه شدن جاده شهرکرد به شلمزار باید هر چه سریعتر پیگیری و انجام شود.
مدیرکل راه و شهرسازی استان چهارمحال و بختیاری می گوید: برای اجرای طرح چهار خطه کردن این جاده نیاز به کمک و یاری مردم ساکن در حاشیه جاده و همچنین بهره گیری از ظرفیت خیران امنیت ترافیکی و فرهنگ سازی بهره گیری از مشارکت مردم در توسعه، نظم و امنیت پایدار است.
آقای حسینی می افزاید: عملیات چهار خطه کردن جاده ارتباطی شلمزار - شهرکرد به دلیل عرض کم و تردد بالای
طرح چهار خطه سازی محور شهرکرد - شلمزار دارای مشکلات تملک زمین است.
خودروها از نیمه دوم سال 95 و تخصیص اعتبارات استانی مورد نیاز به طول 35 کیلومتر آغاز شده است.
یکی از مهمترین موارد استفاده از جاده ناغان، گهرو، شلمزار، شهرکرد استفاده کشاورزی است و به دلیل قرار گیری زمین های کشاورزی وسیع در مجاورت آن که از شهرکرد آغاز و تا استان خوزستان ادامه می یابد و همچنین فقدان جاده کشاورزی در مجاورت آن، کشاورزان ناگزیر به تردد در طول این جاده یا گذر از عرض آن هستند.
حسینعلی مقصودی مدیر توسعه و ساخت راه های چهارمحال و بختیاری با بیان اینکه مسأله تملک زمین های
آنچه در صحنه تصادف می بینیم یک روی سکه است و روی دیگر آن مسائل بعد از تصادفات است: معلولیت ها، یتیم شدن کودکان، بیوه شدن زنان جوان، زندانی شدن کسانی که شاید فقط یک اشتباه کوچکشان منجر به تصادف شده باشد و...
یکی از رزمندگان هشت سال دفاع مقدس و جانبازان سرافراز شهرستان کیار در خصوص جاده ارتباطی شهرکرد، شلمزار، گهرو، ناغان، ایذه، اهواز می گوید: در سال هایی که اعزام رزمندگان، ارسال مهمات، تامین نیازهای جبهه های نبرد حق علیه باطل به دلیل شناسایی جاده های دسترسی از مرکز کشور به غرب کشور امکان پذیر نبود، این جاده شریان حیاتی و برگ برنده رزمندگان اسلام در جنگ تحمیلی بود؛ اما با پایان جنگ این جاده به فراموشی سپرده شد.
یکی از رانندگان شلمزاری با چهرهای آفتاب سوخته و موهایی سفید با اشاره به اینکه هنوز که هنوز است با سنی نزدیک به 70 سال رانندگی میکند؛ می گوید: جاده شهرکرد، شلمزار، گهرو با جادههای بسیار مهم کشور همچون محور یاسوج - لردگان - بروجن از یک سمت و ناغان، ایذه، اهواز از سمتی دیگر مرتبط است و روزانه بسیاری از رانندگان برای تردد این جاده را به عنوان مسیر تردد خود بر میگزینند؛ اما متأسفانه فقط بر تعداد تردد آن افزوده شده است و در خصوص افزایش عرض، رفع نقاط حادثهساز، نصب علائم و... اقدام روشنی صورت نگرفته است که مسئولان کشور باید این جاده را به طور ویژه ببینند.
یکی دیگر از ساکنان این منطقه می گوید: شلمزار با توجه به اینکه مرکز شهرستان کیار است و روزانه تردد بسیار زیادی از مبادی ورودی این شهر انجام میشود؛ متاسفانه از ورودیهای مناسبی به خصوص در قسمت جنوب شرقی و به سمت گهرو برخوردار نیست که همین مساله باعث شده است تصادفات بسیاری در این ورودیها صورت گیرد و با توجه به شدت تصادفات به وقوع پیوسته خانوادههای زیادی عزیزان خود را از دست دادهاند.
یکی از ساکنان روستای خراجی هم می گوید: در سال های اخیر چندین بار وعده تعریض این محور ارتباطی داده شده، اما هنوز اقدامی برای انجام آن صورت نگرفته است.
مدیرکل راه و شهرسازی استان چهارمحال و بختیاری می گوید: در راستای ملی شدن طرح ساخت باند دوم جاده شهرکرد به شلمزار، در سال 1395 با موافقت سازمان برنامه و بودجه کشور، این طرح به عنوان بخشی از پروژه ملی محور شهرکرد به بازفت تعریف و دارای ردیف اعتباری شد.
آقای حسینی می افزاید: با برگزاری مناقصه در سال 95، عملیات ایجاد باند دوم محور شهرکرد به شلمزار، از سهراهی شمسآباد تا سهراهی امیرآباد به طول 13کیلومتر با بستن قراردادی به مبلغ 130میلیارد ریال با پیمانکار برنده مناقصه، عملیات اجرایی این طرح آغاز شد.
وی می گوید: با وجود اینکه در طراحی این طرح، تلاش بر این بود که برای ایجاد باند دوم، از حریم قانونی جاده فعلی بیشترین استفاده و در صورت امکان کمترین سطح زمین های کشاورزی برای این منظور تصرف شود؛ با شروع عملیات در برخی نقاط برای تملک زمین مورد نیاز با مشکلات اجتماعی مواجه شدیم که برای تملک زمین مورد نیاز 40میلیارد ریال دیگر اعتبار نیاز است.
وی می افزاید: اداره کل راه و شهرسازی با حمایت ها و همکاری مسئولین استان چهارمحال و بختیاری و نماینده مردم شهرستان های اردل، فارسان، کیار و کوهرنگ در مجلس شورای اسلامی، پی گیر افزایش اعتبارات این طرح در سال 1398 است.
محور شهرکرد – شلمزار یکی از محورهای شریانی مهم استان به عنوان محور اتصال بین چهار شهرستان از جادههای پرترافیک استان است.
جاده شهرکرد، ناغان، ایذه، اهواز با همه کاربردهای مهم خود همچون استفاده ترانزیتی برای جابجایی مسافران و بار، دسترسی به مزارع کشاورزی، اتصال شهرستان های استان چهارمحال و بختیاری به یکدیگر و ایجاد ارتباط بین استان های شمالی و جنوبی استان چهارمحال و بختیاری کاربردی بسیار مهم و حیاتی دارد که
یکی از زیباترین مسیرهایی که هر گردشگری در سفر زمینی آرزوی تردد از آن را دارد جاده باغملک، ایذه، ناغان، گهرو، شلمزار، شهرکرد است که زیبایی های طبیعی، دسترسی به بقاع متبرکه و امام زاده ها، آب و هوای پاک و سالم و آداب و رسوم و فرهنگ های مختلف را یک جا به گردشگران عرضه می نماید.
دسترسی به سبزکوه، دیدنی های منطقه حفاظت شده هلن، کوهای پوشیده از بلوط و رودخانه های پر آب کارون و سبزکوه فقط گوشه ای از زیبایی های این جاده ی زیباست.
تعدد سوانح در این جاده زنگ خطری است که برای امنیت جاده ی شلمزار - شهرکرد به صدا در آمده است و می طلبد مسئولان در کوتاهترین زمان و پیش از آنکه فاجعه ای در این جاده به وقوع پیوندد تدبیری برای آن بیاندیشند.