معاون فرهنگی موزه دفاع مقدس و انقلاب اسلامی: در سال ۹۸ یکی از مراکز فعال کشور در حوزه نشر خواهیم شد
وی افزود: موزه ویترینی از افتخارات چهل سال گذشته انقلاب اسلامی و تاریخ معاصر از شروع شکل گیری نهضت انقلاب اسلامی در سال ۴۲ تا اکنون و افتخارات و فراز و فرودهایی که بر کشور و مردم گذشته است، وظیفه تبیین و نمایش گفتمان انقلاب اسلامی و آنچه که قلههای افتخار این ملت است، از وظایف موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس محسوب میشود، طبیعتا فعالیتهای فرهنگی و هنری متعددی که مروج این ماموریت باشد در حیطه فعالیتهای ما قرار دارد.
والی زاده گفت: بر این اساس ما مجموعهای از فعالیتهای مختلف فرهنگی و هنری را در برنامه هایمان گذاشته ایم که این مجموعه فعالیتها شامل حوزه کتاب، نشر، فیلم، عکس و آیینهای نمایشی و برنامهها و نشستهای تخصصی در حوزه کتاب و همایشها و نشستهایی برای نکوداشت ایام الله و نکوداشت شخصیتهای بارز انقلاب اسلامی و همینطور سالروز تاریخهای پر افتخار دفاع مقدس است، فعالیتهای معاونت فرهنگی حول این محورها شکل گرفته است و مصادیق آن فراوان است.
وی افزود: در معاونت فرهنگی به شکل جامع در قامت موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس این ماموریت را برای خودمان قائل بودیم که اینجا مرکز ثقل فعالیتهای بسیار گسترده است، به عنوان مثال نشستهای تخصصی نقد کتابهای رمان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را در قالب برنامه سه شنبههای کتاب طراحی کردیم و بالغ بر ۲۶ جلسه تاکنون برگزار شده است، عمده رمانهای شاخصی که در دو سال اخیر منتشر شده بود با حضور نویسندگان شاخص ادبیات داستانی کشور نقد و بررسی شد.
والی زاده گفت: با توجه به ضرورت انتقال تجربیات نسل اول دفاع مقدس و سرداران پرافتخار این حوزه مجموعه نشستهای کرسی روایتگری را هر چهارشنبه برگزار کردیم و در این نشستها بسیاری از فرماندهان شاخص حوزه مقاومت و دفاع مقدس در برنامه شرکت کردند و بالغ بر ۲۰ برنامه کرسی روایتگری با این هدف برگزار شده است.
وی افزود: برنامهای را با عنوان چهل شاهد طراحی کردیم که در این برنامه ۴۰ سال هنر و ادبیات انقلاب اسلامی بررسی شد و به تفکیک سینما، تئاتر، گرافیک، شعر و داستان در حوزههای مرتبط بوده است. فراتر از ۵۰ نشست برگزار شد که انشالله مجموعه این گفتگوها در ابتدای سال آینده در قالب یک مجموعه منتشر خواهد شد.
والی زاده گفت: موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را مرکز نقد فیلمهای دفاع مقدس و سینمای جنگ بین الملل قرار دادیم و نشستهای متعددی هر یکشنبه تحت عنوان انتهای خیابان سرو برگزار میکردیم و همه فیلمهای شاخص که طی این سالها تولید شده با حضور منتقدین نقد و بررسی میشد، به عنوان مثال امسال ۵ فیلم دفاع مقدس را همزمان با اکران روی پرده، در موزه اکران عمومی کردیم و جلسات نقد و بررسی آن برگزار شد.
وی افزود: تولید قطعات موسیقی و کلیپ یکی از برنامههای معاونت فرهنگی موزه بود، از این رو چندین قطعه را توانستیم امسال تولید کنیم و از شبکههای مختلف صدا و سیما پخش شد، گالریهای ما میزبان بیش از ۱۰ نمایشگاه عکس و کاریکاتور بود که این در مقاطع مختلف سال در نوروز گذشته، در هفته دفاع مقدس و در بهمن امسال نمایشگاههای مختلفی از عکاسان جنگ و کاریکاتور که شامل هجو جاهلیت مدرن و هجو ترامپیسم بود در مجموعه گالریهای ما به نمایش گذاشته شد و با استقبال خوبی مواجه شد.
والی زاده گفت: ماهنامهای به نام سرو که تخصصیترین مجله گفتمان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس بود از ابتدای سال شروع شد و شمارههای متعدد آن اول هر ماه منتشر میشود و گروهی از روزنامه نگاران حرفهای کشور با این ماهنامه همکاری میکنند و جایگاه مناسبی را در میان اهالی مطبوعات باز کرده است.
وی افزود: حوزه انتشارات ما در سال ۹۷ شکوفا شد در حالی که در سال گذشته سالی فقط یک عنوان کتاب منتشر میشد، امسال ۵۰ عنوان کتاب منتشر شد و ۲۰ عنوان زیر چاپ است؛ ۷۰ عنوان کتاب فصل کامل شکوفایی حوزه انتشارات را به نمایش میگذارد که انشاالله در نمایشگاه کتاب سال آینده، موزه حضور بارز و قوی خواهد داشت.
معاون موزه دفاع مقدس گفت: امسال کتابخانه دیجیتال را راه اندازی کردیم و دو هزار و ۵۰۰ عنوان کتاب دیجیتال بار گذاری شد و برای عموم مردم قابل دسترسی است، همچنین خانه فیلم موزه آماده بهره برداری است و بالغ بر هزار فیلم شامل فیلمهای سینمایی و داستانی مستند، مجموعه فیلمهایی که مربوط به انقلاب اسلامی و دفاع مقدس است در گنجینه فیلم موزه امسال آماده شد و آماده ارائه خدمات است.
وی افزود: منابع کتابخانه ما در یک سال گذشته قریب به ۳۰ درصد افزایش پیدا کرد که جهش قابل توجهی بود، هرچند که هنوز کتابخانه ما به آن نقطه ایده آل برای عضو گیری فاصله دارد، اما بیش از ۱۵۰ درصد طی یک سال گذشته نسبت به ۵ سال گذشته افزایش عضو داشته ایم.
والی زاده گفت: مرکز همایشهای بین المللی موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس که ذیل معاونت فرهنگی فعالیت میکند دو برابر افزایش برنامه در مجموع تالارهایش را تجربه کرده است، کمتر روزی بود که میزبان یک آیین و نشست مرتبط با موضوعات ذیل انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در مجموع تالارهایمان نباشیم، از این لحاظ فعالیت ارزشمندی را در مجموعه تالارها تجربه کردیم.
وی افزود: امسال سه جشنواره تئاتر داشتیم، یک جشنواره تئاتر در نوروز گذشته که تئاتر خیابانی بود، همچنین در تابستان گذشته جشنواره دیدار را داشتیم که یکصد اجرای نمایش برگزار شد، در بهمن امسال نخستین جشنواره تئاتر موزهای را در کشور برگزار کردیم؛ تئاتر موزهای تجربه نوینی در کشور بود و گام ارزشمندی برداشته شد.
والی زاده گفت: علاوه بر این موارد چندین تجلیل از شخصیتهای سینمایی مانند مجموعه نکوداشت مرحوم حبیب الله کاسه ساز از تهیه کنندگان دفاع مقدس، نکوداشت رسول ملاقلی پور داشتیم، جشنواره فیلم فجر یکی از برنامههای شاخص بود که ما میزبان این جشنواره بودیم و مجموعه فیلمها در محل تالارهای خلیج فارس به نمایش در آمد.
وی افزود: سلسله همایشهایی مانند تجلیل از شهدای روحانیت، تجلیل از شهید صیاد شیرازی، تجلیل از پیشکسوتان دفاع مقدس مانند آیین رزمواره مدافعان حرم و همچنین نشستهایی را ما برگزار کردیم، نمایشگاه ملی دستاوردهای انقلاب اسلامی که نمایش ۴۰ سال افتخار و بالندگی بود با اینکه مجموعه موزه با همدلی بنیاد حفظ آثار و نشر ارزشهای دفاع مقدس میزبانی میکرد معاونت فرهنگی نقش آفرینی موثری در برپایی این نمایشگاه داشت.
والی زاده گفت: به دلیل اهمیت تولید فکر و اندیشه و تولید آثار خلاق در حوزه دفاع مقدس امسال برپایی یک ساله کارگاه رمان نویسی با هدف تربیت نسلی از رمان نویسان جوان و متعهد را تجربه کردیم، این کارگاه در حال برگزاری است و انشاالله در سال آینده خروجی این کارگاه را منتشر خواهیم کرد.
وی افزود: علاوه بر این مجموعه، رمانهایی با همکاری انجمن نویسندگان کودک در دست تولید داریم، تهیه روز شمار انقلاب اسلامی و دفاع مقدس فعالیت دیگر ماست که به شکل اپلیکیشن و نرم افزاری منتشر شد و در قالب مجموعه نیز به نگارش خواهد رسید و اثر متفاوت و ارزشمندی خواهد بود، تمامی برنامهها به جز نمایشگاههای حجمی و موردی چندین بار در طول یک سال برگزار شده است.
والی زاده گفت: نشستهای تخصصی و حقوقی در خصوص ابعاد وقوع جنگ ایران و رژیم بعثی عراق و مباحث اینچنینی چند مرتبهای شاهد بودیم. در بعضی از بزنگاههای دفاع مقدس مانند سالروز سوم خرداد و آزادسازی خرمشهر، روز مقاومت و روز آزادسازی دزفول، روز آزادسازی سوسنگرد همایشهایی را با حضور هنرمندان شاخص کشور برگزار کردیم. به عنوان مثال سوم خرداد برنامهای با عنوان داستان یک پیروزی برگزار شد که از حماسه نگاران خرمشهر، شامل نویسندگان، عکاسان و فیلمسازانی که با موضوع آزادسازی خرمشهر در چند دهه گذشته تولید آثار داشتند، تجلیل کردیم.
وی افزود: موزه در یک سال گذشته پایگاه نشستهای تخصصی حوزه مقاومت بین الملل بوده است، به عنوان مثال دو مرتبه همایش فعالان فلسطینی را با حضور رهبران جهادی فلسطین برگزار کردیم؛ با عنوان یک بار بازگشت به قدس پایتخت اول فلسطین و یک بار هم نوجوانان مخالف اشغالگری برنامههای مرتبطی انجام شد، در همین زمینه بزرگترین طومار اعلام حمایت از کودکان بحرین را با حضور چند هزار دانش آموزان تهرانی برگزار کردیم، در تابستان گذشته به مدت ۴۰ روز میزبان ۱۰ هزار دانش آموز تهرانی در قالب اردوهای یک روزه طعم جبهه بودیم که در کنار بازدید از موزه، برنامههای مختلف فرهنگی و هنری را به کمک آنها برگزار کردیم.
والی زاده گفت: تجربههای نوینی را در موزه تجربه کردیم از جمله راه اندازی رادیو سرو که یک رادیوی اینترنتی بود و روزی ۸ ساعت در روز تحت وب برنامههای رادیویی پخش میکند، همینطور در فضای محیطی موزه و خیابانها و پارکهای اطراف صدای برنامهها نیز پخش میشد، در رادیو ایران به مدت یک سال برنامه پلاک ۸ با مشارکت موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس پخش شد که مضامین مربوط به این حوزه را ساماندهی و منتشر میکرد.
وی افزود: مجموعههای عکس از تصاویر ماندگار دفاع مقدس منتشر شد و در بین مدارس تهران توزیع شد، با حمایت و مشارکت موزه مجموعه انیمیشن را منتشر کردیم که با استقبال خوبی مواجه شد، با توجه بر اینکه ذائقه عمومی به سمت کتابهای الکترونیک و گویا میرود، در سال جاری بالغ بر ۲۰ کتاب گویا تولید و توزیع شد، اینها موارد متعددی از فعالیتهای معاونت فرهنگی بودند که سالی پر از تلاش و کوشش توسط همکاران ام در معاونت فرهنگی رقم خورد.
والی زاده گفت: میزبان مراسم وداع ۱۴۵ شهید گمنام دفاع مقدس بودیم که موزه را مرکز ثقل احساسات بی دریغ مردم تهران قرار داد و آیین وداع بسیار باشکوهی در موزه برگزار شد، در دو وقت سال رزم نوازان دفاع مقدس در موزه اجرا داشتند که همه گروههای موزیک نیروهای مسلح در این جشنوارههای رزم نوازی شرکت میکردند، از بعضی از شخصیتهای شاخص انقلاب و دفاع مقدس تجلیل کردیم از جمله میتوان به تجلیل از خانم دباغ، سردار فضلی با حضور شخصیتهای شاخص کشور اشاره کرد.
وی افزود: امسال انجمن شاعران انقلاب اسلامی و دفاع مقدس در موزه راه اندازی کردیم، جای این انجمن در این ۴ دهه در کشور خالی بود و در واقع هیئت موسس آن ۱۰ شاعر شاخص انقلاب هستند که نام شان برای همه اهالی فرهنگ و هنر شناخته شده است. این انجمن در واقع شروع به کار کرد و جلسات متعددی را نیز برگزار کرده است، در آستانه راه اندازی انجمن نویسندگان انقلاب اسلامی و دفاع مقدس هستیم، جشنواره شعر ملی جوان یا همان چاووشی بیداران که ویژه شاعران جوان کشور است، فراخوان آن منتشر شده و در حال برگزاری است.
والی زاده گفت: پروژه عظیمی با عنوان چهره نگاری از چهرههای ماندگار ادبیات و هنر کشور در حال انجام است که بالغ به ۳۰۰ چهره کشور تصویربرداری میشود و در یک آلبوم نفیش منتشر خواهد شد، مسجد جامع خرمشهر در یک سال گذشته میزبان نشستهای آیینی از جمله تعزیه بود و به مدت ۱۰ شب گروههای حرفهای تعزیه در محل موزه اجرای نمایش داشتند و ان شاالله در سنوات آتی این مکان مرکز ثقل نمایشهای آیینی کشور خواهد شد، مراسم اعتکاف نیز با حضور دانشجویان تهرانی در محل مسجد جامع خرمشهر برگزار میشود.
وی افزود: کارگاه آموزشی طراحی و نقاشی در یک سال گذشته برگزار شد که طراحان جوان در آن شرکت کردند، شب موسیقی انقلاب اسلامی با عنوان چهلچله چند چهره شاخص کشور در آن اجرا کردند که با همکاری مجموعه فرهنگی عباس آباد در این مجموعه برگزار شد.
معاون موزه دفاع مقدس گفت: آمادگی داریم اینجا در واقع قلب تپنده و مرکز فعال فعالیتهای جبهه فرهنگی انقلاب باشد، همه اینها حاکی از نوع نگاه کلان مدیریت موزه انقلاب اسلامی و دفاع مقدس آقای جعفری است، به دلیل اینکه وی شخصیت بارز فرهنگی است و نگاه عالمانهای به گفتمان انقلاب اسلامی دارد، مدیریت وی و نوع نگاهی که بر این مجموعه فعالیتها دارند، راهنمای خوبی برای گستردگی این فعالیتها بوده است.
وی افزود: درست است که ویترین فعالیتها برای شخصیتهای فرهنگی و هنری خارج از موزه به نمایش گذاشته شود و نمره واقعی را باید از منتقدین دریافت کرد، اما آنچه که شواهد و سوابق کار نشان میدهد مجموع فعالیتهای معاونت فرهنگی نسبت به سالیان قبل رشد چندبرابری داشته است و این حاصل عملکرد فعالیت همکاران ما در معاونت فرهنگی است.
والی زاده درباره اهداف و برنامههای معاونت فرهنگی در سال ۹۸ نیز گفت: یکی از مراکز فعال کشور در حوزه نشر خواهیم شد، در سال ۹۸ تولید فیلم را گسترش خواهیم داد و حوزههای نقد کتاب و فیلم با قوت بیشتری ادامه پیدا خواهد کرد، نشستهایی برای تبیین گام دوم انقلاب را طراحی کردیم و راههای مقابله با ناتوی فرهنگی غرب را در قالب همایشها و نشستهای تخصصی پیگیری خواهیم کرد.
وی افزود: خانه فیلم موزه گسترش چند برابری خواهد داشت، ماحصل فعالیتهای سال آینده و ادامه فعالیتهای سال جاری موزه را به مرکز ثقل فعالیتهای جبهه فرهنگی انقلاب خواهد کرد.