برنامه نگاه یک؛
بیانیه گام دوم انقلاب؛ منطقی و اجرایی
وزیر بهداشت: قوی ترین، منطقیترین و اجراییترین سندی که پس از انقلاب داریم بیانیه گام دوم انقلاب است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، سعید نمکی با حضور در برنامه "نگاه یک" شبکه یک سیما افزود: اجرایی کردن این سند یکی از موثرترین گام هایی است که می توانیم برای سال های آینده برداریم به همین علت چه در وجه آموزش و پرورش و چه در بُعد بهداشت و درمان و عدالت اجتماعی و چه در بُعد اقتصاد مقاومتی به ویژه در زمینه دارو از همه روسای دانشگاه ها و معاونان خواستم تا اجرایی شدن این سند را پیگیری کنند.
وی در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به انجام برنامه های آموزشی و بهداشت و نظارتی برای رستوران های بین راهی و اقامتگاه ها برای خدمات دهی بهتر و بهداشتی تر در تعطیلات نوروز افزود: مردم می توانند در صورت مشاهده مشکلات بهداشتی با سامانه هایی که اعلام می شود تماس بگیرند.
نمکی با اشاره به دستاوردهای ارزشمند در زمینه بهداشت ودرمان پس از انقلاب گفت: در سال 1357 از هر 1000 تولد زنده، 120 نوزاد به سن یک سالگی و 147 تن از آن ها به 5 سالگی نمی رسیدند و از هر 100 هزار زن باردار به علت عوارض بارداری و زایمان، حداقل 245 تن از آن ها جان خود را از دست می دادند اما اکنون این میزان به یک دهم این رقم کاهش یافته است.
وی ادامه داد: پوشش واکسیناسیون ها در سال های اول پس از انقلاب 30 درصد بود اما اکنون به 100 درصد رسیدیم. همچنین در آن زمان فقط 600 دانشجوی پزشکی در کشور داشتیم در حالی که اکنون فقط در دانشکده های پزشکی دولتی بیش از 6 هزار دانشجوی پزشکی داریم.
نمکی اضافه کرد: در آن زمان فقط 25 درصد از داروهای مورد نیاز کشور در داخل تولید می شد اما اکنون بیش از 97 درصد از داروها در داخل کشور تولید می شود.
وی با اشاره به مشکلاتی که وجود دارد، گفت: در زمینه های بهداشت، درمان و آموزش پزشکی نیازمند رویکرد جدید هستیم.
نمکی افزود: در سال 57، چهارده هزار و 700 پزشک در کشور داشتیم که بسیاری از آن ها خارجی بودند اما اکنون حدود 140 هزار دانش آموخته رشته های پزشکی داریم و برای هیچ خدمت پزشکی نیازمند بیرون از مرزها و ورود پزشک به کشور نیستیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: یکی از مشکلات، توسعه نامتوازن در تربیت نیروی انسانی است متاسفانه در تحصیلات تکمیلی تعداد زیادی دانش آموخته داریم که بازار کار ندارند و باید در این زمینه و نحوه آموزش علوم پزشکی بازنگری کنیم.
نمکی ادامه داد: با توجه به مولفه های اجتماعی موثر بر سلامت مجبوریم دانشجویان را به جای بیمارستان محور، جامعه محورتر تربیت کنیم.
وی افزود: باید الگویی را طراحی کنیم تا برای خدمت درمناطق محروم و استمرار ماندگاری نیروها، جاذبه ایجاد کنیم.
نمکی در بخش دیگر از سخنان خود با بیان اینکه طرح تحول سلامت به عنوان یکی از طراحی های موفق دولت تدبیر و امید بوده است، گفت: این طرح پرداخت هزینه های کمرشکن را از جیب مردم کم کرد، توسعه زیرساخت ها را در نقاط مختلف کشور به پیش برد، بیماران صعب العلاج را حمایت کرد و گام های موثری برداشت.
وی با تاکید بر اینکه این طرح را باید با قوت و همت بیشتری به پیش ببریم، اضافه کرد: باید پرداخت از جیب بیماران کاهش یابد و ماندگاری پزشک در مناطق محروم و دور افتاده را تقویت کنیم.
نمکی ادامه داد: باید جنبه های اقتصادی طرح را قوی تر ببیینم و گام ها باید متناسب با بضاعت های اقتصادی کشور باشد.
وی افزود: باید به سیستم ارجاع، پزشک خانواده ، پرونده الکترونیک سلامت، تدوین راهنماهای بالینی بپردازیم . در هیچ جای دنیا با منابع عمومی و از جیب بیت المال نمی توان بی جهت اقداماتی مانند سی تی اسکن و ام آر آی را انجام داد. یکی از نقاطی که باید مورد توجه قرار می گرفت این بود که این زیرساخت ها باید شکل می گرفت تا هزینه های غیرمنطقی به نظام سلامت، تحمیل نشود.
نمکی اضافه کرد: یکی از کارهایی که خواهیم کرد این است که طرح تحول سلامت را از نظر ساختار اقتصادی، منطقی تر و بسته های موثرتر را تقویت کنیم.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تا پایان خرداد 98 یکپارچگی اطلاعات و دسترسی برای نظام ارائه خدمت در حوزه سلامت را فراهم می کنیم.
نمکی گفت: برای سال آینده منابع مالی لازم برای اجرای طرح تحول سلامت پیش بینی شده است و مشکلی در ادامه اجرای این طرح نخواهیم داشت.
وی با اشاره به اینکه متاسفانه عدالت بین رشته ای را در برخی موارد رعایت نکردیم، افزود: کتاب ارزش نسبی که در سال 93 بازنگری شد مورد اعتراض برخی از همکاران است. یک بار دیگر با کمک سازمان نظام پزشکی و انجمن های علمی گروه پزشکی این کتاب را بازنگری می کنیم.
نمکی با اشاره به لزوم تغییر نظام پرداخت دستمزدها گفت: تفاوت فاحشی در تیم پزشکی از جمله پرستاران وجود ندارد بنابراین دستمزدهای آن ها نباید تفاوت فاحشی داشته باشد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی بر لزوم سرمایه گذاری در بخش پیشگیری تاکید کرد و افزود: تکیه برکنترل بیماری غیر واگیر به عنوان تهدیدکننده سلامت و جلب مشارکت بین بخشی و توسعه درمان سراپایی قبل از درمان بستری از اقداماتی است که باید انجام دهیم.
نمکی با تاکید بر لزوم توجه به بهداشت روان افزود: مردمان افسرده، مستعد خودکشی، بیماری های قلبی و عروقی زودرس و سرطان هستند. باید نشاط افزایی و غم زدایی کنیم.
وی با بیان اینکه حدود 97 درصد داروهای مورد نیاز کشورمان را در داخل تولید می کنیم، گفت: هنوز برای تامین قسمت عمده ای از مواد اولیه، وابسته به واردات هستیم.
نمکی افزود: برای مواد اولیه مورد نیاز 97 درصد داروی تولید داخل، 550 میلیون دلار و برای 3 درصد داروی مورد نیاز وارداتی یک میلیارد و 300 میلیون دلار ارز بری داریم.
وی اضافه کرد: داروهای تولید داخل از کیفیت بسیار بالایی برخوردار است و واردات داروهایی که در داخل تولید می شود ممنوع است البته باید استانداردهای لازم را رعایت کنند.
نمکی با اشاره به وجود فساد و سود زیاد در زمینه واردات دارو گفت: واردات بی رویه، تولید داخل را تضعیف می کند.
وی اضافه کرد: هیچ داروی تولید داخل قبل از گذراندن آزمون ها و استاندارهای لازم، اجازه ورود به بازار مصرف را ندارد و مردم خیال شان از کیفیت داروهای تولید داخل مطمئن باشد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: تمهیداتی اندیشیده شده است که در سال آینده حتی یک روز هم کمبود دارو و تجهیزات پزشکی نخواهیم داشت.
نمکی افزود: در سال آینده جهش قیمت دارو نخواهیم داشت و ارز دارو و تجهیزات پزشکی هم در سال آینده با دلار 4 هزار و 200 تومانی تامین خواهد شد و افزایش قیمت دارو در حد همان افزایش متعارف سال های قبل است.
وی با اشاره به ایثارگری های جامعه پزشکان دردوران دفاع مقدس و وجود پزشکان با وجدان گفت: متاسفانه هجمه غیر منصفانه ای به علت خطای برخی از پزشکان به کل جامعه پزشکی انجام شد که کار خوبی نبود. نباید اجازه دهیم که این قشر خدمتگذار مورد هجمه بی رویه قرار گیرند.
نمکی افزود: همان گونه که در بسیاری از مشاغل فرار مالیاتی داریم قطعاً در بین پزشکان هم داریم اما باید راهکار مناسبی را برای مقابله با آن در نظر گرفت.
وی اضافه کرد: رقم های فعلی که برای فرار مالیاتی پزشکان اعلام می شود موثق نیست و ناشی از حدس و گمان است.
نمکی افزود: در حال طراحی ساختار و زنجیره پیوسته نظارت و ارزیابی هستیم و در هر استان و شهرستان، ناظر خواهیم داشت و از سازمان های مردم نهاد هم استفاده خواهیم کرد.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با تاکید بر اینکه بدنه دولت باید کوچک شود گفت: هیچ بنگاه اقتصادی دولتی، سوددهی لازم را ندارد و باید خصوصی شوند. دولت نباید رقیب بخش خصوصی شود.
نمکی افزود: یک و شش دهم تخت به ازای هر 1000 نفر جمعیت را هدف قرار دادیم و بالاتر از آن را بخش خصوصی می تواند انجام دهد اما اینکه یک مجموعه فقط برای کارمندان خودش تخت بیمارستانی اضافه کند منصفانه و منطقی نیست بیمارستانی که فقط به یک بخش یا فقط به کارمندان خودش خدمات دهد ، اقتصادی نیست البته بیمارستان های نیروهای مسلح متفاوت با این موضوع است و از قدیم هم بوده اند.
وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با اشاره به قدمت بالای پزشکی در کشور گفت: باید از این گنجینه بهره ببریم و می توانیم از طب گیاهی و سنتی مورد تائید دانشگاهیان، استفاده مطلوب کنیم اما نباید خرافه گرایی کنیم.