تأکيد سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه؛
باید از وابستگی به نظام بین المللی با مرکزیت اروپا دوری گزینیم
سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه گفت: دنیا بزرگتر از آمریکا و اتحادیه اروپاست. ما محدود به آمریکا و اتحادیه اروپا نیستیم و باید از وابستگی به نظام بین المللی با مرکزیت اروپا دوری گزینیم.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از خبرگزاری آناتولی، سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه گفت: دنیا بزرگتر از آمریکا و اتحادیه اروپاست. ما محدود به آمریکا و اتحادیه اروپا نیستیم و باید از وابستگی به نظام بین المللی با مرکزیت اروپا دوری گزینیم.
ابراهیم کالین سخنگوی ریاست جمهوری ترکیه در هفدهمین نشست عمومی بین المللی بنیاد صلح و توسعه پایدار گفت: دنیا بزرگتر از آمریکا و اتحادیه اروپاست. ما محدود به آمریکا و اتحادیه اروپا نیستیم و باید از وابستگی به نظام بین المللی با مرکزیت اروپا دوری گزینیم. در جهان با بحرانهای زیادی روبرو هستیم و باید مسائل مختلفی را حل کنیم. تاثیرات منفی نظم جهانی دوران جنگ سرد هنوز ادامه دارد و باید از آن نجات پیدا کرد. اکنون جهان به شرق و غرب تقسیم شده است. بعد از پایان جنگ سرد نظم نوین جهانی و جهانی سازی موانع زیادی را برطرف کرد و اصول و مسائل و ارزشهای دیگری را بوجود آورد و همزمان با آن مشکلات جدیدی بروز کرد.
وي افزود: گسترش رسانه های گروهی و شبکه های اجتماعی با توان ارتباطات لحظه ای ویژگیهای مثبتی در بر دارد اما شرایط ناامنی و انزواطلبی را نیز بوجود آورده است. برهم خوردن صلح و افزایش تهدیدات امنیتی، گسترش و پیشرفت تکنولوژی نیز به منبع تهدید جدیدی علیه کشورهای آفریقایی و آسیایی و خاورمیانه تبدیل شده است. جهانی شدن باعث گسترش و نفوذ و ترویج افکار و ایدئولوژی های مختلف شده است و مردم کشورهای جهان با فرهنگها و آداب و رسوم مختلف آشنا شده اند و همزمان با آنها پوپولیسم و ناامنی بین المللی نیز گسترش یافته است.
کالين افزود: اوج گیری جهانی شدن جوامع را وادار به کشف هویت و تلاش برای حفظ موجودیت و امنیت خود کرده است. ترویج پوپولیسم به خصوص در اروپا درگیری بین شرق و غرب و درگیری بین اروپا و خاورمیانه و سایر مناطق را تشدید کرده و به احساس ناامنی در سطح ملی و بین المللی نیز دامن زده است. چنانکه چند فرهنگ به انزواطلبی روی آورده اند. ترامپ با تکیه به ملی گرایی آمریکایی، انزوا طلبی آمریکا را آغاز کرده است. ترامپ یک دیدگاه جدیدی را برای فرهنگ و جامعه آمریکا ارائه داده است و ملی گرایی آمریکایی را در اولویت اول سیاست خود قرارداده است.
وي افزود: دنیا بزرگتر از آمریکا و اتحادیه اروپاست. ما محدود به آمریکا و اتحادیه اروپا نیستیم و باید از وابستگی به نظام بین المللی با مرکزیت اروپا دوری گزینیم. اما باید از درگیری بین شرق و غرب و دین اسلام با ادیان غربی و درگیری اروپا با خاورمیانه اجتناب کنیم و برای تحقق این هدف به رهبری سیاسی و راهبردهای جدیدی که باید اساتید دانشگاه ها و متفکرین تدوین کنند نیاز داریم. بینش تاریخ و فرهنگ و زیبایی شناسی ساختار اروپا محور دارد اما اصول فلسفه و علم و منطق متکی بر اصول یونان باستان است اما در جهان تمدنهای بزرگ متفاوتی با بینش علمی و علوم خاص خود وجود دارد و این واقعیت تنها با تکیه یک دیدگاه خاص قابل درک نیست.
کالين گفت: توسعه علمی و فناوری چین با الهام از فرهنگ آفریقا و بین النهرین رشد و گسترش یافته است. برای ساماندهی نظم نوین جهانی و سیاست و اقتصاد و روابط بین المللی به فراتر از دیدگاه و اندیشه اروپا محور نیاز داریم و باید با تکیه به فرهنگ خود درباره نظریه های اروپامحور و بحرانهای بین المللی ارزیابی انجام دهیم و سخن بگوییم و نقش خود را در این روند ایفاء کنیم. ثروت های جهان باید به طور مساوی توزیع شود و به غیر خود احترام بگذاریم و دیپلماسی را در چارچوب یک اصول نزاکتی اجراء کنیم. بخشی از افراد و اقشار امنیت همه مردم جهان را تهدید می کنند. مردم کشورهایی نظیر افغانستان و پاکستان و کشورهای آمریکای لاتین به علت احساس عدم امنیت در سطح ملی و بین المللی در شرایط ناامنی قرار گرفته اند. امنیت انسانی باید برای همه مردم جهان بوجود آید.
وي افزود: ناامنی در سوریه و شمال آفریقا و آسیای جنوبی و خاورمیانه باعث شده است که 70 میلیون انسان آواره شوند. ترکیه اکنون میزبان 5 میلیون آواره است و 3.5 میلیون نفر آنها سوری هستند. اما اتحادیه اروپا برای پذیرش 800 نفر پناهنده در حال جر و بحث است. موج پناهندگان حرکتها و گرایش های پوپولیستی و بیگانه ستیزی و تقویت احزاب راستگرا را در اتحادیه اروپا دامن زد و در نتیجه انگلیس بعد از اوج گیری موج پناهندگی از اتحادیه اروپا خارج شد. در آلمان و فرانسه نیز به علت موج آوارگان، گرایش های سیاسی اصلی به راست گرایی متمایل شدند. احزاب افراطی راست گرا و ملی گرا و حتی نژادپرست نظیر نئو نازیها تقویت شدند. حزب نئونازی AFD یازده درصد آراء مجلس آلمان را بدست آورد. حزب راست گرای افراطی به رهبری مارین لوپن دشمنی با اسلام و یهودیت و مسلمانان را در تبلیغات انتخاباتی اعلام کرد. مکرون البته وی را با آراء بسیار زیاد شکست داد اما طرز اداره کشور توسط مکرون تفاوتی با سیاستهای مارین لوپن ندارد. در اتریش و بلژیک و سایر کشورهای اروپایی نیز راستگراها تقویت شده اند و به نگرانیها دامن زده اند. اگر این روند 20-30 سال دیگر ادامه داشته باشد مشکلات پیچیده تر و لاینحل خواهد شد.
وي گفت: رهبران کشورهای اتحادیه اروپا سه روز بعد از اعدام 9 نفر جوان مصری که جرم چندانی مرتکب نشده بودند اصول اتحادیه اروپا نظیر دموکراسی و چند فرهنگی و کثرت گرایی را پایمال کرده و برای حفظ منافع خود در نشست مشترک سران عرب و اتحادیه اروپا در قاهره شرکت کردند. یکی از اصول تامین و حفظ صلح و توسعه، مبارزه با تروریسم است و همه کشورها و جامعه بین المللی باید با تروریسم مبارزه کنند. باید در مبارزه با تروریسم سیاست دوگانه و تبعیض آمیز رفع شود. برخی کشورها طبق منافع خود، تروریسم و تروریستها را آزادیخواه و چریک می نامند و در کشور دیگر همانها تروریست محسوب می شوند و باید همه کشورها بدون در نظرگرفتن منافع خود با تروریسم و تهدیدات تروریستی مبارزه کنند. در کشورهایی که حکومتهای ناموفق وجود دارد و نظم عمومی و امنیت برقرار نیست تروریسم و جرایم سازمان یافته نظیر قاچاق انسان و مواد مخدر رشد می کند و نظم و قانون از بین می رود و مردم عادی تاوان سنگین نامنی را می پردازند.
ابراهيم کالين افزود: آمریکا به عنوان شریک راهبردی ترکیه از سازمانهای تروریستی حمایت و روابط آمریکا با ترکیه را خدشه دار می کند. اگر کشورهای منطقه از مداخلات خارجی رها شوند و طبق منافع ملی خود اصول بین المللی را در اداره امور کشور اجراء کنند در آن صورت صلح و ثبات ملی بوجود می آید. مردم افغانستان و پاکستان ناامنی احساس می کنند و برای نجات خود راه چاره دیگری را در پیش می گیرند. طالبان در افغانستان و گروه های تروریستی که خود را مجاهد و یا چریک می نامند، تصمیم گیر اصلی نیستند. همه گروه های تروریستی در افغانستان وابسته و تحت حمایت آمریکا هستند. در سوریه نیز گروه تروریستی «حزب اتحاد دموکراتیک و یگانهای مدافع خلق YPG, PYD» و داعش تحت حمایت آمریکا هستند. حمایت آمریکا از تروریستها روابط دوجانبه با ترکیه را خدشه دار می کند. آمریکا به عنوان ابرقدرت با حمایت از گروه های تروریستی در سوریه امنیت منطقه و جهان را تهدید می کند. بدون مبارزه با تروریسم صلح و امنیت در منطقه و جهان برقرار نمی شود. برای برقراری صلح و امنیت باید عدالت و مساوات و حقانیت حاکم شود.
سخنگوي رياست جمهوري ترکيه گفت: پیشنهاد رجب طیب اردوغان درباره اصلاح ساختار سازمان ملل متحد و شورای امنیت سازمان ملل متحد برای برقراری عدالت و حقانیت بین المللی با استقبال گرم و محبت آمیز مردم و کشورهای جهان روبرو شده است. کشورها برای حفظ امنیت خود نباید امنیت کشورهای دیگر را به خطر بیفکنند. ترکیه با همه کشورهای اروپایی و آفریقایی و روسیه و منطقه بالکان و اوکراین و گرجستان به روابط حسنه خود ادامه می دهد. ترکیه برای عضویت در اتحادیه اروپا تاریخ خود را انکار نخواهد کرد. اتحادیه اروپا نیز برای حل مسائل خاورمیانه نظیر بحران فلسطین و لبنان و شمال آفریقا مسئولیتهای خود را بجا نمی آورد. در حالیکه این مسائل و بحرانها ناشی از سیاستهای استعماری کشورهای اروپایی است و گویا اروپا نقش بحران زای خود را فراموش کرده است.