به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما، شبکه تلویزیونی الجزیره انگلیسی گزارش داد آمریکا رسما کنسولگری خود را در قدس تعطیل و آن را با سفارت این کشور در فلسطین اشغالی ادغام کرد.
بر اساس این گزارش, به مدت چند دهه این کنسولگری آمریکا در واقع نقش سفارت خانه را در خصوص فلسطینیان ایفا میکرد. در حال حاضر، این فعالیت به واحد امور فلسطینیان در سفارت خانه آمریکا در فلسطین اشغالی واگذار میشود. این تغییر نمادین، اختیارات مرتبط با کانالهای دیپلماتیک آمریکا را در کرانه باختری و غزه در اختیار دیوید فریدمن سفیر آمریکا در فلسطین اشغالی قرار میدهد.
بیانیه وزارت امور خارجه آمریکا در این باره اوایل روز دوشنبه در قدس منتشر شد و این ادغام از همان روز اجرایی میشود.
رابرت پالادینو سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا با صدور بیانیهای اعلام کرد: "این تصمیم نشأت گرفته از تلاشهای جهانی ما برای افزایش کارآمدی و تأثیرگذاری تعامل و عملیات دیپلماتیک ماست. " او همچنین گفت: "این اقدام نشانه تغییر سیاست آمریکا در ارتباط با قدس، کرانه باختری یا نوار غزه نیست. "
زمانی که مایک پمپئو وزیر امور خارجه آمریکا نخستین بار این خبر را ماه اکتبر اعلام کرد، این موضوع سبب خشمگین شدن فلسطینیان شد و گمانه زنیهای آنها در این باره افزایش یافت که آمریکا در حال به رسمیت شناختن کنترل اسرائیل بر شرق قدس و کرانه باختری است؛ مناطقی که فلسطینیان آنها را بخشی از کشور آینده خود میدانند.
صائب عریقات مقام فلسطینی این اقدام را "یک اقدام منفی دیگر" برای نقش آمریکا در برقراری صلح توصیف کرد.
این اقدام آمریکا جدیدترین اقدام از سری تصمیمات تفرقه اندازانه دولت ترامپ در حمایت از اسرائیلیها و دور شدن از فلسطینیانی محسوب میشود که میگویند اعتماد خود را به نقش دولت آمریکا در ایفای یک میانجی بی طرف در فرایند صلح از دست داده اند.
سال گذشته، آمریکا قدس را به عنوان پایتخت اسرائیل به رسمیت شناخت و سفارت خانه خود را به این شهر منتقل کرد و سیاست آمریکا را در ارتباط با یکی از بحث برانگیزترین موضوعات در مناقشه بین اسرائیل و فلسطینیان اعلام کرد. فلسطینیان به نوبه خود همه روابط خود را با دولت آمریکا قطع کردند.
دولت آمریکا همچنین کمکهای بشردوستانه به فلسطینیان را به شدت کاهش داد، از جمله کمک به بیمارستانها و برنامههای مرتبط با برقراری صلح. دولت آمریکا همچنین کمکهای خود را به نهاد سازمان ملل متحد که کمکهایی را در اختیار پناه جویان فلسطینی قرار میداد قطع کرد. پاییز گذشته، آمریکا دفتر دیپلماتیک فلسطین را در واشنگتن تعطیل کرد.
دولت ترامپ بی میلی رهبران فلسطینی در وارد شدن به مذاکرات صلح با اسرائیل را دلیل چنین اقدامات تنبیهی اعلام کرد، اما آمریکا هنوز "توافق نامه قرن" خود را برای حل و فصل مناقشه بین اسرائیل و فلسطینیان ارائه نکرده است.
جارد کوشنر داماد دونالد ترامپ ماه گذشته اعلام کرد آمریکا این طرح را پس از برگزاری انتخابات در فلسطین اشغالی در ماه آوریل رونمایی خواهد کرد. تشکیلات خودگردان فلسطینی از پیش این طرح را رد و آمریکا را به جانبداری از رژیم صهیونیستی متهم کرد.