خدمات رایگان شنوایی سنجی، فردا در کلینیکهای شنوایی سراسر کشور ارائه میشود
وی با اشاره به افزایش آمار جامعه کم توان شنوایی جامعه افزود: براساس آمار سازمان جهانی بهداشت تا سال ۲۰۵۰ از هر ۱۰ نفر، یک نفر گرفتار مشکل کم شنوایی هستند.
قهرمانی همچنین از آغاز کار کمیته ملی سمعک در هفته آینده خبر داد و گفت: سالانه صد هزار سمعک در کشور برای گروههای سنتی مختلف تجویز میشود این در حالیست که باتری و لوازم جانبی سمعک از ارز دولتی خارج شده است، اما سمعک با ارز دولتی تغییر قیمتی نسبت به گذشته نداشته است، که این امر در کمیته ملی سمعک در هفته آینده بررسی میشود.
وی گفت: در صورتی که فردی پس از یک تا شش ماه استفاده از سمعک شرایط برای فرد مساعد نشود باید برای کاشت حلزون اقدام کند.
مدیرعامل بنیاد خیریه شنواییبخشی هم در ادامه این نشست با اشاره به اینکه درحال حاضر هیچ کودک ایرانی به دلیل ناتوانی مالی کاشت حلزون آن در کشور به تأخیر نمیافتد، افزود: دولت اقدامات خوبی درجهت پیشگیری و درمان مشکلات شنوایی انجام داده است، اما هنوز در زمینه غربالگری ژنتیک و مشاورههای قبل از ازدواج برای پیشگیری از تولد نوزادان کمشنوا و ناشنوا هنوز اقدامات اساسی برداشته نشده است و متأسفانه سالانه ۱۵۰۰ کودک ناشنوا متولد میشود.
محمد اجل لوئیان با اشاره به اینکه افراد مبتلا به کمشنوایی و ناشنوایی که متولد میشوند سالانه ۲ میلیون تومان هزینه درمان خواهند داشت، گفت: اگر برای غربالگری پیش از ازدواج اقدامات مؤثری انجام گیرد میتوان هزینههای سربار دولت و خانوادهها را به میزان بسیار زیادی کاهش داد.
وی افزود: خوشبختانه در حال حاضر در کشور ما اقدامات مهمی برای درمان کمشنوایی انجام میگیرد و این خدمات در بیشتر نقاط کشور در دسترس و مقرون به صرفه است و پیشگیری از ناشنوایی، غربالگری شنوایی و توانبخشی از طریق دستگاههای کمشنوایی و آموزش میتواند کمکشنوایی و عواقب آن را کاهش دهد. انجام دادن مشاوره ژنتیک در افرادی که سابقه کمشنوایی یا ناشنوایی در خویشاوندان خود دارند، ضرورت دارد.
اجللوئیان تأکید کرد: افرادی که در خانوادههای خود فرد نوزاد کم شنوا و ناشنوا دارند و یا سابقه فامیلی این بیماری در آنها وجود دارد لازم است که درباره غربالگریهای پیش از ازدواج و مشاورهای ژنتیک حساسیت بیشتری داشته باشند.
وی گفت: خوشبختانه درحال حاضر همه مراکز کاشت حلزون متخصص ژنتیک دارند و با گرفتن شرح حال و برخی از آزمایشها میتوان این غربالگری را انجام داد.
سعید محمودیان مدیر اداره سلامت شنوایی وزارت بهداشت نیز در ادامه این نشست گفت: متاسفانه کم شنوایی رو به افزایش است و این درحالی است که ۶۰ درصد از موارد کم شنوایی را میتوان با پیشگیری کاهش داد.
وی افزود: در سال ۲۰۱۰ کم شنوایی رتبه ۱۳ در جهان از لحاظ بار بیماریها و با اقتصادی ناشی از آن داشته که در ۲۰۱۷ این رتبه به ۳ رسیده است.
محمودیان با تاکید بر اینکه افراد باید سلامت گوش خود را به صورت دورهای بررسی کنند، گفت: کارگرانی که در معرض صداهای بلند هستند، جوانان و نوجوانانی که به مدت زمانهای طولانی موسیقی را با صدای بلند گوش میدهند، افراد بالای ۵۰ سال و مبتلایان به عفونتهای گوشی و اختلالات گوش از جمله افراد در معرض خطر کمشنواییاند.
مدیر سلامت گوش معاونت بهداشت وزارت بهداشت افزود: شیوع سالمندی در جوامع، بیماریهای مادران باردار همچون سرخک و سرخجه و تولد نوزاد نارس از علل افزایش ابتلا به کمشنوایی است و وزارت بهداشت تلاش کرده است آمار ابتلا به کمشنوایی را به میزان زیادی کاهش دهد.
وی با بیان اینکه وزارت بهداشت بسته کنترل و مراقبت شنوایی سالمندان را تهیه کرده است، گفت: چاقی، فشار خون بالا و دیابت، ابتلا به کم شنوایی را سرعت میدهد و براساس این بسته وزارت بهداشت، افراد بالای ۶۵ سال غربالگری آنها در قالب برنامه سیب وارد شبکه بهداشت خواهد شد.
مدیر سلامت گوش معاونت بهداشت وزارت بهداشت افزود: کمتر از ۱۰ درصد از مردم به دلیل کمشنوایی از سمعک استفاده میکنند که سازمان جهانی بهداشت دستورالعمل استفاده از سمعک ارزانقیمت را ارائه کرده است و ما نیز در کشور تلاش میکنیم خدمات لازم در این زمینه را بسترسازی کنیم.
وی گفت: نگاه وزارت بهداشت مبنی بر این است که بار بیماریهایی که منجر به افزایش ناشنوایی در کشور میشوند و بار اقتصادی زیادی را به جامعه وارد میکنند کاهش دهیم همچنین آمار کم شنوایی در سال ۲۰۱۰ رتبه ۱۳ را داشت، اما در سال ۲۰۱۷ رتبه سوم را نشان داد که این مسئله ضرورت نگاه ویژه به عوامل تاثیرگذار در زمینه کم شنوایی و ناشنوایی است.
مدیر سلامت گوش معاونت بهداشت وزارت بهداشت با اشاره به اینکه همه سازمانها و سازمانهای مردم نهاد باید اقدامات لازم را برای آگاهیسازی مردم به منظور چگونگی مراقبت از شنوایی خود فراهم کنند، افزود: هر فردی که به نوعی دچار اختلالات شنوایی میشود باید بلافاصله به مراکز شنوایی شناسی در سرار کشور مراجعه کنند.
محمودیان گفت: کارگرانی که در محیطهای پر سر و صدا هستند، نوجوانان و جوانانی که با صدای بلند و هندزفری به موسیقی گوش میدهند و سالمندان بالای ۵۰ سال بیش از دیگران در معرض مشکلات شنوایی قرار دارند لذا اقدامات مربوط به منظور پیشگیری از کم شنوایی باید انجام شود.
وی افزود: بیماریهای مادران باردار همچون سرخک و سرخچه، نارسایی ید، فشار خون بالا و نارسایی یا کمبود اکسیژن در حین تولد نوزاد نیز منجر به تولد نوزادان مبتلا به اختلالات ناشنوایی میشود.