معاون گردشگری میراث فرهنگی و صنایع دستی و گردشگری البرز از بازگشایی درهای کاخ سلیمانیه به روی گردشگران در ایام نوروز۹۸ خبر داد.
کاخ سلیمانیه در محدوده مرکزی شهر قدیم کرج قرار گرفته است. این کاخ در حد فاصل بلوارهای شهید چمران و امامزاده حسن و در محل فعلی دانشکده کشاورزی بنا شده است. کاخی که در تاریخ ۲ اسفند۱۳۲۷ با شماره ثبت ۳۷۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
کاخی به قدمت 213سال
کاخ سلیمانه یکی از مجموعه کاخهای زیبای سلیمانیه کرج است که در سال 1227هجری قمری به دستور فتحعلی شاه و به مناسبت تولد پسر سی و چهارم وی سلیمان میرزا و به دست حاج محمدحسین خان نظامالدوله اصفهانی، معروف به صدر اصفهانی در آبادی کرج بنا شد.
بنا های متعددی با نام های پرطمطراقی چون ساختمان های فراش آباد، کلاه فرنگی، عمارت های کلاه گلشن، درقرمز، باغ های فردوس و شاه و انگوری در اطراف و اکناف کاخ سلیمانیه ساخته شده بودند که امروزه متاسفانه اثری از آنها یافت نمی شود.
در تالار این بنا، دو نقاشی از عبداللهخان نقاشباشی روی دیوارها کشیده شده که یکی تصویر آقامحمدخان و دیگری تصویر فتحعلیشاه و اطرافیانشان است. دو اثری که بر ارزش کاخ افزوده اند و آن را به گنجینه ای ماندگار تبدیل کرده اند.
معماری بنا
ساختمان کاخ سلیمانیه بنایی است آجری، متقارن و کشیده به نسبت ۵به۱ با سقف شیروانی و دارای تمامی مشخصهها و مولفههای سبک معماری دوران قاجار که میتوان آن را از جمله سادهترین، زیباترین و با احساسترین ساختمانهای دوران خود دانست.
در جبهه ی شرقی این کاخ برجی در ۵طبقه وجود داشته است که امروز فقط مخروبه ای از طبقه همکف آن باقی است. در دوره قاجاریه برج هایی در اطراف کاخ های ییلاقی ساخته می شد تا زنان حرم بتوانند محوطه کاخ و شکارگاه را تماشا کنند.
از جمله نکات بسیار جالب در این بنا برونگرایی محض آن است؛ بهطوری که پنجرههای بسیار بزرگ و کم عرض ساختمان باعث شده است فضاها از دو طرف به محوطه بیرونی چشماندازی وسیع داشته باشند و همچنین در تمام ساعات روز نورگیری کنند. این امر باعث شده فضاهای داخلی مملو از نور و روشنایی باشند.
تمامی اجزا و عناصر ساختمان شامل فضاها و نما، جرزها و پلهها، نسبت به محور میانی بنا متقارن است.این نکته با توجه به کشیدگی و عمق کم فضاها، فضایی بسیار روشن، شفاف و سبک را در ادامه باغهای زیبای مقابل آفریده است.