به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، مرکز فارس، مسئول فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس از کلیسای مریم مقدس به عنوان اثر شاخص دوره صفویه در شیراز یاد کرد و گفت: این اثر ملی وضعیت مناسبی ندارد و نیازمند بهسازی اضطراری با صرف پنج میلیارد ریال اعتبار است.
سیامک بصیری افزود: قدمت ساخت کلیسای مریم مقدس به سال ۱۶۶۹ میلادی باز میگردد.
وی گفت: تزئینات بسیار زیبای طاقچه بندی، مقرنس کاری، گچ بری، آ جرکاری و کاشیکاری معقری و سقفهای چوبی که روی آن با رنگ روغن و آب طلا نقاشی شده و طرح فرش دوره صفوی معروف به چهار ترنج در سقف این کلیسا دیده میشود و در مجموع تزئیناتی که در این کلیسا به کار رفته، در بین کلیساهای کشور منحصر به فرد است.
مسئول فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس با تاکید بر این که ارزشهای هنری این کلیسا در کشور بی نظیر است افزود: این کلیسا در دوره شاه عباس دوم صفوی در شیراز ایجاد شده که نقشه این مجموعه، چلیپایی و به شکل صلیب طراحی شده است.
بصیری گفت: عمارت اصلی این کلیسا ۲۲۸ متر مربع وسعت دارد که در وسط باغچهای احداث شده و تابلوی بسیار زیبا حضرت مسیح (ع) و حواریون نیز در شاه نشین شرقی این کلیسا نصب شده است.
وی با اشاره به ثبت این کلیسا در تاریخ ۱۵ مهرماه ۱۳۴۶ به شماره ۷۵۹ در فهرست آثار ملی گفت: حدود ۱۵ سال پیش تعمیرات موضعی سقف کلیسای مریم مقدس برای جلوگیری از نفوذ آب باران توسط میراث فرهنگی فارس انجام شد، اما به دلیل فرسودگی و قدمت سقف این کلیسا در حال حاضر دچار مشکلات جدی است و عایق کاری آن مشکل دارد و باید به صورت اضطراری بهسازی و مرمت شود.
مسئول فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت: با توجه به وضعیت کنونی این کلیسا و آسیبهایی که در بخشهای مختلف آن نظیر سنگ ها، آجرکاری و طاق نماها مقرنس کاریها وجود دارد، در صورت تامین اعتبار، سریعا عملیات مرمت این بنا آغاز خواهد شد.
بصیری افزود: وجود این ظرفیت ارزشمند گردشگری در شیراز از اهمیت ویژهای برخوردار است که باید سریعا به وضعیت آن رسیدگی کرد.
او با بیان اینکه این کلیسا در روبروی مسجد مشیر قرار دارد و به خوبی بیانگر تعامل بین ادیان را نشان میدهد، گفت: من امروز از این کلیسا بازدید کردم و نفوذ آب باران در طی سالیان گذشته باعث شده بخشی از گچ سقف این کلیسا فرو بریزد و طبیعتا اگر فرایند نفوذ آب باران ادامه پیدا کند وضعیت بدتری برای این محل متصور خواهد بود.
بصیری در پاسخ به این سوال که آیا میراث فرهنگی هزینهای برای بهسازی این کلیسا تخصیص داده یا خیر گفت: متاسفانه در سال جاری هنوز اعتباری برای بهسازی این اثر ملی اختصاص پیدا نکرده و اکنون وضعیت این محل بحرانی است و نیاز است که بودجهای برای مرمت آن تامین شود و در این شرایط میراث فرهنگی فارس تلاش خواهد کرد که این هزینه را تامین کند.
مسئول فنی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس گفت: در صورت تامین اعتبار هزینههای مورد نیاز بهسازی کلیسا مریم مقدس شیراز ابتدا باید سقف این مجموعه مرمت و به مرور سایر بخشها نیز بهسازی شود.
وی ادامه داد: کلیسای مریم مقدس منحصربه فردترین و شاخصترین اثر هنری دوره صفویه در شهر شیراز محسوب میشود و در حال حاضر آمادگی کامل برای شروع عملیات اجرائی مرمت این محل وجود دارد و تنها مشکل بودجهای مانع از انجام آن است.
بصیری در پایان اشاره کرد: در روزهای آینده وضعیت بحرانی کلیسای مریم مقدس به مسئولان مربوطه میراث فرهنگی کشور گزارش داده خواهد شد تا بودجه مورد نیاز مرمت آن تامین شود.
رئیس هیات نمایندگان کلیسای ارامنه شیراز پیش از این گفته بود: زنگ خطر تخریب کلیسای مریم مقدس شیراز به صدا در آمده و با هر بارندگی بخشی از سقف ایوان این محل فرو میریزد.
هرموند آراطونیان افزود: با هر بارانی که در طی زمستان جاری باریده بخشی از این کلیسای تاریخی فروریخته است و حتی یکی از مسیرهای دسترسی به ایوانهای این کلیسا وضعیت بسیار وخیمی پیدا کرده و مسیر آن قسمت نیز مسدود شده و عبور از کنار آن با ترس همراه است و همچنین سقف بخش ورودی این کلیسا نیز اوضاع بسیار نامناسبی دارد و در حال فروریختن است.
به گفته رئیس هیات نمایندگان کلیسای ارامنه شیراز سقف این مجموعه که نقاشیهای بسیار زیبایی بر آن نقش بسته از جنس چوب است که از وضعیت بهتری نسبت به سایر قسمتهای این مجموعه برخوردار است، اما ستونها و جدارهها از جنس ملاط و گچ است که دچار تخریب و فرسایش شده بگونهای که اگر ستونها و جداره فرو بریزد قطعا سقف نیز متلاشی و آوار خواهد شد.
او ادامه داد: شکافهای عمیقی در جدارهها و در بخش ورودی کلیسای مریم مقدس وجود دارد که در حال عمیقتر شدن است و همچنین نشستهایی در زمین این محوطه نیز وجود دارد و به نظر زمان زیادی تا فرو ریختن تمام این بنا نمانده و اگر هرچه سریعتر به داد آن نرسیم قطعا بزودی این اتفاق ناگوار رخ خواهد داد.
مصیب امیری مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان فارس نیز در این باره گفته است: دو ماه پیش کارشناسان میراث فرهنگی به همراه نماینده ارامنه شیراز از کلیسای مریم مقدس بازدید کرده اند و مقرر شده که برنامه ریزی برای بهسازی این محل انجام دهند.
در حالی که مشکلات مالی به عنوان اصلیترین مانع بر سر راه مرمت کلیسای تاریخی مریم مقدس شهر شیراز عنوان شده، رئیس کمیسیون فرهنگی و اجتماعی شورای شهر شیراز گفته است: این آمادگی در شورای اسلامی و مجموعه مدیریت شهری وجود دارد که در بهسازی و مرمت بناهای تاریخی این شهر از جمله کلیسای مریم مقدس همکاری کنند.
احمد تنوری افزود: این مساله در گروی درخواست بهسازی خواهد بود که متولی کلیسای مذکور و هیات نمایندگان خلیفه گری ارامنه جنوب و شیراز باید انجام دهند که این درخواست تاکنون به شورای شهر شیراز ارائه نشده است.