به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، پیروز حناچی در مراسم پایانی چهارمین همایش ملی و اولین همایش بین المللی آتش نشانی و ایمنی شهری با تبریک میلاد حضرت زهرا (س) و روز زن، با اشاره به اهمیت مبحث ایمنی گفت: در ۱۷ ژانویه ۱۹۹۵ در شهر کوبه ژاپن در ساعت ۵ صبح زلزلهای بالای ۷ ریشتر حدود ۲۰ ثانیه شهر را لرزاند و ۶ هزار نفر کشته بر جای گذاشت؛ همین اتفاق موجب شد تا شهردار این شهر خودکشی کند.
وی افزود: این زلزله تمام کاستیهای یک شهر غیر تاب آور و ضرورت رعایت استانداردهای ایمنی در ساختمانها و زیرساختهای شهری را نشان داد و در این زمینه مفاهیمی جدید ارائه کرد.
حناچی با بیان اینکه ژاپنیها تجربههای خود در این زلزله را در جلساتی که با شهرداری تهران داشتند انتقال دادند، تصریح کرد: کوبه مانند بم شهری بود که در نقشههای خطر پذیری زلزله جز شهرهای کم خطر محسوب میشد و رعایت ایمنی در آن پایین بود. مورد دیگر مربوط به تاب آوری پایین ساختمانهای قدیمی بود و دیگر این که در زلزله کوبه تمامی مسیرهای دسترسی به شهر مثل پلها و راههای اصلی قطع شد؛ به عبارتی این سازهها از ایمنی لازم برخوردار نبود و همین مساله موجب کاهش امکان کمک رسانی به آسیب دیدگان شد.
شهردار تهران خاطرنشان کرد: در کوبه به دلیل هوشمند نبودن شبکه گاز و برق آتش سوزی مهیبی بعد از زلزله اتفاق افتاد و بیشتر کشته شدگان به خاطر این مساله از بین رفتند. همچنین بر اثر زلزله خطوط لوله آب شکسته شد و بسیاری از ساختمانها به خاطر نفوذ آب فرو ریختند. در واقع، هیچ کدام از شبکههای خدماتی، دارای سیستم هوشمند قطع در مواقع بحرانی نبودند.
حناچی تصریح کرد: از دیگر تجربههای این زلزله این بود که آتش نشانی کوبه فاقد امکانات لازم برای کمک به ساختمانهای بلند بود و عملا نتوانست کمک چندانی به ساکنان این ساختمانها کند. دیگر اینکه سازمانهای مقابله با بحران فاقد هماهنگی و همگرایی برای ایفای وظایف خود بودند.
وی با تاکید بر اینکه به رغم همه این موارد ژاپن آن زلزله را پشت سر گذاشت، گفت: این کشور روی ۴ گسل بزرگ قرار دارد و ده درصد زلزلههای دنیا در این منطقه اتفاق میافتد. در سال ۲۰۰۵ در ژاپن ۱۴۰ زلزله بالای ۵ ریشتر و ۳ زلزله بالای سه ریشتر اتفاق افتاد و آنها از تجربههایی مانند کوبه درسهای زیادی گرفته اند.
شهردار تهران ادامه داد: یکی دیگر از درس هایشان رسیدن به این ضرورت بود که باید هم نیروهای کمک کننده و هم مردم آموزشهای لازم را در مقابله با بحران ببیند؛ چیزی که امروز در برنامههای سازمان آتش نشانی نیز دیده میشود.
حناچی یادآور شد: سازمان آتش نشانی سرمایه اجتماعی بالایی دارد و باید قدر آن را بداند، مردم هم از خدمات بی شائبه این سازمان استقبال میکنند، اما گاهی در برخی از سازمانها با اقدامی که اتفاقا هدف ترویجی هم دارد سرمایههای اجتماعی آسیبهای فراوان میبیند.
وی خطاب به آتش نشانان گفت: من از شما میخواهم که از تجربه دیگر کشورها در قالب برگزاری چنین همایشهایی استفاده کنید. این کار دو حسن دارد؛ یکی این که تجربههای گرانبهایی به دست میآورید و دیگر این که میتوانید خود را با دیگران مقایسه کنید و خواهید دید که شاید از برخی کشورها پایینتر باشیم، اما از بسیاری از کشورها در شرایط بهتری قرار داریم و این برای شما اعتماد به نفس میآورد.
شهردار تهران ضمن درخواست از سازمان آتش نشانی برای همکاری با دانشگاهها و شرکتهای دانش بنیان برای مقابله با مشکلات عنوان کرد: به خصوص در شرایط فعلی که در تحریم هستیم استفاده از نظرات دانشگاهیان و شرکتهای دانش بنیان میتواند راههای بدیع و جدیدی را برای حل مشکلات ایجاد کند.
حناچی در پایان یاد و خاطره شهیدان آتش نشان را گرامی داشت.
در پایان مراسم نیز از برگزیدگان این همایش با اهدای لوح یادبود و جوایزی تقدیر و تشکر به عمل آمد.
تفاهم نامه همکاری بین مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و آتش نشانی پایتخت
تفاهم نامه همکاری علمی، پژوهشی، آموزشی و اجرائی بین مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران در مراسم افتتاح همایش ملی و اولین همایش بین المللی آتش نشانی و ایمنی شهری به امضاء رسید.
این تفاهم نامه در راستای توسعه همکاریها و استفاده از ظرفیتها و توانمندیهای طرفین و هماهنگی بیشتر به منظور ارتقای کیفیت و ایمنی ساخت و سازها در برابر آتش درسطح کشور و به ویژه تهران در ۸ ماده به مدت سه سال از سوی دکتر محمد شکرچی زاده رئیس مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی و مهدی داوری مدیر عامل سازمان آتش نشانی و خدمات ایمنی شهرداری تهران امضاء شد.
بر اساس این گزارش، تفاهم نامه همکاری در چهارمین همایش ملی و اولین همایش بین المللی آتش نشانی و ایمنی شهری در حضور دکتر مهدی جمالی نژاد معاون عمرانی وزیر کشور و رئیس سازمان شهرداریها و دهیاریهای کشور، اسماعیل نجار رئیس سازمان مدیریت بحران کشور و مجتبی یزدانی معاون خدمات شهری شهرداری تهران در سالن اجتماعات هتل المپیل تهران منعقد شد.
چهارمین همایش ملی و اولین همایش بین المللی آتش نشانی و ایمنی شهری همزمان با برگزاری اولین نمایشگاه تخصصی صنعت ایمنی و آتش نشانی از روزهای ۵ تا ۷ اسفندماه سال جاری، میزبان متخصصان داخلی و خارجی، آتش نشانان و اساتید دانشگاهها برگزار شد.
برای رسیدن به ایمنی نیازمند توسعه سخت افزاری هستيممدیر عامل سازمان آتش نشانی شهرداری تهران در مراسم پایانی چهارمین همایش ملی و نخستین همایش بین المللی آتش نشانی و ایمنی شهری تاکید کرد: ایمنی از مهمترین مسائلی است که باید به آن پرداخته شود و برای رسیدن به این هدف به توسعه سخت افزاری نیاز است.
مهدی داوری با بیان اینکه مردم باید ایمنی ساختمانها را از سازندگان آنها مطالبه کنند، افزود: نردبان هم تضمین کننده ایمنی ساختمانها نیست.
وی اظهار داشت: به روزرسانی تجهیزات آتش نشانی به یک باره انجام نمیشود و در بحث محتوایی باید اتفاقات بهتری هم رخ دهد.
داوری با اشاره به این که آتش نشانی تاکنون رشد قابل ملاحظه داشته است، اضافه کرد: سازمان آتش نشانی در راستای آموزش تخصصی نیروهای خود توانسته گامهای بلندی را بردارد.
مدیر عامل آتش نشانی تهران با اعلام اینکه برای جلوگیری از سوانح باید از وقوع آن جلوگیری کنیم، گفت: اگر آگاهی مردم در راستای ایمنی افزایش پیدا کند گام مؤثری در جهت ارتقای ایمنی ساختمانها برداشته ایم.
وی تاکید کرد: در ساختمانهای ۴۰ سال قبل در صورت بروز آتش سوزی فرصت فرار ایمن ۱۷ دقیقه بود، اما در ساختمانهای جدید فرصت فرار ایمن به ۲ دقیقه رسیده است.
افزایش تاب آوری یک جامعه، نیازمند ارائه آموزش به مردم استرییس مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی به ارائه راهکارهای هوشمندانه برای تبیین موضوع تاب آوری جوامع شهری بر ارتقا سطح آگاهی مردم و ارائه آموزشهای عمومی و ایمنی و درگیر کردن آنان با موضوع ایمنی تاکید کرد.
محمد شکرچی زاده "رییس مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی" در چهارمین همایش ملی و نخستین همایش بین المللی آتش نشانی و ایمنی شهری اظهار داشت: ما امروز بیش از گذشته میتوانیم رفتار هوشمندانهای در برابر آتش سوزی داشته باشیم.
وی ادامه داد: در موضوع تاب آوری، زلزله و آتش سوزی دو رخداد مهم و قابل توجهی است که همواره شهرهای ما را تهدید میکند.
وی افزود: امروزه در دنیا برای کلانشهرها، مفهومی تحت عنوان تاب آوری مطرح است که این موضوع در واقع ظرفیت یک جامعه شهری را نشان میدهد، به تعبیر دیگر، تاب آوری؛ روش و ادامه حیات در شرایط فشار یا ادامه حیات در شرایط بحران پس از وقوع یک حادثه است.
شکرچی زاده تصریح کرد: ما باید این نگرش جدید را با تاب آوری و کاهش خطر پذیری همراه کنیم. اگر شهرهای ما با یک آسیب بزرگ مواجه شود ممکن است به صورت ملی و حتی بین المللی فرا گیر شود، بنابراین موضوع تاب آوری در این خصوص باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.
وی با اشاره به وقوع زلزله اخیر در استان کرمانشاه گفت: چنانچه این حادثه در شهرهای بزرگ مثل کرمانشاه یا تهران رخ میداد ما با خسارات بسیار سنگین تری مواجه میشدیم و این در حالی است که تا کنون زلزلههای رخ داده در شهرهای کوچک و روستاها بوده است.
رییس مرکز تحقیقات راه و مسکن و شهرسازی با اشاره به اینکه آسیبهای اجتماعی ناشی از حوادث از خسارات مالی بیشتر است، افزود: حوادثی مانند پلاسکو نشان داد ما حتی در برابر حوادث کوچک هم آماده نیستیم؛ بنابراین ما علاوه بر مهندسی ساختمان به رشتههای پایه همانند مهندسی مواد، مهندسی آتش و رشتههای پایه نیاز داشته و توجه نماییم.
وی بیان داشت: چالشهای پیش روی تاب آوری، نبود آگاهی مفهومی است، زیرا جمعیت انسانی، ظرفیت مقابله با این گونه حوادث را ندارد. ما باید برای مقابله با این چالش ها، ساز و کارهای مناسبی را بیابیم و حتی از بخش خصوصی نیز برای ارائه راهکارهای مناسب یاری بجوییم تا سطح تاب آوری افزایش یابد.
شکرچی خاطرنشان کرد: با توجه به وقوع زلزلههای متعدد در کشورمان، لازم است بیمارستان ها، مدارس، مراکز عمومی و حتی خانهها را مقاوم سازی کنیم و این امر نیاز به حرکت عمومی دارد.
وی افزود: ما باید پس از تهیه دستورالعملها و آیین نامه ها، برای بهبود و مقاوم سازی ساختمانها در موضوع آتش سوزی و زلزله تلاش نماییم.
گسترش آموزش ایمنی شهروندی باید در راس سیاستهای برنامه ریزان شهری قرار گیرد
پیتر واگنر رئیس انجمن حفاظت از حریق آلمان (GFPA) با تاکید بر آشنایی شهروندان با تمام موارد ایمنی، یکی از اصلیترین و مهمترین سیاستهای برنامه ریزان شهری را گسترش آموزش شهروندی در زمینه ایمنی و آتش نشانی اعلام کرد.
پیتر واگنر ارائه کننده پنل آموزشی "چگونه دریک شهر بزرگ یک سازمان آتش نشانی مناسب سازماندهی کنیم" در چهارمین همایش ملی و اولین همایش بین المللی آتش نشانی و ایمنی شهری در مورد اهمیت برگزاری کنفرانسهای تخصصی در بالا بردن ایمنی شهری گفت: همانگونه که در سخنرانی خود عنوان کردم دلیل اصلی زندگی کردن مردم در محیطهای شهری، کار، مسکن، فرهنگ، تحصیلات و آموزش فرزندان است؛ بنابراین همه باید مشتاق باشند محیط کار، زندگی و آموزش خود و فرزندانشان را ایمنتر کنند. شهروندان باید با تمام آیتمهای ایمنی کاملاً آشنا باشند و تحت آموزش منظم قرار گیرند تا با آگاهی پیدا کردن از ضرورت و اهمیت ایمنی در محیط زندگی و کار خود به دنبال پیاده کردن ضوابط و استانداردهای ایمنی باشند.
وی در خصوص تاثیر این نوع همایشها در ایمنی شهری ابراز داشت: دست اندرکاران و متولیان ایمنی شهری خصوصاً برنامه ریزان اصلی شهری و مدیران حوزه ایمنی شهری بطور عادی همواره اوقات خود را در دفتر کارشان سپری میکنند که این رویه باید اصلاح شود. بدین صورت که با برگزاری دورهای و منظم چنین همایشها و کنفرانسهای ایمنی و تخصصی، فرصتی فراهم شود تا افراد دست اندرکار و متخصص به تبادل دانش و اشتراک تجربیات علمی و تخصصی و دستاوردهای تکنیکی خود بپردازند. دلیل اصلی برگزاری کارگاهها و ارائه مقالات همین است.
رئیس انجمن حفاظت از حریق آلمان درخصوص ارزیابی خود از کنفرانس امسال گفت: امسال اولین سال حضور من بود. کنفرانس خوب بود و کارشناسان استقبال خوبی از کنفرانس کرده بودند و بسیار با علاقه و مشتاقانه به مطالب ارائه شده، گوش فرا میدادند. در مورد نمایشگاه نمیتوانم چیزی بگویم چرا که هنوز از آن بازدید نکرده ام. شاید بعداً از آن بازدید کنم.
وی در باره میزان استقبال شرکت کنندگان از کارگاه ها، تصریح کرد: در کارگاهی که من برگزار کردم، تمام شرکت کنندگان با دقت کامل موضوع را دنبال میکردند و سوالاتی که مطرح شد نشان از درک کامل آنان از مطلب ارائه شده بود و بسیار علاقه مندانه بدنبال توضیحات تکمیلی و جزئیات بیشتر بودند و احساس کردم مطالبی که ارائه شد، برای شرکت کنندگان ایرانی خصوصاً ساکنان شهر تهران بسیار مفید بود.
پیتر واگنر در پاسخ به این سوال که چه پیشنهادی برای برگزاری هر چه موفقتر این نوع رویدادهای تخصصی دارید؟ گفت: البته، چون زمان زیادی نیست که وارد تهران شده ام و هنوز با تفاوتهای فرهنگی موجود آشنا نشده ام نمیتوانم اظهار نظر دقیقی داشته باشم. اما میخواهم از برگزار کنندگان کنفرانس خواهش کنم در مورد برنامه ریزی زمانی و دعوت از سخنرانان خارجی دقت نظر بیشتری داشته باشند تا برای کسانی که از کشورهای دور مجبورند مسافت زیادی را طی کنند، طوری برنامه ریزی شود که چنانچه پرواز در آخرین لحظات انجام میشود برای استراحت و تجدید قوای جسمانی زمان کافی به سخنران خارجی اختصاص داده شود تا احساس خستگی و فشار جسمانی در روز ارائه کارگاه یا برگزاری سخنرانی نداشته باشند.
رئیس انجمن حفاظت از حریق آلمان در مورد اینکه چه پیام خاصی برای آتش نشانان ایرانی دارید؟ تاکید کرد: فراگیری مستمر و آموزش بدون وقفه، رمز پیشرفت آتش نشانان است. دلیلی برای به خطر انداختن جان و سلامت آتش نشانان وجود ندارد. هیچگاه زندگی خود را به خطر نیندازید. همواره ایمنی در کار را سرلوحه زندگی خود قرار دهید.
وی در خاتمه در خصوص این که پیام شما به شهروندان چیست؟ اظهار داشت: شهروندان باید به آتش نشانان اعتماد داشته باشند و بدانند آتش نشانان بدون کمک و مشارکت شهروندان نمیتوانند موثر عمل نمایند. اما مهمترین مسئله پیشگیری است. همه شهروندان باید در این امر مشارکت داشته باشند خصوصا کودکان را از ابتدا تحت آموزشهای ایمنی قرار دهند. در واقع آموزش شهروندی اصلیترین گام برای ارتقاء ایمنی جامعه و شهروندان است. همچنین در مسائل پیش روی آتش نشانان نظیر تاخیر در رسیدن ماشین آتش نشانی به محل حادثه به دلیل ترافیک و ازدحام جمعیت، آموزش شهروندی بسیار مهم و کارگشاست. همه ما دوست داریم در یک شهر ایمن و زیبا زندگی کنیم، پس باید بدانیم این رؤیا تنها با همت و مشارکت شهروندان امکان پذیر است.