بیستم جمادی الثانی هر سال، روزی پر از شادی و برکت است روز میلاد دختری دردانه که پدرش او را اُم ابیها مینامید
زندگی و سیرهی حضرت زهرا (س) بسیار آموزنده و جذاب است و هر زن آزادهای در جهان او را چونان قدیسهای تحسین میکند؛ زنی که تولدش از دامن خدیجه کبری، همسر پیامبر گرامی اسلام (ص) و در کانون نخستین خانواده اسلامی با نغمههای آسمانی و تسبیح قدسیان همراه شد و شب میلادش را عرشیان به بانگ تکبیر و تسبیح جشن گرفتند و خداوند لقب کوثر به او عطا کرد؛ زیرا وی سرچشمهی تمام خوبیهای جهان است.
حضرت فاطمه سلام الله علیها در جایگاه اجتماعی و دین اسلام و در پرتو ولایت جایگاه بسیاری رفیعی دارد و به ویژگیهای متعددی ممتاز است. آن حضرت معصومه است و ۱۲ امام شیعه از نسل آن حضرت هستند. سوره و آیاتی از قرآن همچون سوره کوثر، سوره انسان، آیه تطهیر و آیه مودت در حق آن حضرت و همسر و فرزندانش نازل شده است و دوستی و دشمنی با آن حضرت به منزله دوستی و دشمنی با پیامبر است. همچنین مطابق با روایتی از پیامبر اکرم (ص) آن حضرت سیدة نساء العالمین (بزرگ بانوی زنان جهانیان) است.
آن حضرت در سال دوم یا سوم هجری با امام علی (ع) "اولین ستاره ولایت و امامت" ازدواج کرد. در آیاتی از قرآن آن حضرت به همراه همسر و دو پسرش به عنوان اهل بیت پیامبر اکرم (ص) خوانده شدند و به شدت مورد عنایت پیامبر اسلام (ص) بودند.
حضرت فاطمه سلام الله علیها پس از وفات پیامبر اسلام از حق خلافت همسرش که به تعیین الهی بود به شدت دفاع کرد و در جریان هجوم عمر بن خطاب به خانهاش (به هواداری از خلافت ابوبکر)، به مقام شهادت نایل شد.
روز زن و روز مادر نام گرفت؛ "اگر روزی باید روز زن یا روز مادر باشد، چه روزی والاتر و افتخارآمیزتر از روز ولادت با سعادت فاطمه زهرا سلام الله علیهاست؛ زنی که افتخار خاندان وحی است و، چون خورشیدی بر تارک اسلام عزیز میدرخشد. "
امروز روز مادر است!
مادر! چه کلمه سهل و ممتنعی. چه کلمه مقدسی و چه مفهوم زیبایی! جالب است که زبانهای مختلف برای مفهوم مادر کلماتی در همین حدود دارند. مادر - مام - ام و...؛ اوج احساس و عاطفه! اوج دوستی و محبت.
مادر، اسطورهای مقدس است در زندگی انسان. بزرگ و بلند. شاید نیمی از انسانها مادر شوند، اما باز هم مادر بودن و مادری کردن مفهومی مقدس است.
از لحاظ جامعه شناسی، مادر نوعی نقش اجتماعی است. نقشی که معلوم نیست اکتسابی است یا ذاتی! فرزند بودن و دختر بودن نوعی نقش اجتماعی است با کارکردها و وظایف اجتماعی خاص خود که ذاتی است و هیچ کس نقشی در آن ندارد. اما شغل هر فرد، نقش اکتسابی اوست.
مادر و فرزند رابطهای متقابل و حیاتی دارند که بدون آن قوام جامعه شک برانگیز است؛ ما نیز مانند اکثر فرهنگهای دنیا مادر را میستاییم و او را پاس میداریم. در تمام جهان روزی به عنوان روز مادر شناخته میشود و گرامی داشته میشود چه افتخاری بالاتر از این که ما ایرانیان و شیعیان به احترام بانویی بزرگ که بانوی دو عالم هستی است و فاطمه نام دارد و به یمن روز ولادتش مقامزنان و مادران راگرامی میداریم؛ روز ولادت دختر نبی اکرم و همسرعلی مرتضی، مادر حسنین و زینب کبری حضرت فاطمه زهرا (س) که در حقیقت ودردانهی دردانهی هستی است بر همگان مبارک.
یادداشت از فهیمه علیمردانی