به گزارش سرويس بين الملل
خبرگزاري صدا و سيما به نقل از خبرگزاری فرانسه؛ ساکنان منطقه نیمه گرمسیری اوکیناوای ژاپن روز یکشنبه از طریق همه پرسی موافقت یا مخالفت خود را درباره احداث یک پایگاه در منطقه ساحلی به جای پایگاه نظامی جنجالی آمریکا مستقر در این جزایر اعلام خواهند کرد.
این همه پرسی که در خصوص حضور نظامی آمریکا در این جزایر واقع در بیش از 1500 کیلومتری جنوب غرب توکیو، پایتخت ژاپن از اهمیت نمادین بسیار بالایی برخوردار است، با وجود این، از نظر قانونی ارزشی ندارد و به سوال مربوط به تاثیر نتایج آن پاسخی نمی دهد.
نظرسنجی ها نشان می دهند مخالفان انتقال پایگاه از جمله دنی تاماکی، فرماندار اوکیناوا و پسر یک تفنگدار آمریکایی و یک مادر ژاپنی، در اکثریت قرار دارند.
دفاتر رای گیری در بخش اعظمی از اوکیناوا ساعت هفت بامداد باز می شوند و ساعت 20 به کار خود پایان خواهند داد.
سوالی که در این همه پرسی مطرح شده است، انتقال پایگاه سپاه تفنگداران دریایی فیوتنما از بخش بسیار پر جمعیت اوکیناوا که در حال حاضر در آنجا مستقر است، به یک پایگاه جدا افتاده در دریا است.
برگه های آراء قرار بود در ابتدا فقط پاسخ های "بله" یا "خیر" را داشته باشد که مغایر با شیوه متداول در ژاپن بود که پاسخ گزینه "نه بله و نه خیر" را نیز در بر دارند.
اما بسیاری از شهرهای نزدیک به دولت مرکزی تهدید کردند در صورتی که این گزینه در برگه های آراء گنجانده نشود، رای گیری را تحریم می کنند و پاسخ "نه این و نه آن" نیز به برگه آراء افزوده شد.
جون شیمابوکورو، استاد دانشگاه ریوکیو در اوکیناوا در گفتگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرد "بسیار اهمیت دارد که ساکنان اوکیناوا بتوانند اراده خود را با یک رای اعلام کنند. این می تواند به منزله آزمونی برای این که ببینیم آیا دموکراسی در ژاپن عمل می کند یا خیر، مورد استفاده قرار بگیرد".
همه پرسی تصریح می کند که از فرماندار خواسته شده است در صورتی که نتایج دست کم یک چهارم آرای ثبت نام کننده ها را کسب کند، که حدود 290 هزار رای را شامل می شود، آن را "رعایت کند".
تصمیم گیری برای جا به جایی فیوتنما به طرف منطقه ناگو واقع در 50 کیلومتری آنجا، نخستین بار در سال 1996 زمانی اتخاذ شد که بعد از تجاوز گروهی از نظامیان آمریکایی به یک دختر مدرسه ای، آمریکا تلاش می کرد ساکنان اوکیناوا را آرام کند.
اما این طرح از آن زمان تاکنون به حال تعلیق درآمده است.
ساکنانی که با این جا به جایی مخالف هستند، برچیده شدن کامل پایگاه را از منطقه اوکیناوا خواستارند و استدلال می کنند که این منطقه بخش نامتناسبی از بار نظامی آمریکا را تحمل می کند. اوکیناوا کم تر از یک درصد کل مساحت ژاپن را شامل می شود اما بیش از نیمی از حدود 47 هزار نظامی آمریکایی مستقر در ژاپن را در خود جای داده است.
از نظر آمریکا این جزایر واقع در نزدیکی تایوان، از اهمیتی راهبردی در آسیا برخوردارند و دولت شینزو آبه، نخست وزیر ژاپن برای این جا به جایی تمایلی ندارد.
از زمان آغاز مبارزه برای همه پرسی در نیمه ماه فوریه، تظاهرات علیه پایگاه آمریکا هر روز در اوکیناوا برگزار می شود.
اما با وجود این، کار توسعه زمین در ناگو ادامه دارد. یک تظاهر کننده از میان حدود یکصد نفری که تلاش می کردند مانع از عبور کامیون ها شوند، روز جمعه در گفتگو با خبرگزاری فرانسه اعلام کرد "ما امیدواریم که همه پرسی موجب شود مبارزه افزایش یابد. دولت اوکیناوا را به تمسخر گرفته است".