در این اوضاع بی ثبات اقتصادی حالا مرغها هم پایشان را از گلیم شان دراز تر کردند و به سختی در سبد غذایی گلستانی ها می نشینند.
مرغ؛ از کمبود تا گران فروشی
به گزارش خبرگزاری صداو سیمای مرکز گلستان ؛افزایش بی سابقه قیمت دلار ، مسکن ، خودرو ، طلا ، گوشت و حالا هم گرانی و کمبود مرغ گرم در بازار به دغدغه تازه این روزهای مردم تبدیل شده است.
هم زمان با حرکت موج گرانی ها ، قیمت مرغ کمی آرام تر به سوی افزایش می رفت و تقریبا اقشار مختلف جامعه از فقیر تا غنی به وجود آن دل خوش بودند ، اما از یک ماه پیش همین مرغها هم پایشان را از گلیم شان درازتر کردند و علاوه بر گرانی ، برخی روزها به سختی به دست مردم می رسد و در حال پر کشیدن از سفره خانوارهای گلستانی است.
این مسئله برای هم استانی هایمان عذاب آورتر به نظر می رسد ، زیرا استان کوچک ما با تولید سالانه 220 هزار تن گوشت مرغ و داشتن 950 واحد مرغداری ، دومین تامین کننده بزرگ مرغ کشور محسوب می شود.
گفته می شود : افزایش قیمت دان مرغ و رغبت نداشتن تولید کنندگان برای جوجه ریزی وقتی خرج آن از دخلش بیشتر است ، علت مهم افزایش بی سابقه قیمت مرغ در بازار مصرف است.
دان مرغ با ارز دولتی وارد می شود، به قیمت آزاد توزیع می شود
رئیس اتحادیه مرغداران گلستان با بیان اینکه 85 درصد مواد اولیه دان (خوراک) مرغ کشور وارداتیست گفت : واردات هشتاد درصد این محصول مهم مدت هاست که در انحصار یک یا چند شخص است و در نتیجه این انحصار ، تعیین قیمت هم به تصمیم و اختیار این افراد بر می گردد.
غلامحسین جافر افزود : گفته می شود این افراد ارز دولتی برای واردات دان می گیرند اما به دلیل عدم نظارت درست بر قیمت گذاری و توزیع ، مرغداران ، به قیمت ارز آزاد و گران تر از قیمت مصوب دان می خرند و همین سودجویی ها نتیجه ای جز زیان مرغداران و مصرف کنندگان نداشته است.
او همچنین با اشاره به اینکه گلستان ، از بزرگترین تولیدکنندگان سویا و ذرت کشور است اما حالا مرغدار باید برای دریافت دان مرغ مشکل داشته باشد ابراز تاسف کرد.
خرج تولید بیشتر از دخلش :
همین بالارفتن قیمت دان مرغ سبب شده خرج تولید این ماده مهم غذایی بیشتر از دخلش باشد و مرغداران جز زیان ، فایده ای از پرورش مرغ نصیبشان نشود.
آقای کرد نوکنده صاحب مرغداری 400 هزار راسی در بندرگز می گوید : هم اکنون قیمت ذرت و سویا دو برابر قبل به ترتیب کیلویی 1700 تومان و 3800 تومان برای ما تمام می شود و با توجه به اینکه هر جوجه تا مرغ شود حدود 5 کیلو در یک دوره پرورش دان مصرف می کند هزینه تمام شده مرغ برای ما کیلویی 9 هزار و 500 تومان است که اصلا به صرفه نیست.
وی ادامه می دهد : این خوراک را هم باید از بازار آزاد تهیه کنیم زیرا ، با توجه به اینکه هشتاد درصد واردات دان مرغ با ارز دولتی انحصاری است و آنها هم پس از درخواست محصول و واریز پول سه ماه بعد دان مرغ را تحویل می دهد ؛ ما مجبوریم در بازار آزاد و گران تر دان بخریم.
او گفت : در این میان نیز برخی شرکتها با گروههای واسطه دان به مرغداران می فروشند که سود واسطه ها هم سبب افزایش قیمت خواهد شد.
آقای نودهی مرغدار گرگانی هم گفت : اکنون بجای روزی 4 وعده ، فقط یکی دو بار به مرغ ها دان می دهیم که ، سبب کاهش وزن آنها می شود.
وی در حال حاضر حدود 70 درصد هزینه های مرغداری را به خوراک مربوط می داند و می گوید : در این شرایط ، مرغدار بجای اینکه به فکر بازدهی و بهداشت سالن های پرورش و جوجه ها باشد ، دغدغه اش تهیه خوراک مرغ شده است.
نودهی افزود : در هر دوره پرورش 100 هزار تایی حدود 450 تا 500 تن دان مصرف داریم که افزایش دو برابری قیمتها سبب شده مرغ هم گران تر شود.
او گفت : در صورتی که مسئولان فکری به حال این موضوع نکنند اوضاع بحرانی تر می شود و با ورشکستگی مرغدارانی که نقدینگی برای خرید دان ندارند این ماده در بازار گران تر و نایاب تر خواهد شد.
آیا سیاستهای تنظیم بازار به عادی شدن اوضاع مرغ کمک می کند؟
اما در میان این نابسامانی بازار ؛ دولت سیاست توزیع مرغ با نرخ مصوب تنظیم بازار را در پیش گرفته و روزانه حدود 50 تن مرغ گرم با قیمت 11 هزار و 500 تومان در گلستان توزیع می کند.
گفته می شود این کار به سادگی تصویب این تصمیم هم اجرا نمی شود و کشتارگاهها که باید تامین کننده این نیاز روزانه باشند ، مرغداران را به سختی برای خرید راضی می کنند و برخی روزها به قول معروف بدون پارتی بازی ، خبری از مرغ دولتی در بازار نیست.
اکنون کشتارگاهها در کشاکش میان دولت و مرغداران ایستاده اند.
مدیر جهاد کشاورزی گلستان به عنوان مسئول دولتی مدعی پرداخت دان با ارز دولتی به مرغداری هاست ، اما مرغداران می گویند وقتی دولت کمکی به ما نکرده و ارز دولتی را به نام ما در کام دیگری ریخته ، چگونه انتظار دارد زیان را تحمل کنیم و مرغ را بدون سود بفروشیم.
کارشناسان بر این باورند : اجرای این سیاست غلط است زیرا نمی تواند التهاب بازار را برای همیشه کم کند و فقط می تواند موقتی اوضاع را مدیریت کند .
همچنین با توجه به اینکه دست صاحبان کشتارگاهها زیر سنگ مرغداران است و آنها هم نمی توانند مرغ را زیر قیمت تمام شده بفروشند ، تاب کشتارگاهها روزی تمام خواهد شد .
سامانه توزیع نهاده های دامی ؛ راهی برای حذف واسطه ها :
معاون بهبود تولیدات دامی جهاد کشاورزی گلستان گفت : با هدف جلوگیری از نوسانات قیمت ؛ حذف واسطه ها در واردات دان مرغ ، در دستور کار وزارت جهادکشاورزی قرار گرفته است و بزودی با فعالیت سامانه توزیع نهاده های دامی واسطه ها از چرخه توزیع دان حذف خواهند شد.
تخله افزود : وزارت جهاد کشاورزی ، گلستان را به عنوان استان پایلوت برای اجرای این طرح انتخاب کرد و با فعالیت آن مرغداران می توانند مستقیم و با قیمت ارز دولتی از این سامانه خرید کنند.
وی همچنین ابراز امیدواری کرد : شرایطی فراهم شود تا هر تشکل ، شخص و شرکتی که توان واردات دارد با گرفتن ارز دولتی این محصول را وارد کند .
او با اشاره به اینکه سالانه 55 هزار تن دان مرغ در مرغداری های گلستان مصرف می شود گفت : تلاش می کنیم از تمام ظرفیت استان برای تولید بیشتر دانه های روغنی استفاده کنیم.
حال که به نظر می رسد سرچشمه گل آلود ماجرای تلخ کمبود و گرانی مرغ در بازار از کجاست انتظار می رود ، مسئولان آستین همت خود را با قدرت بیشتری بالا بزنند و پیش از افسانه ای شدن همین مرغها ، آنها را در تیر رس مردم قرار دهند.
سردبیر : سکینه محمدنژاد