مسئولان با تحویل گندم باکیفیت تر به کارخانه های آردسازی و تشدید نظارت بر مراحل تولید آرد و پخت نان ، برای افزایش کیفیت نان پخت شده در استان اردبیل تلاش می کنند.
کیفیت نان پخت شده در نانوایی های استان اردبیل در سطح مناسبی نیست . این را هم مردم قبول دارند ، هم مسئولان و حتی خود نانوایان. به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، اگر چه نان پخت شده در نانوایی های آزاد پز کیفیت بهتری دارد ، اما مردمی که طعم نان های سهمیه ای پخت شده در دیگر استان ها را چشیده اند می گویند کیفیت نان پخت شده نانوایی های اردبیل پایین تر است. حمزه علی پور یکی از شهروندان اردبیلی که راننده کامیون است می گوید: به دلیل تنوع شغلم اغلب از شهرهای مختلف کشور نان می خرم. اما به جرات می گویم کیفیت انواع نان پخت شده در نانوایی های سهمیه پز در استان های شمالی از کیفیت نان نانوایی های آزادپز اردبیل بهتر است. دیگر شهروندان اردبیلی هم تجربیات مشابهی دارند. سولماز عباس زاده دانشجوی اردبیلی که سالها ساکن تهران بوده است می گوید: اگرچه اسم ما اردبیلی ها به بربری خوری مشهور شده ، اما کیفیت بربری پخت شده در شهرهایی مثل تهران و کرج بسیار بالاتر از اردبیل است. محرم جعفری یکی از نانوایان فعال در شهر اردبیل سه عامل کم بودن کیفیت آرد تحویل داده شده ، بی توجهی اغلب نانوایان به طی دوره استراحت خمیر و عمل آوری آن قبل پخت و مهمتر از همه انگیزه پایین نانوایان برای پخت نان باکیفیت را از مهمترین دلایل پایین بودن کیفیت نان در اردبیل می داند و می گوید: افزود: وقتی هزینه های جانبی نانوا روز به روز افزایش پیدا می کند، ثابت نگه داشتن قیمت نان در بلند مدت باعث کم فروشی و کاهش کیفیت نان پخت شده می شود. این در حالی است که جواد زنجانی فرماندار اردبیل هر گونه احتمال افزایش قیمت نان تا پایان سالجاری را رد می کند و می گوید: فعلا هیچ تصمیمی در این باره گرفته نشده است و پایین بودن قیمت دلیل نمی شود که نانوایان به کیفیت نان پخت شده بی توجهی کنند. تاکید استاندار بر بهبود وضعیت استاندار اردبیل با اذعان به اینکه برغم تولید بهترین نوع گندم کشور در استان اردبیل ، کیفیت نان پخت شده در این استان مطلوب نیست می گوید: باید برای تولید آرد از بهترین گندم های تولیدی استان استفاده شود. اکبر بهنام جو می افزاید : در صورت تولید آرد مناسب از گندم های با کیفیتی که در شمال و جنوب استان کشت می شود ، نان پخت شده نیز با کیفیت خواهد شد. وی در عین حال ضعف نظارت ها را مشکل دیگر چرخه تولید آرد و پخت نان در استان عنوان می کند و می گوید: علاوه بر تشدید نظارت ها بر عملکرد نانوایی ها ، جا دارد عملکرد چرخه تولید آرد در کارخانجات توسط بازرسان ویژه رصد شود. استاندار اردبیل با تاکید بر ضرورت نظارت بر روند تولید آرد در کارخانجات آردسازی می افزاید: بازرسانی که در داخل کارخانه های آرد سازی مسئول هستند باید جانب امانت داری را رعایت کنند و گزارش مناسبی از روند تولید آرد به غله و فرمانداری ها ارائه دهند. وی از کم فروشی برخی نانوایان در استان نیز به شدت انتقاد می کند و می گوید: بررسی گزارش های مردمی نشان می دهد که وزن و چونه نان های تولید شده در برخی نانوایی های سطح استان کمتر از حد مصوب است و نظارت دستگاههای مسئول در این رابطه باید تشدید شود. استاندار تاکید می کند: فرمانداری ها مکلف هستند با همکاری اداره کل غله و خدمات بازرگانی ، اتحادیه نانوایان و سازمان صنعت ، معدن و تجارت، برای تشدید نظارت ها و کمک به بهبود کیفیت نان اقدامات اساسی انجام دهند. رسیدگی به تخلف 650 نانوایی سرپرست سازمان صنعت ، معدن و تجارت استان اردبیل می گوید: از آغاز سالجاری تاکنون 21 هزار بازرسی و 290 مورد گشت مشترک ارگان های مسئول از نانوایی های استان صورت گرفته است و در همه این بازرسی ها به رعایت چونه، زمان و نحوه پخت، بهداشت و دیگر موارد لازم توجه شده است. رامین صادقی تصریح می کند: ابتدای امسال تاکنون 650 پرونده تخلف برای نانوایی های سطح استان به ارزش 990 میلیون و 607 هزار ریال تشکیل و برای طی مراحل قانونی و صدور حکم به مراجع قضایی ارجاع شده است. وی با بیان اینکه بازرسی ها با هدف نظارت ویژه بر کیفیت و کمیت نان های تولیدی در استان انجام گرفته است اظهار می کند: در این بازرسی ها با واحدهایی که قوانین نظام صنفی را رعایت نکرده اند و نان های بی کیفیت به مردم عرضه می کنند، برخورد می شود. وی می افزاید: بیشترین تخلف اثبات شده نانوایی هایی ها در استان عبارت است از 212 مورد کم فروشی ، 88 مورد گرانفروشی ، 37 مورد عدم رعایت دستور العمل های بهداشتی ، 30 مورد درج نکردن قیمت و بالغ بر 260 مورد نداشتن پروانه کسب و پایین بودن کیفیت پخت نان . او درباره تخلفات کارخانه های آردسازی نیز می گوید: در حال 12 کارخانه آرد سازی در سطح استان فعال هستند و برای پیشگیری از بروز تخلفات احتمالی تاکنون برای سه واحد متخلف به ارزش ریالی بیش از 144 میلیون ریال پرونده تخلفاتی تشکیل و مراتب برای رسیدگی به تعزیرات حکومتی استان ارسال شده است. ساماندهی نانوایی ها علی نوبخت مدیر کل غله و خدمات بازرگانی استان اردبیل مجموع واحدهای نانوایی فعال در این استان را 2 هزار و 992 واحد عنوان می کند و می گوید: از این تعداد 2 هزار و 215 واحد سهمیه پز و 777 واحد آزاد پز هستند. وی اجرای طرح ساماندهی نانوایی های استان خبر می دهد و می گوید: در این طرح پراکندگی متوازن نانوایی های سهمیه و آزاد پز بر اساس پراکندگی جمعیت شهری و نیاز مناطق به انواع نان مورد توجه قرار گرفت تا تمرکز چند نانوایی در یک منطقه ایجاد مشکل نکند. وی می افزاید: نرم افزار تشریح کننده اطلاعات نانوایی های استان برای دسترسی آسان مردم به اطلاعات نانوایی ها و ساعات پخت و محل نانوایی ها در حال راه اندازی است. نوبخت از بهبود گندم تحویل داده شده به کارخانه های آردساری خبر می دهد و می گوید: میزان آرد نانوایی های آزادپزاستان اردبیل ۲هزار و۱۵۰تن بود که باپیگیری های انجام شده این میزان به چهار هزارتن افزایش یافت . اگرچه استاندار اردبیل خواستار بازرسی های بیشتر و نظارت های دقیق تر بر کار نانوایی های استان است اما با توجه به حجم بازرسی های انجام گرفته ، نظر می رسد کیفیت آرد تحویل داده شده به نانوایی ها هم باید ارتقا یابد. همچنین بازرسان باید بر کیفیت تخمیر خمیر نانوایی ها و در واقع به مرحله قبل از پخت نان تمرکز بیشتری داشته باشند. * نویسنده : یاشار پورمجید