برای کشاورزانی که در دشتهای وسیع جنوب کرمان، مشغول برداشت محصولات متعدد کشاورزی هستند و همزمان زمین را برای کاشت محصولات جدید آماده میکنند، شاید خبری به اندازه ورود یک آفت خطرناک گیاهخوار ، نگران کننده نباشد. "ملخ صحرایی"
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از چند روز قبل انتشار تصاویری از ورود تعدادی ملخ صحرایی به چند روستای منوجان، باعث نگرانی
آقای سهرابی کارشناس مبارزه با آفات نباتی هم با تائید وجود برخی نگرانیها در بین کشاورزان جنوب کرمان میگوید ملخهای صحرایی که از مضرترین انواع ملخها هستند ، در دستههای چند صد هزار تایی از صحرای آفریقا، عربستان، امارات، کویت، عمان و قطر گذشته و از دو هفته قبل میهمان ناخوانده استانهای جنوبی کشور شدهاند. آنها در سر راه خود هرگونه گیاه سبزی را که میبینند میخورند.
این نوع حشره به ملخ های دریایی هم شهرت دارند زیرا به گونه ای عجیب قادر به عبور از عرض دریا هستند و به راحتی از عرض خلیج فارس عبور میکنند و از کشورهای عربی جنوب خلیج فارس خود را به دشتهای حاصلخیز ایران می رسانند.
اقای سهرابی درخصوص نحوه عبور این حشره از دریا میگوید ملخ های افریقایی یک دسته پیشاهنگ یا پیشمرگ دارند که روی دریا می نشینند و یک سطح شناور ایجاد میکنند تا بقیه ملخ ها با نشستن روی انها استراحت کرده و به پرواز ادامه دهند.
آقای مجید فرخی مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان هم گفت دفتر مبارزه با ملخ در سازمان خوار بار جهانی (فائو) طی دو هفته گذشته هشدارهایی مبنی بر مشاهده دستجاتی از ملخ های پروازی در مرز بین کشورهای عمان ، یمن و عربستان اعلام کرد . وی افزود متاسفانه کشور عربستان موفق به کنترل این ملخ بالدار نشد و دستجاتی از این ملخ ها موفق شدند به سمت امارات پرواز کنند و نهایتا بر اثر وزش باد به سمت جنوب کشور ایران بیایند و مناطق جنوبی و نوار ساحلی استان هرمزگان ، بوشهر ،خوزستان و جنوب استان کرمان را آلوده کنند .
امیری مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ارزوئیه درباره چرایی مضر بودن ملخ های صحرایی میگوید این ملخهای 7 سانتیمتری روزانه تا چند برابر وزن خود غذا میخورند و غذای انها شامل علوفه، غلات، صیفی جات و حتی علفهای هرز است و چون در دسته های پرجمعیت وارد یک منطقه میشوند تمام محصولات خوراکی ان منطقه را ازبین می برند. حسین رسولی یک کشاورز گندم کار در منوجان میگوید امسال هنوز آفت ملخ را به چشم ندیده است اما فکر میکند مثل همه کشاورزان نیاز به آموزش و افزایش آگاهی دارد تا بداند بعد از دیدن این آفت چه اقدامی باید انجام دهد.
آقای جداوی مدیرجهاد کشاورزی منوجان درپاسخ به سئوالی درباره اقدامات انجام شده برای مبارزه با آفت ملخ و به خصوص آموزش
اقای سعیدی مدیرجهاد کشاورزی شهرستان رودبار جنوب هم گفت : درحال حاضر این نوع ملخ در فاز انفرادی بوده و به صورت دسته جات پراکنده در سطح برخی از مزارع این شهرستان رویت شده است اما از ابتدای رویت ملخ در منطقه سریعا جلسات متعدد با دستگاههای مسئول برگزار و اطلاع رسانی از طریق دهیاران و مراکز خدمات انجام شد . آقای امیری مدیر جهاد کشاورزی شهرستان ارزوئیه هم از تشکیل کمیته ردیابی وکنترل ملخ در این شهرستان خبر داد و گفت: با توجه به هجوم آفت ملخ صحرایی به استان هرمزگان و همجواری این استان با شهرستان ارزوئیه و با توجه به اهمیت ملخ صحرایی به عنوان آفت مهاجم وخطرناک کمیته ردیابی و کنترل این آفت با حضور نمایندگان دستگاههای مسئول تشکیل شده است و با همکاری کارشناسان حوزه تولیدات گیاهی ، سازمان حفظ نباتات و ناظرین گیاهپزشکی مشغول فعالیت است.
اما در سطح کشور، آقای درگاهی رئیس سازمان حفظ نباتات کشور، از آماده باش ️۶ فروند هواپیمای سمپاش علیه ملخهای صحرایی در
نکته قابل توجه این که سال گذشته با پیگیری مسئولان منطقه اولین امادگاه مبارزه با ملخ درکشور با حضور رییس سازمان حفظ نباتات در قلعه گنج شروع بکار کرد.این مرکز قابلیت مبارزه و دفع افات نباتی به خصوص ملخ را در اراضی جازموریان و محدوده استانهای همجوار دارد.
اقای فرخی مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان گفت خوشبختانه با تجهیزاتی که در این آمادگاه مستقر شده به محض اطلاع رسانی از سوی سازمان حفظ نباتات ما می توانیم با آمادگی لازم ملخ را در هر نقطه از کشور کنترل کنیم .
وی افزود آمادگاه جنوب کشور استان های سیستان بلوچستان ، بوشهر و هرمزگان را پوشش می دهد و در روزهای گذشته به درخواست استان هرمزگان سم پاش و نیروی فنی به این استان اعزام شد و خوشبختانه ملخ کنترل شد ولی دستجات پروازی هنوز وجود دارند و هر چند شب یکبار این دستجات پروازی به سمت ما حرکت می کنند .
مدیر حفظ نباتات سازمان جهاد کشاورزی جنوب کرمان افزود: جازموریان مناسب ترین و مستعد ترین منطقه برای تکثیر ملخ صحرایی است و ما باید بیشترین مبارزاتمان را در این دشت انجام دهیم .
به هرحال شکی نیست ملخ صحرایی یک واقعیت در منطقه غرب آسیا و شرق آفریقا است و هرچند سال یکبار از کانونهای دائمی خود که کشورهای آفریقا، عربستان سعودی، هندوستان و پاکستان است در قالب دسته های بزرگ به استان های جنوبی کشور هجوم می آورد . مهم حفظ آمادگی دستگاههای مسئول و مشارکت فعالانه مردم در امر شناسایی به موقع این آفت و مبارزه موثر با آن است. شواهد حاکی از این همراهی و مشارکت است و فراموش نمیکنیم که برای این همکاری پایانی نمیتوان متصور بود .