همکاری سه دانشگاه صنعتی شریف، تهران و علوم پزشکی تهران منجر به موفقیت در طراحی پرینت و جاگذاری بخشی از پروتز فک در کشور شد.
فرزاد فرهمند عضو هیأت علمی دانشگاه صنعتی شریف این طرح را پیچیده توصیف کردو گفت: طراحی قطعه به دلیل هندسه پیچیده بسیار سنگین بود و برای جاگذاری در قسمتهای باقیمانده فک، تحلیل بسیار دقیق باید انجام میشد.
وی افزود: مواد بکار گرفته شده علاوه بر زیست سازگاری باید استحکام کافی داشته باشد.
دکتر فرهمند گفت: برای ساخت پرینت گاید پلیمری و همینطور ماشین کاری، تمیز کاری و استریل سازی پروتز، تحت استانداردهای بسیار سخت انجام شد.
این نخستین جراحی جاگذاری بخشی (partial replacement) فک در ایران و خارج از کشور محسوب میشود. پیش از این برای انجام چنین جراحی هایی، قسمتی از استخوان لگن بیمار، به این منظور جراحی و پیوند زده میشد.
مراد کریم پور عضو هیأت علمی دانشکده مهندسی مکانیک دانشگاه تهران با اشاره به اینکه از مرحله طراحی تا نهایی کردن و به اتاق عمل رساندن پروتز، حدود ۱۰ روز طول کشید گفت: اگر میخواستیم این قطعه را از خارج از کشور وارد کنیم حداقل ۲ هفته در راه بود و هزینهای معادل ۱۵ هزار یورو را به بیمار تحمیل میکرد، حال آنکه این قطعه با کمتر از ۱۰ درصد این قیمت در داخل کشور تولید و پرینت شد.
سید علیرضا پرهیز عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران - بخش جراحی فک و صورت دانشکده دندانپزشکی که مسؤولیت این عمل را برعهده داشت نیز در مصاحبه با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: در این جراحی علاوه بر بالابردن کیفیت درمان و دقت جراحی، زمان عمل بسیار کوتاه میشود که خود در کاهش مدت زمان دوره نقاهت بیمار تأثیر دارد.
وی افزود: تمامی مراحل جراحی بصورت دیجیتال یکبار قبل از اجرای عمل بصورت شبیه سازی شده انجام میشود و تمامی برشها و حتی محل پیچ مشخص است.