به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از خبرگزاری فرانسه، سازمان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) روز سه شنبه اعلام کرد میزان تولید خود را در ماه ژانویه امسال نسبت به ماه قبل از آن به طور چشمگیری، کاهش داده است.
سازمان کشورهای صادر کننده نفت با انتشار گزارشی اعلام کرد میزان تولید خود را در ماه ژانویه با توجه به تلاش هایی که عربستان سعودی در این زمینه انجام داده است مطابق با تعهدات خود برای افزایش قیمت نفت در بازار جهانی، به طور چشمگیری کاهش داده است.
بر اساس این گزارش میزان تولید نفت اوپک در ماه ژانویه به 30 میلیون و 810 هزار بشکه در روز رسید. این میزان تولید نفت برای این سازمان نفتی 797 هزار بشکه از ماه دسامبر کمتر است.
عربستان سعودی، بزرگترین تولید کننده و صادر کننده نفت در سازمان اوپک که در کنار روسیه و آمریکا، یکی از سه تولید کننده بزرگ نفت در جهان است، نقش مهمی در این کاهش تولید داشته است. تولید نفت عربستان سعودی در ماه ژانویه دو هزار و نوزده نسبت به ماه دسامبر دو هزار و هجده حدود 350 هزار بشکه کمتر بوده است.
امارات عربی متحده، کویت و آنگولا نیز در همین مدت زمان از تولید نفت خود کاسته اند. ونزوئلا نیز که گرفتار بحران سیاسی شده است میزان تولید خود را در ماه ژانویه نسبت به ماه دسامبر 59 هزار بشکه کاهش داد.
با این میزان تولید، اوپک و شرکای این سازمان از جمله روسیه در واقع به وعده ماه دسامبر خود عمل کردند. سازمان کشورهای صادر کننده نفت و شرکای غیر عضو آن به ویژه روسیه که ائتلافی متشکل از 25 کشور تولید کننده نفت را تشکیل می دهند و تقریبا نیمی از نفت مورد نیاز جهان را تامین می کنند در چارچوب توافقنامه ای تلاش کردند زمینه را برای افزایش قیمت نفت در بازار جهانی فراهم کنند. در همین راستا بود که قیمت نفت بعد از ماه دسامبر به طور چشمگیری افزایش یافت.
اوپک از سوی دیگر خاطر نشان کرد کشورهای صادر کننده نفت امسال باید بیشتر از قبل تولید خود را کاهش دهند. چون تولید نفت آمریکا در خلیج مکزیک بیشتر از آنچه پیش بینی شده بود افزایش یافته است. بنابراین اوپک برای جبران افزایش تولید نفت در آمریکا باید تولید خود را بیشتر کاهش دهد.
با توجه به همین شرایط، این کارتل نفتی پیش بینی های خود را در خصوص میزان افزایش تقاضا در سطح جهان کاهش داده است. در گزارش جدیدی که این نهاد در این خصوص منتشر کرده پیش بینی شده است تقاضا برای نفت در سطح جهان، امسال یک میلیون و 240 هزار بشکه در روز افزایش خواهد یافت. حال آنکه قبلا رقم یک میلیون و 290 هزار بشکه برای میزان افزایش تقاضا برای نفت در سطح جهان، توسط اوپک پیش بینی شده بود. بدین ترتیب تقاضا برای نفت در سطح جهان، در سال دو هزار و نوزده به 100 میلیون بشکه در روز خواهد رسید.
علت این کاهش تقاضا، به کاهش رشد اقتصادی در کشورهای شمال آمریکا و اروپا بر می گردد. در بخش دیگر از گزارش اوپک آمده است با توجه به این که از پویایی رشد اقتصادی جهان امسال کاسته خواهد شد اقتصاد کشورهای اصلی مصرف کننده نفت، نقشی مهم و تعیین کننده در نوسان قیمت نفت در بازار جهانی خواهد داشت. اوپک در ادامه گزارش خود فهرستی از عوامل غیر قابل پیش بینی و نامشخص را بر شمرده است که امسال بر تقاضا برای نفت در سطح جهان، تاثیر منفی خواهد گذاشت.
از جمله این عوامل غیر قابل پیش بینی و نامشخص می توان به تنش های تجاری به ویژه تنش تجاری میان آمریکا و چین، جایگزینی نفت با دیگر انرژی ها از جمله انرژی گاز، یارانه های دولتی و صرفه جویی در مصرف انرژی به ویژه در بخش حمل و نقل اشاره کرد.