قیمت گذاری و فروش میوه در بازار شهرکرد نظارت بیشتر می طلبد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز چهارمحال و بختیاری، نرخ انواع میوه در سراسر ایران طبق روال همیشگی، روزهای یکشنبه هر هفته در کمیته نرخ گذاری اعلام می شود.
بار میوه های که به استان چهارمحال و بختیاری وارد می شود؛ بر مبنای قیمت در میدان میوه و تره بار اصفهان با 5 تا 7 درصد
مثلاً نرخ مصوب فروش سیب با احتساب هفت درصد سود در میدان میوه و تره بار شهرکرد، درجه یک کیلویی هفت هزار تومان و درجه دو کیلویی چهار هزار و 300 تومان است.
با این حساب قیمت میوه های مشابه همه غرفه داران بر اساس نرخ نامه باید یکسان باشد و تنها تفاوت قیمت در زیبایی و کیفیت است.
اما قیمت ها در بازار میوه و تره بار، میدان و حتی منطقه به منطقه شهرکرد با هم فرق می کند؛ کافیست سری به بازار شهرکرد بزنیم.
میدان میوه و تره بار شهرکرد:
میدان قمر بنی هاشم(ع) یکی از مهمترین مبادی ورودی شهرکرد، مرکز استان چهارمحال و بختیاری است؛ سه کیلومتری شمال شرقی این میدان را که طی کنیم به میدان میوه و تره بار شهرکرد می رسیم.
طبق تحقیقات میدانی خبرنگار صدا و سیمای مرکز چهارمحال و بختیاری، با آغاز صبح صدای وانت ها و کامیون های میوه که مسافت
هر کدام از این وانت ها و کامیون ها حامل انواع مختلفی از میوه ها است؛ بنگاه دارها میوه ها را تحویل می گیرند و به گفته رضا میرزاخانی، یکی از فروشندگان قدیمی میدان میوه و تره بار، تنها تعدادی از بنگاه داران طبق نظر کارشناسی خودشان قیمت گذاری می کنند.
با یک گشت در بازار مشاهد می شود که قیمت در برخی غرفه ها موافق و حتی کمتر و در برخی غرفه های دیگر مخالف نرخ نامه است.
یکی از خریداران میوه که خودش مغازه میوه فروشی در شهرکرد دارد به خبرنگار صدا و سیما گفت: «نبض قیمت گذاری و فروش میوه در دست 20سهامدار عمده و قدیمی شهرکرد است و بقیه کاره ای نیستند.»
سیب درجه یک در میدان شهرکرد از هشت هزار تا 10هزار تومان و درجه دو شش هزار تومان به فروش می رفت و این در حالیست که با احتساب هفت درصد سود بنگاه دار و 25درصد سود خرده فروش سیب درجه یک در نهایت باید به کیلویی هشت هزار و700تومان برسد.
اما سیب در میدان میوه شهرکرد برای درجه یک دست کم هزار تا هزار و500تومان گرانتر از نرخ مصوب بود.
همچنین قیمت پرتقال تُو قرمز بر اساس نرخ نامه دو هزار تومان، شمال چهار هزار تومان و میانگین قیمت سه هزار تومان بود که مشتریان در میدان پنج هزار تومان این میوه را می خرند.
تفاوت قیمت میوه دربازار و مناطق مختلف شهرکرد:
اما این داستان تنها به میدان میوه ختم نمی شود و حتی در بازار شهرکرد قیمت میوه ها هم منطقه به منطقه فرق دارد.
در پرس و جو از چند منطقه شهرکرد سیب از پنج هزار تومان تا 13هزار تومان قیمت گذاری شده بود.
در مناطق مختلف شهر اصفهان سیب درجه یک شش هزار و500تومان و سیب سوپر هفت هزار و500تومان به مشتریان فروخته می شد.
غلامعباس رئیسی یکی از بازاریان شهرکردی هزینه جانبی را دلیل تفاوت و افزایش در نرخ میوه ها بیان می کند.
میدان میوه و تره بار اصفهان:
مسافت شهرکرد تا استان اصفهان 104کیلومتر است؛ میدان مرکزی میوه و تره بار اصفهان واقع در شش كيلومتري شرق جاده اصفهان _ نايين به سمت باغ رضوان است.
بر اساس تحقیقات میدانی خبرنگار صدا و سیمای چهارمحال و بختیاری در میدان میوه اصفهان، قیمت میوه ها به روز و بر اساس نرخ
یکی از بنگاه دارن اصفهانی گفت: پرتقال تامسون جنوب از دو هزار و500 تومان و نمونه ممتاز پنج هزار تومان به فروش می رود و سیب قرمز درجه یک هم در دو نمونه از پنج هزار و500 تا هفت هزار و500تومان در بازار اصفهان قیمت گذاری شده و فقط سیب درجه دو روی پایه سه هزار و500 تومان نرخ گذاری شده است.
وی ادامه داد: مأموران تعزیرات حکومتی دائم در میدان هستند و امکان ندارد بنگاه داری بیشتر از نرخ مصوب میوه به مشتریان بفروشد.
به گفته یکی از بنگاه داران اصفهانی تنها اگر کیفیت در منطقه فرق کند با نظر اتحادیه میوه فروشان در قیمت ها تفاوت ایجاد می شود.
انحصار فروش میوه در دست بنگاه داران:
بر اساس تحقیقات خبرنگار صدا و سیما، در میدان میوه و تره بار شهرکرد، ظاهراً کیفیت و درجه بندی تنها ملاک تفاوت میوه هاست.
چرا که یکی از کارشناسان میدان میوه و تره بار که نخواست نامش فاش شود، در خصوص اینکه به چه دلیل میوه روی نرخی که شما مصوب می کنید؛ فروخته نمی شود؛ گفت: کارشناسان سازمان تعزیرات به ندرت به میدان می آیند و قیمت گذاری میوه ها در میدان میوه و تره بار شهرکرد تا حدود زیادی انحصاری است.
به گفته وی انحصار فروش میوه در دستان فقط 20غرفه دار شهرکردی است و هر جور تمایل داشته باشند بر روی میوه ها قیمت گذاری می کنند.
ضرورت نظارت در بازار شهرکرد:
شهرداری اصفهان بازارچه ای از میوه و تره بار با نظارت های دقیق و قیمت های مصوب و با سود کم راه اندازی کرده تا با رقابت میان
همچنین در اصفهان گروهی از جوانان با راه اندازی اپلیکیشن «عمو سبزی فروش» توانستند دست سود جویان در بازار میوه را قطع کنند.
ارسال مستقیم میوه از مرکز فروش به شهرکرد بدون واسطه و افزایش نظارت ها بر بازار میوه و استفاده از تجربیات استان همسایه، شاید بتوانند راهکارهایی باشند تا به قِصه پُر قُصه بازار میوه و تره بار شهرکرد پایان دهد.