يافته هاي جديد علمي از رژيم عذايي که براساس ميکروبيوم و سبک زندگي تشکيل شده در کنترل قند خون بسيار موثرند
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صداوسيما به نقل از پایگاه اينترنتی یورک آلرت؛ محققان علوم پزشکی در کلینیک مایو MAYO CLINIC در روچستر آمریکا اعلام کردند رژیم های چند بعدی و منحصر به فرد در کنترل قند خون بسیار موثرترند.
محققان معتقدند رژیم های غذایی که براساس ژنتیک، میکروبیوم و سبک زندگی افراد تنظیم می شود نسبت به رژیم هایی که فقط بر اساس ترکیب غذای آنها تنظیم می شوند در کنترل قند خون بسیار موثرترند.
بر اساس این تحقیق که نتایج آن در شماره اخیر نشریه جاما JAMA منتشر شده است هر شخص به طور کاملا متفاوت به غذاهای مشابه پاسخ می دهد که این تفاوت به ترکیب کاملا منحصر به فرد میکروب های روده یا میکروبیوم مرتبط است.
میکروبیوم شامل جامعه متشکل از تریلیون ها باکتری در دستگاه گوارش است.
هدف محققان از این بررسی، ساختن الگویی برای پیش بینی تاثیر تغذیه بر سطوح قند خون است و اینکه چقدر سطوح قند بدن به دنبال غذا خوردن بالا می رود.
در این مطالعه مشخص شد رژیم هایی که میکروبیوم روده، سن، تغذیه، فعالیت جسمی و دیگر عوامل را در نظر می گیرند بیشتر از دیگر رژیم ها بر سطوح قند خون بیمار تاثیر دارند.
این تفاوت، به ويژه با رژیم هایی است که فقط بر مبنای میزان غذای مصرفی و کالری و هیدروکربن موجود در آن تنظیم می شوند.
دکتر هلنا مندس سوارس Helena Mendes Soares سرپرست گروه محققان کلینیک مایو معتقد است مطالعات ما نشان می دهد الگوی ما که براساس میکروبیوم به علاوه دیگر عوامل ساخته شده برای پیش بینی پاسخ گلوکز خون بعد از صرف غذا، قابل اعتمادتر است و رژیم هایی که فقط براساس کالری و میزان کربوهیدرات وارد شده به بدن تنظیم می شوند چنین کارایی مناسبی ندارند.
گلوکز که از غذای مصرفی بدست می آید منبع اصلی انرژی بدن است و کنترل قند خون یا همان گلوکز، در جلوگیری از ابتلا به بیماری هایی همچون دیابت، بیماری های قلبی، چاقی، نابینایی و بیماری های کلیوی بسیار موثر است.
این مطالعه نشان می دهد چگونه سطوح گلوکز خون بدن هر فرد به غذا واکنش می دهد.
این مطالعه نشان می دهد چرا برخی افراد با مصرف میوه و سبزی احساس انرژی گرفتن می کنند ولی برخی دیگر با خوردن این غذاها دچار افزایش ناگهانی قند خون می شوند به نحوی که احساس خستگی ناگهانی به آنها دست می دهد.
دکتر هایدی نلسون Heidi Nelson از گروه محققان مایو کلینیک می گوید این مطالعه اهمیت استفاده از رژیم ها انحصاری هر فرد را که بر مبنای عوامل متعدد تنظیم شده نشان می دهد و اینکه به پزشک امکان می دهد شرایط بیمار را به طور کامل تحت کنترل داشته باشد.
محققان کلینیک مایو در این بررسی تعداد 327 فرد سالم را به مدت شش روز مورد مطالعه قرار دادند.
در ابتدا از هر نفر یک نمونه مدفوع برای بررسی میکروبیوم گرفته شد و شرکت کنندگان بر اساس رژیم های استانداردی شامل نان و پنیر در صبحانه، و سپس مصرف غذای انتخاب شده از سوي خودشان در طول روز، مورد مطالعه قرار گرفتند.
در غذای افراد، لبنیات، ورزش و سپس استراحت گنجانده شده بود و مونیتوری، میزان قند خون آنها را ثبت می کرد.
دانشمندان دریافتند این الگو که بر اساس سن، سبک زندگی و ژنتیک افراد (میکروبیوم) تنظیم شده بود به طور مناسبی میزان پاسخ گلوکز را در 62 درصد افراد نشان داد.
دانشمندان بر این باورند رژیم های غذایی باید نه فقط براساس میزان و نوع مواد مغذی، بلکه براساس عوامل مختلف شامل سن و ژنتیک نیز تنظیم شده باشند تا پاسخ مناسبتری از این رژیم ها گرفته شود و از چاقی بیماران جلوگیری شود.
عوامل موثر در ایجاد چاقی شامل عوامل ارثی، پرخوری، تغییر سوخت وساز بافت چربی، کاهش تولید گرما، کاهش فعالیت جسمی بدون کاهش مقدار غذای دریافتی و برخی از داروهاست.
افزایش چربی شکم نیز که به چاقی شکم موسوم است با افزایش خطر بروز بیماری های قلبی عروقی همراه است.
محققان بر این باورند که ذخیره اصلی انرژی بدن، چربی است.
برخی بیماران از افزایش پیشرونده وزن شکایت می کنند، حال آنکه مقدار غذای دریافتی آنها افزایش نیافته است.
باید گفت که چنین وضعی کاملاً امکان پذیر است.
کاهش پیشرونده توده عضلانی بدن که با افزایش سن روی می دهد، امری اجتناب ناپذیر است.
در عین حال به دلیل کاهش توانایی بدن در سوزاندن چربی ها، وزن افزایش می یابد.
در این حالت اگر مقدار کالری دریافتی به میزان قبلی باقی بماند، به ناچار افزایش وزن خواهیم داشت که بیشتر از چربی تشکیل شده است.
بنابراین تولید انرژی کاهش می یابد و برای جبران انرژی از دست رفته نیاز به دریافت مقدار بیشتری ماده غذایی خواهد بود.