آمریکا بار ديگر با مخالفت خود مانع از تصویب پیش نویس بیانیه ای در شورای امنیت سازمان ملل ضد تصمیم اسرائیل شد.
بنیامین نتانیاهو نخست وزیر اسرائیل هفته گذشته اعلام کرد این رژیم ماموریت نیروهای ناظر بین المللی را در الخلیل تمدید نخواهد کرد و این نیروها را به فعالیت هایی نامشخص علیه اسرائیل محکوم کرد.
نروژ که ریاست این هیئت ناظر بین المللی را در 22 سال گذشته بر عهده دارد اعلام کرد این تصمیم یکجانبه اسرائیل می تواند به معنای توقف اجرای بخش مهمی از پیمان اوسلو باشد.
شورای امنیت سازمان ملل روز چهارشنبه به درخواست کویت و اندونزی که از تهیه کنندگان پیش نویس این بیانیه بودند تصمیم اسرائیل را برای لغو ماموریت نیروهای ناظر بین المللی در الخلیل پشت درهای بسته مورد بررسی قرار داد.
برای تصویب این بیانیه موافقت همه اعضاء لازم است.
دیپلمات های سازمان ملل اعلام کردند آمریکا این بیانیه را مناسب نمی داند.
پیش نویس این بیانیه اهمیت حضور موقت نیروهای بین المللی و تلاش این گروه برای تامین آرامش یک منطقه فوق العاده حساس مورد تاکید قرار می دهد.
در شهر الخلیل با 200 هزار نفر جمعیت ، حدود یک هزار شهرک نشین اسرائیلی سکونت دارند که امنیت آنها با حضور گسترده نیروهای نظامي رژيم صهيونيستي تامین می شود.
ماموریت نیروهای بین المللی در الخلیل با هدف تامین امنیت فلسطینیان در این شهر و حفظ ثبات منطقه آغاز شد.
تاسف اعضای شورای امنیت از تصمیم رژیم صهیونیستی درباره الخلیل
منابع دیپلماتیک در نیویورک اعلام کردند اعضای شورای امنیت سازمان ملل متحد به جز آمریکا روز چهارشنبه از تصمیم اخیر رژیم صهیونیستی برای پایان دادن به ماموریت ناظران بین المللی مستقر در الخلیل واقع در بخش اشغالی کرانه باختری رود اردن، ابراز تاسف کردند.
در نشست غیرعلنی شورای امنیت سازمان ملل متحد که روز گذشته برگزار شد آمریکا این مسئله را از نقطه نظر قانونی مورد بررسی قرار داد و تاکید کرد دو طرف مناقشه خاورمیانه (اسرائیل و فلسطینیان) این حق را دارند که ماموریت ناظران بین المللی در الخلیل را تمدید نکنند. این ماموریت باید هر شش ماه یکبار تمدید شود.
اما کویت و اندونزی که اعضای غیردایم شورای امنیت سازمان ملل متحد محسوب می شوند در موضعی کاملا متفاوت تاکید کردند اسرائیل به عنوان ضامن امنیت سرزمینهای فلسطینی حق ندارد به ماموریت نظارت بین المللی در الخلیل پایان دهد.
در نشست شورای امنیت بسیاری از اعضای این شورا به ویژه اروپاییها ( بلژیک، آلمان، انگلیس و ...) و همچنین چین و روسیه از تصمیم اسرائیل درباره الخلیل ابراز تاسف کردند.
به گزارش خبرگزاری فرانسه از نیویورک، آناتولیو اندونگ امبا سفیر گینه استوایی در شورای امنیت که کشورش رئیس دوره ای این نهاد سازمان ملل متحد را بر عهده دارد، در جمع روزنامه نگاران اعلام کرد اعضای شورای امنیت تقریبا به اتفاق آرا بر نگرانی خود از تصمیم اسرائیل تاکید کردند.
اما این نشست طولانی شورای امنیت تنها با اتخاذ یک تصمیم که انگلیس پیشنهاد کرده بود، به پایان رسید. در این راستا اعضای شورای امنیت از ریاست این نهاد خواستند تا نتیجه نشست را به اطلاع دو طرف دخیل در مناقشه خاورمیانه برساند و نظرات و دیدگاههای آنها را جویا شود. آمریکا در این نشست خواستار آن شد که شورای امنیت در پیام خود شفاف باشد.
یک دیپلمات که خواست نامش فاش نشود اعلام کرد:" این تصمیم که چندان کارساز نخواهد بود و نشان دهنده ناتوانی شدید شورای امنیت است."
به گفته دیپلماتها، پیش نویس بیانیه شورای امنیت سازمان ملل متحد که کویت و اندونزی پیشنهاد کرده بودند، ضمن ابراز تاسف از تصمیم اسرائیل درباره ماموریت نظارت بین المللی در الخلیل دو طرف مناقشه را به آرامش فراخوانده بود. این سند در میان اعضای شورای امنیت توزیع شد اما بعد از ظهر روز چهارشنبه توسط آمریکا رد شد.
انگلیس نیز در این نشست مسئله سفر اعضای شورای امنیت به خاورمیانه را پیشنهاد کرد. اندونزی، آفریقای جنوبی و آلمان از این پیشنهاد استقبال کردند اما این پیشنهاد نیز بعید است که بدون موافقت آمریکا در کوتاه مدت عملی شود.
نیروی بین المللی موقت مستقر در الخلیل در سال هزار نهصد و نود و چهار پس از کشتار بیست و نه فلسطینی توسط یک شهرک نشین صهیونیست در مسجد ابراهیمی تشکیل شد.
این نیرو که موقتی است و ماموریت آن هر شش ماه یک بار باید تمدید شود از شصت ناظر بین المللی از کشورهای دانمارک، نروژ، سوئد، ایتالیا، سوئیس و ترکیه تشکیل شده است. کابینه اسرائیل تصمیم گرفته است ماموریت این نیرو را در الخلیل تمدید نکند.
الخلیل بزرگ ترین شهر کرانه باختری رود اردن است. در این شهر حدود ششصد شهرک نشین اسرائیلی که هزاران سرباز از آنها حفاظت می کنند در میان دویست هزار فلسطینی زندگی می کنند.