استان بوشهر در چهل سال پس از پیروزی انقلاب تحولی بنیادی کرده تا جاییکه به پایتخت انرژی کشور معرفی شده است
هرچه از زمان پیروزی انقلاب اسلامی می گذرد، اهمیت پرداختن به موضوع دستاوردهای انقلاب اسلامی و تبیین دستاوردها و پیشرفتهای جمهوری اسلامی مخصوصا برای نسل های جوان بیشتر میشود.
انقلاب اسلامی را باید سرآغاز تحولات بزرگ و بنیادین در ایران، منطقه، جهان دانست.
رهبر کبیر انقلاب اسلامی حضرت امام خمینی(ره) از انقلاب اسلامی با عناوینی چون «معجزه قرن» و «انفجار نور» یاد کرده است .
دهه فجر و فرا رسیدن سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، فرصت مغتنمی برای بازخوانی انقلاب اسلامی و دستاوردهای آن در حوزههای گوناگون است.
در گزارش ذیل تنها به گوشه ای از دستاوردهای انقلاب اسلامی در استان بوشهر در زمینه اقتصادی ؛ که این استان را به پایتخت انرژی کشور مبدل کرده است اشاره می کنیم .
* آیا می دانید استان بوشهر بتنهایی تامین کننده بیش از 80 درصد گاز کشور است؟
پارس جنوبی بزرگترین میدان مستقل گازی جهان
گاز طبیعی ؛ این نعمت الهی که در سالهای نه چندان دور، نه تنها مردم استان بوشهر ؛ بلکه اغلب مردم دیگر استانها ، کلانشهر ها و پایتخت از آن بی نصیب بودند ؛ اما امروز به برکت انقلاب اسلامی 98 درصد جمعیت شهری مردم کشورمان و در بسیاری از روستاها از گاز طبیعی استفاده می کنند.
این میدان گازی بین ایران و قطر مشترک بوده و در کشور قطر، میدان گازی گنبد شمالی نام دارد. ایران و قطر از ابتدای برداشت از این میدان مشترک همواره در رقابت برای برتری در بهرهبرداری از منابع هیدروکربنی این میدان بودند.
میدان گازی پارس جنوبی هشت درصد ذخائرگازی دنیا در خود جای داده است که در صورت برداشت کامل گاز این میدان ، انرژی ۱۰ سال کل ساکنان کره زمین تأمین میشود .
مدیرعامل مجتمع گاز پارس جنوبی با اشاره به اینکه 80 درصد گاز طبیعی سراسر کشور از این مجتمع گازی تامین میشود گفت : پالایشگاههای پارس جنوبی با ظرفیت کامل وارد مدار تولید است و در این راستا توانمندسازی نیروها در اولویت برنامهها است.
هادی هاشم زاده فرهنگ می افزاید: روزانه بیش از 600 میلیون متر مکعب گاز در پالایشگاههای پارس جنوبی تولید و به شبکههای گاز سراسر کشور منتقل میشود.
* گمرکهای استان بوشهررتبه نخست صادرات غیرنفتی در کشور؛
مدیرحوزه نظارت گمرک های این استان می گوید : استان بوشهر رتبه نخست صادرات کشور را در اختیار دارد و بیشترین حجم صادرات ما ، با احتساب میعانات گازی مربوط به گمرک منطقه ویژه اقتصادی انرژی پارس جنوبی است که از نظر وزنی 87 و از لحاظ ارزش 92 درصد از حجم صادرات این استان را به خود اختصاص داده است.
منصور بازیار در ادامه می افزاید : کشورهای امارات متحده عربی ، چین ، جمهوری کره ، هند ، اندونزی ، ژاپن ، تایلند ، تایوان و قطرعمده مقصد کالاهای صادراتی از گمرک های استان بوشهر هستند.
* جزیره خارگ ؛ بزرگترین پایانه نفتی خاورمیانه که بیش از 90 درصد نفت کشور از این جزیره صادر می شود.
جزیره خارگ مناسبترین مکان برای بارگیری و صدور نفت تشخیص داده شده و چهل و دو مخرن ذخیره نفت با گنجایش اسمی ۲۲ میلیون بشکه نفت خام و دو اسکله بزرگ صادراتی اسکله T و آذرپاد را تحت پوشش قرار میدهد ؛ حفظ این جزیره حتی در دوران جنگ تحمیلی که رژیم بعثی صدام ، به تعداد روزهای دوران دفاع مقدس آن را بمباران و موشک باران کرده است و همچنین افزایش مخازن و صادرات نفتی ، از افتخارات انقلاب اسلامی است .
عباس اسد روز ، سرپرست شرکت پایانههای نفتی در خصوص آخرین شرایط جزیره خارک می گوید : پارسال بارگیری حدود ۸ میلیون بشکه نفت از هشت پهلوگاه و ۲ عملیات کشتی به کشتی با استاندارد و ایمنی کامل در پایانه نفتی خارک به طور همزمان انجام شد که یک رکورد است و اکنون آمادگی لازم برای افزایش این ظرفیت وجود دارد.
* پتروشیمی نوری عسلویه بزرگترین تولید کننده آروماتیک جهان (Aromatics )
"
آروماتیک که از میعانات گازی ساخته می شود ، و بعنوان مواد اولیه در صنایع کشاورزی ، دارویی و بهداشتی کاربرد دارد "
شرکت ملی صنایع پتروشیمی ایران و با سرمایهگذاری حدود ۸ هزار میلیارد ریال ، پتروشیمی نوری (برزویه) را در تیرماه ۱۳۸۶ راهاندازی کرد.
مدیر عامل شرکت پتروشیمی نوری (برزویه) می گوید : این شرکت ظرفیت 4 و نیم میلیون تن در سال را دارد .
حمیدرضا رستمی با بیان اینکه محصولات این مجتمع به کشورهای اروپایی ، آسیای شرقی ، حاشیه جنوبی خلیج فارس و شبه جزیره هند صادر می شود ، اظهار داشت : همچنین از محصولات اصلی تولیدی این مجتمع ۷۵۰ هزار تن پارازایلین، ۴۳۰ هزار تن بنزن و ۱۰۰ هزار تن توزایلین در سال است .
* بندر بوشهر دومین بندر کانتینری کشور
مدیرکل بنادر و دریانوردی استان بوشهر می گوید : بندر بوشهر یکی از بنادر باسابقه و دارای قدمت تاریخی هزار ساله است که از دیرباز مرکز توجه بازگانان و صاحبان کالا بوده است.
سیاوش ارجمند زاده افزود: در حال حاضر بندر بوشهر با انجام طرح های توسعه پیشین در جایگاه دومین بندر کانتینری کشور قرار گرفته است که با انجام طرح های توسعه ایی در مجتمع بندری نگین این جایگاه تثبیت خواهد شد.
بندردَیِر بزرگترین بندر صیادی کشور در استان بوشهر
این بندر به نسبت وسعت خود ، یکی اززیباترین سواحل استان بوشهردارد .
ماهیها و دیگر آبزیان بهویژه میگوی صادراتی آن از استثناییترین ویژگی این بندر است که ماهیگیران در حاشیه این بندر صید میکنند.
رئیس اداره بندر و دریانوردی شهرستان دیر گفت : قبل از انقلاب در بندر دیر عملا زیرساخت بندری تجاری در بندر دیر وجود نداشت و اسکله خور مانندی وجود داشت که شناورها به زحمت کار تخلیه و بارگیری خود را انجام میدادند اما پس از انقلاب 217 متر اسکله برای تسهیل در امور صیادی ؛ واردات و صادرات احداث شد.
داوود بهادری می گوید : اکنون مساحت بندر تجاری دیر به 9 هکتار رسیده است و در سالهای اخیر نیز با هزینه 55 میلیارد ریال 140 هزار متر مکعب لایروبی در اسکله بندر انجام گرفت که با این کار عمق آب از 3متر و 80سانتی متر به 6 متر افزایش یافته و اکنون قابلیت پهلوگیری برای شناورهای پنج هزار تنی و ظرفیت تخلیه و بارگیری سالانه 500 هزارتن فراهم شده است.
وی می گوید : وجود دستگاه ریچاستاکر و دو دستگاه جرثقیل ، شناور آتش خوار و آپراتور مجهز و سه هزار مترمربع انبار سرپوشیده و هشت هزار مترمربع بارانداز از مزیتهایی است که موجب شده تا بندر دیر در تجارت دریایی از جایگاه مهمی در استان بوشهر برخوردار باشد.
* استان بوشهر رتبه نخست تولید میگوی پرورشی در کشور
مدیرکل شیلات استان بوشهر می گوید : استان بوشهر وارد دهه سوم پرورش میگو شده است و با پرورش 16هزار تن میگو در سال گذشته سرآمد تولید کنندگان میگوی پرورشی در کشور است و پیش بینی می شود تا پایان فصل برداشت امسال با افزایش 14 درصدی ؛ 18 هزار تن میگوی پرورشی برداشت شود.
عباسعلی زنده بودی با بیان اینکه در استان بوشهر ، 10 سایت و 290 مزرعه پرورش میگو داریم می افزاید : در این استان ، 4 هزارو 800 هکتار استخر پرورش سطح زیر کشت مفید داریم و که در آن یک میلیارد و 600 میلیون قطعه بچه میگو میگو ذخیره شده است .
در چهل سال گذشته دراستان بوشهر و در زمینه های مختلفی همچون
"علمی " استان بوشهر در زمینه هوشمندسازی کلاسهای درس رتبه دوم را در کشور دارد و 97 درصد جمعیت 10 تا 49 سال استان بوشهر باسوادند .
" پزشکی " علاوه بر پیشرفت های پزشکی اجتماعی و ساخت 10 بیمارستان مجهز ، دومین مرکز پزشکی هسته ای کشوردر استان بوشهر قرار دارد .
"ورزشی " تیم پارس جنوبی بوشهر که سال 1386 تأسیس شده پرافتخارترین تیم لیگ برتر فوتبال ساحلی کشور
(این تیم با 5 قهرمانی ، 5 نائب قهرمانی و یک مقام سومی در کشورو یک نائب قهرمانی در جام باشگاهای جهان در برزیل از پرافتخارترین تیم فوتبال ساحلی کشور است )
و همچنین در بخش های "عمرانی "، " اجتماعی " و " فرهنگی " کارهای بسیاری انجام شده است که در گزارش های مکتوب دیگر آنها را شرح خواهیم داد و بیقین این روند ادامه دارد و مسوولان برای توسعه و پیشرفت بیشتر تا رسیدن به استانی در شأن مردم انقلابی ولایتمدارش تلاش می کنند .
سیده فرخنده موسوی