صادرات محصولات کشاورزی مازندران به بازارهای جهانی امسال دوبرابر افزایش داشت.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مازندران؛ کاهش درآمدهای نفتی و نوسانات شدید آن، افزایش جمعیت کشور، کاهش قدرت خرید و در نتیجه بر هم خوردن معادلات جهانی به نفع کشورهای صنعتی و پیشرفته در راه تجارت با کشورهای جهان سوم، باید زنگ خطر را برای برنامه ریزان و سیاست گذاران اقتصادی کشور به صدا در آورده باشد که توسعه صادرات غیرنفتی و رهایی از اقتصاد تک محصولی، ضرورتی اجتناب ناپذیر است.
با توجه به اینکه کشورمان به دلیل شرایط خاص اقلیمی و جغرافیایی جزو معدود کشورهای جهان است که قابلیت های بالایی در تولید محصولات کشاورزی دارد و از نظر تنوع تولیدات محصولات باغی چهارمین کشور دنیا پس از کشورهای چین، ترکیه و آمریکاست می توان به عنوان بخشی از استراتژی توسعه صادرات کشور به بخش کشاورزی و باغداری توجه بیشتری نشان داد.
بر این اساس می توان صادرات محصولات کشاورزی را از مهمترین راهکارها برای دستیابی به این اهداف دانست تا جایی که در تحقیقات مرکز پژوهشهای وزارت جهاد کشاورزی مشخص شد؛ یک درصد افزایش صادرات کشاورزی می تواند 4دهم درصد اشتغالزایی را افزایش دهد.
دراین میان مازندران با دارا بودن 210هزار هکتار شالیزار و 120هزار هکتار باغ و تولید حدود 8میلیون تن انواع محصولات کشاورزی، قطب مهم عرصه کشاورزی کشور و بزرگترین تولیدکننده 14محصول کشاورزی کشور مانند برنج، مرکبات، گل و گیاه، کیوی، گوشت سفید، آبزی پروری و نهال زیتون است.
اين استان حدود هفت درصد كل سطح كشت محصولات سالانه و دايمي كشور را به خود اختصاص داده است که این توانمندی می تواند زمینه مناسبی برای افزایش صادرات غیر نفتی کشور باشد.
مرتضوی از صادرکنندگان محصولات کشاورزی مازندران که در بازار کیوی فعالیت دارد در این باره گفت: نا آشنایی با بازارهای هدف، نبود رویکرد صادرات گرا، نبود سیستم حمل و نقل بین المللی، کمبود انبار و سورتینگ مناسبت، بی ثباتی در نرخ ارز، گواهینامه و قرنطینه از مشکلاتی است که صادرکنندگان مازندران با آن مواجه هستند اما هرگز نا امید نیستند.
وی افزود: در نشست های مختلف با مسئولان، نظرات کارشناسی برای برون رفت از این دغدغه ها مطرح شد و مسئولان هم وعده پیگیری آن را داده اند.
به گفته محمدپور رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت مازندران هم اکنون ظرفیت صادرات محصولات کشاورزی مازندران به سالانه 200میلیون دلار می رسد این درحالیست که با شناسایی بازارهای هدف و رفع موانع می توان این سهم را دست کم تا شش برابر افزایش یابد.
مدیرکل جهاد کشاورزی مازندران هم با تأیید این مشکلات و با بیان اینکه دولت باید به بخش خصوصی و صادرکنندگان کمک کند، به وجود بازاربزرگ مواد غذایی دنیا در روسیه، اشاره کرد و گفت: این کشور بدلیل بعد مسافتی، همسایگی با کشورمان و تحریم ها، به ایران روی آورده و باید از این موقعیت بهتر استفاده شود.
شهیدی فر از صادرات محصولات کشاورزی مازندران به خارج از کشور را فقط در بخش مرکبات بیش از 120هزار تن اعلام کرد و افزود: ارزش اقتصادی این صادرات بیش از 120میلیون دلار است که این مقدار، در مقایسه با پارسال افزایش دو برابری داشته است واین روند همچنان ادامه دارد.
وی همچنین دیگر محصولات صادراتی به خارج کشور را انواع فرآورده های لبنی، مرکبات، گل و گیاه زینتی، کیوی، سیب درختی، پیاز و سیب زمینی، مرغ، ماهی و میگو برشمرد و تصریح کرد: این محصولات به کشورهای عراق، ترکمنستان، فدراسیون روسیه، افغانستان، جمهوری آذربایجان و قزاقستان صادر شده است.
مدیرکل شیلات مازندران هم توسعه بازارهای صادراتی از اولویت های این اداره کل اعلام کرد و گفت: امسال بیش از 23میلیون دلار محصولات شیلاتی به کشورهای سه قاره جهان صادر شده است.
احسانی از فعالان اقتصادی بخش کشاورزی نیز گفت: با توجه به فراهم نبودن برخی زیر ساختها، صادرات محصولات مختلف کشاورزی شرایط شکننده ای دارد و باید زنجیره صادرات را تغییر دهیم.
علی احسانی افزود: بازارهای جدید هدف باید شناسایی شود و تشکلهایی که برای صادرات شکل گرفته اند باید حمایت شوند البته سازمان صنعت، معدن و تجارت به عنوان نماینده بخش حاکمیتی در استان باید ساختار نهادهای صادراتی را تغییر دهد تا روند اداری و اجرای این بخش تسریع و مشوق های صادراتی نیز به صادرکنندگان واقعی پرداخت شود.
شهیدی فر مدیرکل جهاد کشاورزی هم در این باره گفت: بسته 100میلیون دلاری مشوقهای صادراتی تصویب شده است و در انتظار ابلاغ و اجرای آن هستیم تا حمایت ها از صادرکنندگان بخش کشاورزی نیز گسترده تر شود ضمن اینکه در ارائه تسهیلات بانکی و اداری به صادرکنندگان، محدودیتی وجود ندارد.
با توجه به نکات مطرح شده در این گزارش، به نظر می رسد مسئولان به چالش ها و ضرورت های توسعه صادرات محصولات کشاورزی مازندران آشنا هستند و نشست های مختلف برگزار شده میان آنان و فعالان این عرصه نشان از تلاش و تکاپوی مناسب برای برون رفت از این مشکلات به وجود آمده است. هرچند این دغدغه ها بارها مطرح و رفع آن نیز وعده داده شده است اما همین تلاش های اخیر هم امیدوار کننده به نظر می رسد.