معاون اقتصادی مرکز آمار ایران از تورم نقطهای ۷۰ درصدی گوشت گوسفند در دی ماه ۹۷ نسبت به سال گذشته خبر داد
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار ایران افزود: متوسط قیمت گوشت گوسفند ۷۰ هزار تومان بوده که در مقایسه با دی سال قبل ۷۰ درصد رشد قیمتی داشته است.
تورم نقطهای در دی ماه به ۳۹.۶ درصد رسید
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار گفت: با بررسی و میانگین گیری از ۴۷۵ قلم کالا تورم نقطهای در دی امسال به ۳۹.۶ نقطهای درصد رسید.
جواد حسین زاده در نشست خبری افزود: تورم برای کالاهای خوراکی ۵۷.۵ درصد، غیر خوراکی۳۲ درصد و برای کالاهای بادوام ۸۲ درصد بوده است.
وی اضافه کرد: قیمت رب گوجه فرنگی بیش از ۲۰۰ درصد و آب، برق و انرژی ۱۴ درصد افرایش داشته است.
حسین زاده رشد اقتصادی در ۶ ماه اول امسال را با احتصاب نفت ۴ دهم درصد و بدون نفت ۳ دهم درصد اعلام کرد.
نرخ بیکاری پاییز؛ ۱۱,۷ درصد
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار گفت: بررسی نرخ بیکاری افراد ۱۰ ساله و بیش تر نشان می دهد که ۱۱,۷ درصد از جمعیت فعال در پائیز امسال، بیکار هستند.
جواد حسین زاده در نشست خبری افزود: روند تغییرات این نرخ، حاکی از آن است که این شاخص نسبت به پاییز ۱۳۹۶ هیچ گونه تغییری نداشته و جمعیت بیکار کشور با ۷۲ هزار نفر افزایش به ۳ میلیون و ۱۷۴ هزار نفر رسیده است.
وی گفت: در پاییز امسال، به میزان ۴۰,۵ درصد جمعیت ۱۰ ساله و بیش تر، از نظر اقتصادی فعال بوده اند، یعنی در گروه شاغلان یا بیکاران قرار گرفته اند.
حسین زاده افزود: بررسی تغییرات نرخ مشارکت اقتصادی حاکی از آن است که این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (پاییز ۱۳۹۶) شش دهم درصد افزایش داشته است.
وی گفت: جمعیت شاغلین ۱۰ ساله و بیشتر در این فصل ۲۳ میلیون و۹۲۲ هزار نفر بوده که نسبت به فصل مشابه سال قبل، ۶۰۸ هزار نفر افزایش داشته است.
بخش خدمات با ۴۹,۹ درصد بیش ترین سهم اشتغال
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار اضافه کرد: بررسی اشتغال در بخش های عمده اقتصادی نشان می دهد که در پاییز ۱۳۹۷، بخش خدمات با ۴۹,۹ درصد بیش ترین سهم اشتغال را به خود اختصاص داده است.
حسین زاده گفت: در مراتب بعدی بخش های صنعت با ۳۲,۹ درصد و کشاورزی با ۱۷.۲ درصد قرار دارند.
وی افزود: نرخ بیکاری جوانان ۱۵ تا ۲۹ ساله حاکی از آن است که ۲۴,۵ درصد از فعالان این گروه سنی در پاییز ۱۳۹۷ بیکار بوده اند.
حسین زاده گفت: بررسی تغییرات فصلی نرخ بیکاری این افراد نشان می دهد، این نرخ نسبت به فصل مشابه در سال قبل (پاییز۱۳۹۶) پنج دهم درصد کاهش یافته است.
وی اضافه کرد: بررسی سهم اشتغال ناقص نشان می دهد که در پاییز نودو هفت ۱۱,۷ درصد جمعیت شاغل، به دلایل اقتصادی (فصل غیرکاری، رکود کاری، پیدا نکردن کار با ساعت بیش تر و…) کم تر از ۴۴ ساعت در هفته کار کرده و آماده برای انجام کار اضافی بوده اند این در حالی است که ۳۶.۵ درصد از شاغلین ۱۰ ساله و بیش تر، ۴۹ ساعت و بیش تر در هفته کار کرده اند.
افزایش ۵۱۸ هزار نفری شاغلان در ۹ ماهه امسال
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار با اشاره به آمار اشتغال ۹ ماهه امسال، گفت: به طور متوسط، تعداد شاغلان ۹ ماهه امسال نسبت به سال گذشته ۵۱۷ هزار و ۷۸۲ نفر افزایش داشته است.
جواد حسین زاده در نشست خبری افزود: در بهار امسال ۲۴ میلیون و ۶۱ هزار و ۴۵۱ نفر شاغل داشتیم و در مقایسه بامدت مشابه سال گذشته ۷۸۶ هزار و ۶۱۶ نفر افزایش داشته است.
وی با بیان اینکه در تابستان امسال ۲۳ میلیون و ۹۵۵ هزار و ۶۵۶ نفر شاغل داشتیم گفت: در تابستان ۹۶ نیز ۲۳ میلیون و ۷۹۷ هزار و ۵۳۳ شاغل داشتیم که افزایش ۱۵۸ هزار و ۱۲۳ نفری داشته است.
حسین زاده افزود: در پاییز امسال تعداد شاغلان ۲۳ میلیون و ۹۲۲ هزار و ۲۸ نفر بود که در مقایسه با سال گذشته که ۲۳ میلیون و ۳۱۳ هزار و ۴۲۱ نفر بود، افزایش ۶۰۸ هزار و ۶۰۷ نفری داشته است.
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار، ارتقاء فرهنگ و سواد آماری را از اهداف این مرکز بیان کرد.
حسین زاده به آمارههای حوزه اقتصاد اشاره کرد و گفت: نرخ تورم نقطهای در دی ماه امسال ۳۹ و شش دهم، تورم سالانه ۲۰ و شش دهم و تورم ماهانه ۲ درصد بوده است.
وی افزود: بعضی اوقات اجزای تورم اشتباه گرفته میشود و استفاده از این ارقام باید با رعایت دادهها باشد.
حسین زاده با بیان اینکه تورم متوسط تغییر قیمت همه کالاها و خدمات برای همه مردم در یک دوره زمانی مشخص است، گفت: اگر دوره زمانی را یکماه بگیریم، تورم ماهانه، اگر تورم درمقایسه با ماه مشابه سال قبل باشد، تورم نقطهای و اگر متوسط تغییرات قیمت کالاها و خدمات در سال مبتنی به دی را نسبت به سال قبل لحاظ کنیم، تورم سالانه است.
هزار آمارگیر و حدود ۲۰۰ کارشناس حرفهای در کل استانهای کشور
وی با بیان اینکه هر ماه حدود هزار آمارگیر و حدود ۲۰۰ کارشناس حرفهای در کل استانهای کشور، کار اخذ آمار را بر عهده دارند افزود: این افراد به ۷۹ هزار مغازه و شش هزار خانوار برای گرفتن آمار مراجعه میکنند.
حسین زاده گفت: این افراد اطلاعات قیمتی ۴۷۵ قلم کالا و خدمت را میگیرند و این کار هر چهار هفتهی ماه انجام میشود.
وی با بیان اینکه حدود ۴۲۰ هزار قیمت در کل کشور برای ارزیابی کالا و خدمات مورد بررسی قرار میگیرد افزود: این قیمتها در مناطق شهری و روستایی دریافت میشود.
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار از افزایش ۸۰ درصدی قیمت مرغ نسبت به دی ماه سال قبل خبرداد و گفت: قیمت ماهی قزآلا ۹۳ درصد، ماکارونی ۲۲ درصد، موز ۱۳۰ درصد، عدس ۷ درصد، لپه ۹ درصد، در دی ماه امسال نسبت به سال قبل افزایش داشته است که میانگین این قیمتها به تورم نقطهای ۳۹ و شش دهم درصد میرسد.
حسین زاده به افزایش ۲۰۰ درصدی رب گوجه اشاره کرد و افزود: آب و برق و سوخت نیز ۱۴ درصد رشد داشته است.
وی گفت: آنچه که مردم در بازار مشاهده میکنند، قیمت اقلام است در حالی که نرخ تورم میانگین تغییر در قیمت کالاها و خدمات است.
در مرکز آمار ایران با میانگینها مواجه هستیم
حسین زاده بابیان اینکه ما در مرکز آمار ایران با میانگینها مواجه هستیم گفت: برنج ایرانی در دی ماه ۱۶ هزار و ۱۰۰ تومان، برنج خارجی ۹ هزارتومان، شیر پاستوریزه یک لیتری ۴ هزار ۵۸۰ تومان، ماست پاستوریزه یک کیلویی ۶ هزار تومان، موز ۱۲ هزار و ۹۰۰ تومان، پرتقال داخلی ۴ هزار و ۵۹۰ تومان، چای خارجی بستهای ۳۱ هزار و ۲۰۰ تومان بوده است.
وی با بیان اینکه سبد شهرنشینان در قیاس با روستاییان متفاوت است گفت: ازجمله سهم مسکن در سبد کالای روستانشینان ۱۴ درصد است در صورتی که برای شهرنشینان ۳۴ درصد است که این باعث میشود روستاییان با تورم متفاوتی نسبت به شهریها مواجه شوند.
حسین زاده با اشاره به اینکه تغییرات قیمت اجاره روی شهر بیشتر از روستا اثر میگذارد افزود: اثرات این تغییرات در میانگین گرفتن مشاهد میشود.
وی با بیان اینکه تورم شهری در دی ماه ۳۹ درصد بوده است گفت:، اما این تورم در همین بازه زمانی در روستاها ۴۲ و ۷ دهم درصد بوده است.
تورم خوراکیها
حسین زاده به تورم خوراکیها اشاره کرد و افزود: تورم خوراکیها بطور متوسط ۵۷ و ۸ دهم درصد بوده و علت اینکه سهم خوراکیها در سبد روستایی بیشتر است اثر آن در تورم نقطهای روستایی بیشتر بوده است این در حالیست که تورم نقطهای در غیر خوراکیها ۳۲ و ۴ دهم درصد بوده است.
وی به تورم نقطهای برای کالاهای با دوام اشاره کرد و گفت: تورم این کالاها ۸۴ و ۳ دهم درصد بوده است و با توجه به اینکه این نوع کالاها بطور عمده وارداتی هستند اثر نرخ ارز بعد از گذشت چند دوره بر روی این کالاها مشهود است که با تورم نقطهای ۸۴ و ۳ دهم درصد برای این کالاها مواجه هستیم.
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار افزود: قیمت خوراکیها تازه ۶۵ و ۳ دهم درصد نسبت به دی ماه سال قبل رشد داشته است.
وی با بیان اینکه محاسبات مرکز آمار با توجه به اطلاعات ۱۰ دهک است، گفت: تورمی که دهک اول با آن مواجه است با تورم دهک دهم تفاوت دارد.
حسین زاده به تورم نقطهای ۴۹ و ۲ دهم درصدی دی ماه در کردستان اشاره کرد و افزود: تورم نقطهای در همین بازه زمانی در قم ۳۱ و ۹ دهم درصد بوده است.
وی در خصوص اینکه سال پایه مرکز آمار تغییر یافته است تا تورم را کمتر از حد معمول نشان دهد گفت: این ادعا و شبههای بی اساس و مردود است.
تاثیر تغییر الگوی مصرف خانوار در تغییر سال پایه
حسین زاده تغییر الگوی مصرف خانوار را در تغییر سال پایه موثر دانست و گفت: در سالهای ۹۴ و ۹۵، الگوی مصرف خانوار مورد بررسی قرارگرفت و با تغییرات قابل توجهی دراین الگو مواجه شدیم و به همین دلیل سال ۹۵ را سال پایه در نظر گرفتیم.
حسین زاده با بیان اینکه باید بین تورم و گرانی تفاوت قائل شد افزود: گرانی به مفهوم بالا بودن سطح قیمت هاو تورم درصد افزایش قیمت هاست و از سوی دیگر واحد گرانی ریال یا تومان است، اما واحد تورم درصد است.
وی داراییها سرمایهای را بدون تاثیر مستقیم در تورم بیان کرد و گفت: زمین، مسکن و سکه طلا اقلامی هستند که دارایی محسوب میشود.
معاون اقتصادی و محاسبات ملی مرکز آمار افزود: نرخ ارز نیز اثر مستقیم برروی سبد مصرفی خانوارها ندارد و از طریق افزایش قیمت کالاهای وارداتی مصرفی و نیز افزایش هزینه تولید به علت افزایش قیمت کالاهای وارداتی واسطهای است.
حسین زاده به رشد اقتصادی اشاره کرد و گفت: رشد اقتصادی در شش ماه نخست امسال با نفت چهار دهم درصد و بدون نفت سه دهم بوده است.
وی افزود: رشد اقتصادی در گروه کشاورزی در همین بازه زمانی منفی دو نیم، در گروه صنعت منفی یک و دو دهم، گروه خدمات دو و سه دهم، بخش نفت هشت دهم و بخش ساختمان منفی چهار و هشت دهم درصد بوده است.
حسین زاده با بیان اینکه در همین بازه زمانی، سرمایه گذاری منفی دو و هفت دهم درصد بوده است گفت: صادرات یک درصد و واردات منفی ۹ و شش دهم درصد بوده است.
رئیس مرکز آمار گفت: ما از انتقادهای منصفانه و بی رحمانه، اما عالمانه استقبال میکنیم.
امید علی پارسا در نشست خبری افزود: نقدهای مبتنی بر ناآگاهی و بدبینی هیچ کمکی به کشور نمیکند و باید از آن امتناع شود.
وی تضعیف یا خدشه غیر علمی و غیرکارشناسی به آمارهای رسمی کشور و شبهه آفرینی و تردید آفرینی مبتنی بر بدبینی یا اغراض سیاسی یا تفسیرهای غلط از اعداد و ارقام را تهدید کننده نظام آماری کشور دانست.
پارسا، نظام آماری کشور را اساس اعتماد عمومی خواند.
رئیس مرکز آمار ایران همچنین در این نشست بر گذار از نظام آمارهای سنتی به آمارهای ثبتی و مدرن تاکید کرد و گفت: باید تحولات بنیادین در نظام آماری کشور برای استفاده از آخرین دستاوردها، تجارب و خرد جمعی در حوزه آمارهای رسمی صورت گیرد.
امید علی پارسا افزود: برنامه نهادسازی تحول بنیادی در آمار رسمی در آذر امسال ابلاغ شد و ما به صورت فوق فعال، پیگیری و رصد می کنیم.