وزیر نیرو:خطوط قرمز وزارت نیرو در زمان نیاز کشور به برق، صادر نکردن و تحویل ندادن رایگان برق به دیگر کشورهاست
وی اضافه کرد: عراق، افغانستان، پاکستان و برخی از کشورها مقصد صادرات برق ما هستند که از نظر مالی نیز برای دریافت هزینه آن راهکار وجود دارد.
اردکانیان با اشاره به تفاهم نامه امضا شده با عراق برای وصول بدهیهای آن کشور گفت: به زودی هیئتی از عراق برای توسعه صادرات برق ایران به عراق به کشورمان میآیند.
وی با بیان اینکه وزارت نیرو منتظر تایید نهایی تغییر تعرفه پرمصرفها است ادامه داد: ما نمیخواهیم از جیب مردم به مشترکین پرمصرف یارانه پرداخت شود بنابراین امیدواریم که هرچه سریعتر تعرفهها اصلاح شود تا ما فرصت کافی برای آگاه سازی مردم داشته باشیم.
وی گفت: در این طرح، ما به دنبال سوق دادن مصرف کننده به رعایت الگوی مصرف هستیم به همین دلیل برای مشترکانی که آب و برق را بهینه مصرف میکنند، مشوقهایی در نظر گرفته شده است.
۵۲ طرح نیمه تمام وزارت نیرو به بخش خصوصی واگذار میشود
وزیر نیرو از آمادگی این وزارتخانه برای واگذاری ۵۲ طرح نیمه تمام به بخش خصوصی خبر داد.
رضا اردکانیان در ادامه نشست خبری با اشاره به تبصره ۱۹ در قانون بودجه سال ۹۷برای طرحهای نیمه تمام گفت: طبق این قانون طرحهای نیمه تمام حتی اگر نیاز به تغییر کاربری هم داشته باشد به بخش خصوصی واگذار خواهد شد.
وی با اشاره به تعیین ۵۲ طرح برای واگذاری به بخش خصوصی با همکاری بانکها و دولت ادامه داد: این طرحها که از جذابیت کافی برای سرمایه گذاری برخورداراست در مرحله فراخوان قرار دارد.
وزیر نیرو در خصوص دستاوردهای وزارت نیرو در چهار دهه گذشته گفت: ظرفیت نصب شده نیروگاهها در چهل سال پیش، حدود ۷ هزار و ۲۴۰ مگاوات بود که هم اکنون با در نظر گرفتن افزایش ۲/۲۵ درصدی جمعیت، ظرفیت نصب شده نیروگاهی در بخشهای مختلف به ۸۰ هزار و ۷۸ مگاوات رسیده که این رقم نشان از رشد ۱۱.۴ برابری میدهد.
رشد نصب نیروگاهها
اردکانیان رشد نصب نیروگاهها را نشان از افزایش کیفیت خدمات رسانی دانست و افزود: پیک مصرف در چهل سال پیش، سه هزار و ۴۸۰ مگاوات بود که تابستان امسال به ۵۷ هزار و ۹۷ مگاوات رسیده است که این به معنای افزایش ۱۶.۴ برابری اوج بار و معرف توسعه یافتگی در همه بخشها است.
وی جمعیت روستایی را در چهار دهه گذشته ۱۹ میلیون نفر با ۴ هزار و ۳۶۷ روستای برخوردار از برق دانست و گفت: در حال حاضر ۲۱ میلیون نفر جمعیت در روستاها ساکن هستند که ۵۷ هزار و ۹۵ روستا از نعمت برق برخوردارند و این نشان از رشد ۱۳ برابری برق رسانی به روستاها در این چهل سال است.
وزیر نیرو با اشاره به سیاستهای دولت برای توسعه نیروگاههای تجدید پذیر افزود: به مدار آمدن هزار مگاوات نیروگاه اتمی بوشهر و ۷۰۰ مگاوات ظرفیت نصب شده در دیگر انرژیهای تجدیدپذیر از دستاوردهای مهم است که البته باید تا پایان برنامه ششم، این رقم به ۵ هزار مگاوات افزایش یابد.
اردکانیان ایران را چهاردهمین کشور تولید کننده برق در جهان دانست و گفت: ما با همه کشورهای همسایه از جمله افغانستان، پاکستان، آذربایجان، ترکیه و عراق امکان تبادل برق داریم و حتی از طریق این کشورها میتوانیم با دیگر کشورها تبادل برق داشته باشیم.
فرصت مناسب برای شرکتهای فعال در بخش خصوصی
وی افزود: وزیر برق عراق برای نهایی کردن یک برنامه سه ساله برای اصلاح سیستم برق این کشور در قالب ساخت و بازسازی نیروگاه ها، بازسازی شبکه داخلی و کاهش تلفات برق که هم اکنون بیش از ۵۰ درصد است به ایران خواهد آمد و این فرصت بسیار مناسبی برای شرکتهای فعال در بخش خصوصی است.
وزیر نیرو افزود: چهل سال پیش تعداد شرکتهای سازنده تجهیزات برقی ۶۰ واحد بود و هم اکنون ۸ هزار و ۸۵۶ شرکت است و شرکتهای مشاور ۲۵ واحد بود که هم اکنون ۳ هزار و ۴۵۰ شرکت فعال است.
اردکانیان اتصال برق ایران به سوریه را از طریق عراق از برنامههای مهم وزارت نیرو دانست و افزود: ما در صدد یک برنامه همکاری بلند مدت در صنعت برق سوریه هستیم که در حال انجام بازسازیهای وسیع است.
وی با اشاره به اینکه کشور سوریه سالانه نیازمند نصب ۸۰۰ مگاوات نیروگاه جدید است ادامه داد: رهبران سیاسی سوریه بر همکاری با ما تاکید دارند.
مذاکرات فشرده با کشور روسیه برای همکاری
وزیر نیرو گفت: هم اکنون مذاکرات فشردهای با کشور روسیه برای برقراری همکاری در زمینههای مختلف از جمله همزمان کردن سیستم برق ایران با فدراسیون روسیه هستیم.
اردکانیان با اشاره به تصویب لایحه یک فوریتی الحاق ایران به اتحادیه اقتصادی اوراسیا افزود: کشورهای روسیه، قزاقستان، قرقیزستان، بلاروس و ارمنستان اعضای شکل دهنده این اتحادیه هستند که یک بازار بزرگی را در اختیار دارند و ما از این پس میتوانیم بدون انجام تشریفات مرسوم از جمله تعرفه و عوارض گمرکی، با این کشورها تجارت کنیم.
وی با اشاره به اینکه ۴۰ کشور در صف انتظار برای الحاق به این اتحادیه که شکل کوچکتر اتحادیه اروپا است قراردارند ادامه داد: دیگر کشورهای عضو این اتحادیه که تولید کننده عمده غلات هستند میتوانند از طریق ایران محصولات خود را در کمترین زمان به هندوستان صادر کنند.
فراهم سازی زمینه برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی در خصوص انرژیهای تجدید پذیر
وزیر نیرو با بیان اینکه در زمینه انرژیهای تجدید پذیر باوجود نواسانات نرخ ارز مسیر پیش رو را طی خواهیم کرد گفت: ما برای سرمایه گذاران داخلی و خارجی در خصوص انرژیهای تجدید پذیر، زمینه را فراهم میکنیم که علاوه بر مصارف داخلی با خرید انرژی از آنها میتوانند با امضای قرارداد انرژی تولید شده را به دیگر کشورها عرضه کنند.
اردکانیان با بیان اینکه هم اکنون ۶۵ درصد برق کشور را بخش خصوصی تولید میکند افزود: ما در حال حاضر ۴۰ هزار میلیارد تومان بدهی به بخش خصوصی داریم.
وزیر نیرو ارزش سرمایه گذاری شده در صنعت برق را از سال ۹۲ تاکنون در بخش دولتی و غیر دولتی معادل ۱۵۰ هزار میلیارد تومان دانست و گفت: در ۵ سال و نیم گذشته سرمایه گذاری نه تنها کند نشده است بلکه سرعت نیز گرفته و تعداد مشترکین از ۲۹ میلیون به ۳۶ میلیون مشترک رشد داشته و افزایش ۱۲ هزار مگاواتی ظرفیت نصب شده، نشان دهنده این رشد است.
وی در خصوص شرایط آب در کشور افزود: پیش از انقلاب ۱۹ سد بزرگ در کشور ساخته شده بود که هم اکنون۱۷۲ سد بزرگ در کشور موجود است که ظرفیت مخازن این سدها از ۱۳ میلیارد متر مکعب به بیش از ۵۲ میلیارد متر مکعب رسیده است و عمدهترین نقش این سدها کنترل سیلاب بوده است.
۴۷ هزار سد بزرگ در جهان در دست بهره برداری
وزیر نیرو با بیان اینکه ۴۷ هزار سد بزرگ در جهان در دست بهره برداری است که اکثر آنها در نیمه دوم قرن بیستم ساخته شده است افزود: مهار آبهای سطحی برای کنترل سیلاب، تولید برق و افزایش حجم آب تنظیم شده از اهداف احداث این سد هاست که این رویه تاکنون موجب افزایش میزان محصولات تولید شده به دلیل فراهم شدن امکان چند دوره کشت در محل دارای ذخیره آب است.
اردکانیان در خصوص شبکههای آبیاری زهکشی گفت: سطح تحت پوشش شبکههای آبیاری زهکشی در ۴ دهه قبل، بیش از ۵۵۳ هزار هکتار بوده که هم اکنون به ۲ میلیون و ۳۵۰ هزار هکتار رسیده است که این موضوع نقش مهمی در تامین امنیت غذایی دارد.
وی افزود: در ۵ سال و نیم گذشته ظرفیت نصب شده نیروگاههای برق آبی نیز از ۱۰ هزار و ۲۶۰ مگاوات به ۱۲ هزار مگاوات رسیده است.
وزیر نیرو با اشاره به برخورداری ۹۹ و نیم درصد جمعیت شهری کشور از آب شرب پایدار ادامه داد: در روستاها نیز بالغ بر ۷۵ درصد جمعیت از آب شرب سالم برخوردار هستند که در ۴ دهه گذشته رشد ۱۲ درصدی داشته است.
اردکانیان با بیان اینکه در ۴ دهه گذشته فقط ۴ تصفیه خانه در کشور فعال بوده است افزود: امروز ۲۱۷ تصفیه خانه فعال است که این منبع میتواند آب مورد نیاز صنعت برق را تامین کند البته در حال حاضر از ۶ و نیم میلیارد متر مکعب آب شرب و بهداشتی مصرفی در کشور ۴ و ۳ دهم میلیارد متر مکعب پساب تولید میشود که ما هم اکنون یک و ۳ دهم میلیارد متر مکعب آن را جمع آوری و تصفیه و در اختیار صنعت قرار میدهیم.
آبیاری بخش عظیمی از اراضی کشاورزی در دنیا با پساب
اردکانیان با بیان اینکه هم اکنون بخش عظیمی از اراضی کشاورزی در دنیا با پساب آبیاری می شود گفت: ما هم می توانیم با سرمایه گذاری بیشتر پساب را تصفیه و در اختیار کشاورزی قرار دهیم، اما فعلا این موضوع میسر نیست، زیرا ما همچنان در اصل موضوع یعنی در جمع آوری و تصفیه فاضلاب با مشکل مواجه هستیم.
وی با اشاره به راه اندازی ۲۰ تصفیه خانه شهری در دولت دوازده و یازده و به مدار آمدن ۴۹ تصفیه خانه فاضلاب در این دوره افزود: ۸ هزار و ۹۷۰ روستا با جمعیت بیش از ۶ میلیون نفر از آب شرب پایدار تصفیه شده در این بخش بهره مند میشوند.
وزیر نیرو با اشاره به اینکه کارنامه وزارت نیرو در خصوص اجرای طرح تعادل بخشی آبهای زیرزمینی قابل قبول نیست ادامه داد: وقتی یک موضوع میان بخشی باشد بین همه دستگاههای مربوطه تقسیم میشود و هر بخش برای اجرایی نکردن طرح دلایل خود را میآورد.