اگر دولتی نزدیک به آمریکا در ونزوئلا روی کار بیاید، بازپرداخت تمامی قرضهای اخیر کاراکاس به روسیه و چین با مشکل روبرو میشود.
نیکولاس مادورو رئیس جمهور ونزوئلا گفت: ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه از ما در همه زمینهها حمایت کرده است و ما در این خصوص سپاسگزار هستیم. به گزارش خبرگزاری رویترز, وی در مصاحبه با خبرگزاری دولتی روسیه, ریا, اعلام کرد ونزوئلا تعهدات مالی خود را در قبال مسکو و پکن انجام خواهد داد.
حمایت روسیه از مادورو و حمایت آمریکا از خوان گوایدو سبب شده بسیاری از کارشناسان بحران ونزوئلا را نوعی جنگ سرد دوباره تصور کنند.
به گزارش امروز خبرگزاری فرانسه، کارشناسان معتقدند بحران سیاسی در ونزوئلا جهان را به فضای قرن بیستم باز میگرداند که در آن واشنگتن و مسکو به رقابت با یکدیگر میپرداختند اما شباهت این بحران با جنگ سرد در همین جا متوقف می شود.
از زمانی که خوان گوایدو رئیس پارلمان ونزوئلا در مقابل نیکلاس مادورو قرار گرفت و خود را رئیس جمهور نامید و بحران در ونزوئلا آغاز شد، واشنگتن و مسکو هر یک از جناح خود حمایت میکنند. آمریکا از گوایدو و روسیه از مادورو حمایت می کند.
هر دو طرف نیز متحدان دیرینه خود را به همراه دارند. دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا اروپا و کانادا را در کنار خود دارد و ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه چین را در کنارش دارد.
توماس پوسادو استاد علوم سیاسی دانشگاه پاریس 8 به خبرگزاری فرانسه گفت: ما فضای جنگ سرد را داریم اما به لحاظ ایدئولوژیک شباهتی به جنگ سرد وجود ندارد. یکی از ویژگیهای بحران ونزوئلا منافع اقتصادی مرتبط با چگونگی بازپرداخت بدهیهای این کشور است. به ویژه آنکه هر دو طرف از وام دهندگان ونزوئلا هستند.
ریچاد لاپر از موسسه سلطنتی روابط بینالملل انگلیس (چتم هاوس) نیز به این خبر گزاری میگوید شرکتهای روسی در آمریکای لاتین سرمایهگذاری عمده کردهاند. چین هم به شدت به آمریکای لاتین به دلیل وجود منابع طبیعی علاقه مند است و در این کشورها سرمایهگذاری کرده است. اما آمریکا هم منافع قابل توجهی در ونزوئلا دارد. برخی صاحب نظران دیگر نیز میگویند مسکو و پکن مادورو را رها نمیکنند زیرا اگر دولتی نزدیک به آمریکا در ونزوئلا روی کار بیاید، احتمالا باید در مورد بازپرداخت تمامی قرضهای اخیر مادورو بار دیگر مذاکره شود.
این تنها بحران ونزوئلا نیست که این روزها نگرانیها درباره آغاز دوباره جنگ سرد را بین غرب و شرق - البته با محتوایی غیر ایدئولوژیک - افزایش داده است.
آمریکا از آغاز رسمی کناره گیری واشنگتن از پیمان تاریخی منع موشکهای هستهای میان برد در روزهای آینده خبر داده و درست چند روز پیش از آغاز این کناره گیری، واشنگتن اعلام کرد سرگرم ساخت کلاهک هستهای جدیدی است.
به گزارش امروز راشا تودی، اقدام واشنگتن در زمینه تولید کلاهک هستهای جدید آغازگر دور جدید رقابت تسلیحات هستهای خواهد بود.
گفته میشود میزان بودجه نظامی دوکشور روسیه و آمریکا میتواند بیانگر این باشد که کدام کشور به رقابت تسلیحاتی در جهان دامن میزند. راشاتودی نوشته در سالهای گذشته هزینههای نظامی روسیه کاهش داشته است در صورتیکه هزینههای نظامی آمریکا افزایش قابل توجهی داشته است.
با وجود این و چند روز پیش از خروج رسمی آمریکا از پیمان منع موشکهای هستهای میان برد، واشنگتن روسیه را برای توسعه موشکهای کروز سرزنش میکند.
بر اساس گزارش منابع خبری روسی موضوعی که واقعا ناراحت کننده است، غیرقابل پیش بینی بودن و عادت رئیس جمهور آمریکا به تهدید کردن همه است. در واقع جهان در آستانه وارد شدن به جنگ سرد و رقابت تسلیحات هستهای دیگری قرار دارد و کسی نمیداند سرنوشت این رقابت تسلیحاتی چه خواهد بود.
-----------------------------------------------
عبدالرضا خلیلی