بیستمین همایش کتاب سال حوزه امروز با سخنرانی آیت الله مکارم شیرازی و آیت الله اعرافی مدیرحوزه های علمیه در قم برگزار شد.
وی توليد بيش از 17 هزار کتاب و اثر ارزنده در علوم مختلف در حوزه طي 20 سال اخير، را يکي از خدمات حوزه های علمیه عنوان کرد و خطاب به حوزويان افزود: با اين کار هم به عالم اسلام و مسلمين و مکتب اهل بيت (ع) خدمت مي کنيد و هم جوابي دندان شکن به منفي بافان و مخالفان مي دهيد.
آيت الله مکارم شيرازي با بيان اينکه چه خدمتي بهتر و بالاتر از اين افزود: اين فعاليت ها نشان مي دهد حوزه به ويژه بعد از انقلاب اسلامي زنده و بالنده است.
این مرجع تقلید همايش کتاب سال حوزه را يکي از آثار و برکات انقلاب اسلامي توصيف کرد و افزود: قبل از انقلاب اسلامي حوزه حدود چهار هزار نفر جمعيت داشت و در سال چند کتاب نوشته مي شد اما امروز بيش از 60 هزار طلبه دارد و هزاران اثر علمي توليد مي شود.
آيت الله مکارم شيرازي اسلام را دين جهاني و جاوداني و پاسخگوي همه مسائل مستحدثه و نيازها دانست و از حوزويان خواست مسائلي را که در فقه، علوم انساني، سياسي، اقتصادي و در همه زمينه ها نياز روز است انتخاب کنند و پاسخگو باشند.
وی با انتقاد و ابراز تاسف از کساني که احکام اسلام را محدود به زمان گذشته مي خوانند و تجديد نظر در آن ها را بر اساس شريط روز القا مي کنند افزود: اين ها اسلام را نشناخته اند.
آيت الله مکارم شيرازي افزود: در اسلام آن قدر قواعد هست که مي توان همه مسائل مستحدثه را حل کرد.
این مرجع تقلید گفت: حوزه استعدادهاي فراواني دارد و مي تواند کارهاي بسيار ارزنده انجام دهد و انقلاب را حفظ کند.
آيت الله مکارم شيرازي با بیان اینکه انقلاب اسلامي از حوزه ها برخاسته و حافظ آن هم حوزه ها هستند ، بر انتشار آثار و محتواهاي توليد شده حوزه ،در فضاي مجازي هم تاکيد کرد.
آيت الله مکارم شيرازي پيروان اهل بيت (ع) را در نشر مکتوب مسائل اسلامي پيشتاز خواند و افزود: شيعه مسائلي دارد که در دنياي امروز درخشش فراواني دارد که از جمله حجيت عقل است.
آيت الله مکارم شرازي افزود: امروز دنيا دين عقلاني مي خواهد و دين عقلاني مکتب اهل بيت است.
آيت الله مکارم شيرازي گفت : افتخار مي کنيم که چنين مکتبي داريم و حوزه با تمام قوا و در همه جا پاسدار اين مکتب بوده و خواهد بود.
مدیر حوزه های علمیه هم در این همایش گفت: کتاب سال حوزه همچنان آیینه تمام نمای تمام تولیدات حوزه نیست و از بزرگان و استادان حوزه انتظار می رود آثار خود را در این رقابت علمی عرضه کنند و دست اندارکاران این همایش باید شاخص های خود را ارتقا دهند و تمام تولیدات علمی را در آیینه خود منعکس کنند.
آیت الله اعرافی افزود: امسال چهلمین سالگرد انقلاب اسلامی و بیستمین کتاب سال حوزه است و در این زمینه باید به نکاتی خاص توجه کرد.
وی با بیان اینکه در چهل سالگی انقلاب گام های بزرگی برداشته ایم و نباید به وضع موجود بسنده کنیم گفت: تربیت نیروهای قوی برای تامین نیازهای جامعه ایران و جهان و تولید فکر و محتوا از وظایف ذاتی حوزه های علمیه و دانشگاه هاست.
مدیر حوزه های علمیه تصریح کرد: همه شاخص های علم و فناوری نشان دهنده این است که ایران مستقل در عین همه هجمه ها و مبارزه ها، گام های عظیمی برداشته است؛ در فضای حوزوی نیز گام های بزرگی برداشته ایم ولی نباید به این حد بسنده کرد.
آیتالله اعرافی افزود: در پژوهش های حوزوی، حداقل در بخشی از تحقیقات، شاهد یک نوع گسست میان نظام سنتی و شکل جدید تحقیق و نیازهای امروز هستیم؛ از یک سو گاهی تحقیقاتی را مشاهده می کنیم که با زمان هیچ ارتباطی ندارند؛ کلام و فلسفه ما باید در مدار و عمق پیشین خود حرکت کند ولی وقتی یک بحث کلامی در عصر امروز مطرح می شود، باید این مباحث سنتی به دنیای جدید نگاهی بیافکند و گره گشایی کند.
مدیر حوزههای علمیه گفت: از یک سو باید تحقیقات عمیق و سنتی صیانت شود و از سویی به دنیای جدید نیز نگریسته شود.
وی افزود: ماندن در گذشته، بدون نگاه به دنیای جدید یک ضعف است و پرداختن به حوزه های جدید بدون عمق، ضعف مضاعف به شمار می رود.
رئیس شورای سیاستگذاری کتاب سال حوزه گفت: تنوع رشته های نسبت به رشته های جدید و توسعه مرزهای دانش اسلامی است یکی از محورهای طراحی های جدید حوزه است که اگر پایه رشته های متعدد و متنوع را ناظر به سوالات روز بریزیم قطعا عمق بیشتری نسبت به دنیای روز پیدا خواهد شد.
به گفته حجت الاسلام مقیمی دبیر علمی همایش بیستمین کتاب سال حوزه در این همایش از هزار و 127 اثر برگزیده از صاحبان 27 اثر (دو مقاله و 25 کتاب) تجلیل شد.
وی افزود: میزان آثار ارسالی به دبیرخانه این همایش در مقایسه با پارسال 20 درصد افزایش داشته است.