مهارت تولید سفال برجک شهرستان خمین به عنوان نمونهای از هنر ارزشمند سفالگری بدون چرخ به ثبت ملی رسید.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز اراک؛ سرپرست معاونت صنایع دستی استان مرکزی گفت: این سفال که به "دوگوله برجکی" معروف است در روستایی با این نام از توابع شهرستان خمین تولید می شود.
این سفالینه تماماً توسط بانوان تولید می شود و حتی مراحل تولیدی مانند تهیه گل و فراهم کردن مقدمات کار. برای تهیه این محصول از چرخ سفالگری استفاده نمی شود و تمام مراحل با دست انجام می پذیرد. مواد اولیه مورد نیاز تماما بومی بوده و همچنین در ساخت سفالینه از ابزار بسیار ساده دستی استفاده می شود.
در این سفالینه ها لعاب به کار نمی رود و تزیینات بسیار ساده به صورت خطوط مورب بر سطح ظروف ایجاد می شود.»
کاظمی افزود: این سفالینه بیشتر به صورت دوگوله و ظروفی جهت نگهداری لبنیات(کشک،دوغ،روغن و ...)، ترشیجات و همچنین برای مراحل پخت نان ساخته می شوند.
او گفت: دوگوله یا دوگله یا دوذوقه یکی از غذاهای سنتی و بومی استان است که در سراسر کشور به آب گوشت یا دیزی معروف است.
کاظمی افزود: این هنر منسوخ شده که با پیگیری های اداره کل در سال جاری و با همت بانوی 75ساله برجکی به نام عذرا حمزهلو احیا شد، پس از تکمیل پرونده و مستندنگاری در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسید تا در حقیقت از خطر فراموشی در امان بماند.