گرانی برخی کالاها به بهانه افزایش نرخ ارز، حکایت این روزهای بازار است و گوشت قرمز هم از آن مستثنی نیست.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، سعیدی متصدی یک فروشگاه عرضه گوشت و فرآورده های دامی در کرمان می گوید: این روزها
حسنی یکی از قصابان کرمانی هم می گوید: قیمت ها هر روز تغییر می کند، سردرگم شده ایم و نمی دانیم جواب مشتریان تعجب زده را چه بدهیم.
رییس اتحادیه دامداران ایران در گفتگو با خبرگزاری صداوسیما، تقاضا برای گوشت های تولیدی ایران در بازار کشورهای همسایه و قیمت نهاده های دامی را از علل افزایش قیمت گوشت در کشور می داند.
عزیزالهی گفت: در 40سالی که از انقلاب اسلامی ایران می گذرد سرانه مصرف گوشت مرغ در کشور از ۶کیلوگرم به ۲۹کیلوگرم و مصرف ماهی از ۸۰۰گرم به ۶کیلوگرم افزایش یافته است و دراین زمینه نه تنها کمبودی نداریم بلکه صادرات هم داریم؛ اما در زمینه گوشت قرمز تولیدمان به اندازه میزان تقاضا نیست.
به گفته وی سرانه مصرف گوشت قرمز در کشور 12ونیم کیلو است و تولید داخل حدود 80درصد این نیاز را تامین می کند و بقیه
رئیس اتحادیه دامداران ایران با اشاره به تمایل مردم برای خرید گوشت گوسفند به صورت گرم گفت: واردات گوشت گرم گوسفند فقط از کشورهای زلاندنو، استرالیا و کشورهای آسیای میانه امکان پذیر است که آنها هم تولید محدودی دارند.
رفیعیپور رییس سازمان دامپزشکی کشور هم اعلام کرد برای تعادل بازار و تامین نیاز مردم روزانه ۱۰۰تا۱۵۰ تن گوشت گرم به کشور وارد میشود. 15نفر از پرسنل خدوم نیروی هوایی ارتش هم که هفته گذشته در سانحه سقوط هواپیمای باری در فرودگاه فتح کرج جان باختند در حال حمل محموله های گوشت گرم از قرقیزستان برای تامین نیاز مردم بودند.
اما کمبود عرضه در داخل دلایل دیگری هم دارد.
عزیزاللهی می گوید: تقاضای بسیار زیاد برای گوشت گوسفند ایرانی در کشورهای عربی همسایه، عده ای را به فکر قاچاق دام انداخته و کمبود گوشت را در داخل تشدید کرده است. اکنون شاهد قاچاق سالانه حدود 1میلیون راس دام زنده از کشور هستیم.
جلالی کارشناس اقتصاد هم افزایش قاچاق دام از کشور را از عوارضِ افزایش نرخ برابری دلار در برابر ریال می داند، چرا که گران شدن دلار یعنی: افزایش صادرات و خروج کالاهای اساسی از کشور به مقصد کشورهای همسایه.
وی افزود: دولت سعی کرد بعد از گرانی اخیر دلار، مسیر صادرات خیلی از اقلام اساسی را ببندد اما مسیر قاچاق بازماند و گرانی برخی کالاها مانند گوشت قرمز را باعث شد.
آمارهای نیروی انتظامی و ستاد مبارزه با قاچاق کالا در استان کرمان هم تشدید پدیده قاچاق دام از استان را تائید می کند.
شهریاری دبیر کمیسیون مبارزه با قاچاق کالا و ارز استان کرمان می گوید از ابتدای امسال تا هفته گذشته، 9هزار راس دام قاچاق در استان کشف و ضبط شد.
رشیدی مدیرکل دامپزشکی شمال استان کرمان مهمترین دلایل قاچاق دام از استان را خشکسالی، کمبود علوفه و نوسانات ارزی می داند و می گوید: سال های گذشته برای کنترل عوارض خشکسالی؛ اعتباراتی ویژه جهت تهیه خوراک دام، تهیه داروهای دامپزشکی و ارائه خدمات دیگر داده میشد اما امسال نه تنها این اعتبار نرسید، بلکه از واکسیناسیون رایگان تب برفکی دامها هم خبری نیست.
مدیرکل دامپزشکی استان کرمان خبر از تصویب ۱۳پست قرنطینه در ورودی های استان می دهد و درعین حال میگوید هیچ اعتباری برای اینمنظور در نظر گرفته نشده است.
اما برای حل مشکل کمبود و گرانی گوشت قرمز، دولت چه برنامه هایی دارد؟ اقای سعیدی رئیس سازمان جهاد کشاورزی شمال استان
مدیرکل پشتیبانی امور دام استان کرمان هم گفت: برای جبران کمبود عرضه گوشت در بازار از شهریورامسال تاکنون 900تن گوشت منجمد گوساله و 300تن گوشت منجمد و گرم گوسفند در قصابیهای استان کرمان توزیع شده است.
مهدی بنیاسدی، با اشاره به همکاری خوب بخش خصوصی و سازمان دامپزشکی استان در توزیع گوشت قرمز در قصابیها افزود:به اندازه کافی ذخیره گوشت در انبارها داریم.
عزیزاللهی رئیس اتحادیه دامداران درباره آینده بازار گوشت قرمز دیدگاه امیدبخشی دارد و می گوید: در حال حاضر که با افزایش۳۰تا۴۰ درصدی قیمت نهاده ها مواجه ایم، پرورش دام سبک توجیه اقتصادی مناسبی ندارد اما با افزایش قیمت گوشت، تمایل دامداران برای تولید افزایش یافته است و در ماههای آینده شاهد آثار مثبت این موضوع در بازار خواهیم بود.