برای نخستین بار پژوهشگران و محققان ارومیهای موفق به پرورش و تولید موز شدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکزآذربایجان غربی،برداشت ۲ تن موز از نخستین واحد گلخانه تولید موز در مرکز تحقیقات جهاد دانشگاهی ارومیه آن هم در فصل زمستان گام بلندی به سمت تحقق ایده کشاورزی مدرن بر اساس دانش فنی بود که از چند سال قبل در اولویت برنامههای اقتصادی استان بود.
خانچی پژوهشگر و محقق کشاورزی و صاحب ایده تولید موز در شرایط سردسیری با بیان اینکه در بدو آغاز طرح کسی به موفقیت خوشبین نبود میگوید: پس از ۲ سال تلاش نخستین دوره برداشت با حجم ۲ تن و بر اساس اصول کشاورزی سالم از واحد گلخانهای ۵۰۰ متری انجام شد.
وی مصرف کم آب را مهمترین ویژگی درختچه موز ۲ متر و ۸۰ سانتی متری ارومیه میدانند و گفت: با توجه به کشت غالب منطقه که سیب و انگور است تنها یک سوم آب مصرف و دو سوم آن ذخیره میشود.
این پژوهشگر که بصورت همزمان در فضای خالی بین درختچههای موز اقدام به کشت آناناس هم برای نخستین بار کرده است میگوید: سالانه ۸۰۰ کیلو اناناس با استفاده از آبیاری موز تولید میشود یعنی دو محصول مهم با یک آبیاری.
خانچی با اشاره به اینکه سالانه ۷۵۰ هزار تن موز به ارزش ۵۵۰ میلیون دلار وارد کشور میشود تولید موز در داخل کشور میتواند مانع خروج بخش قابل توجهی ارز شود.
همتی مجری طرح جایگزین معیشت ساکنان دریاچه ارومیه هم با تاکید بر اهمیت کشت گلخانهای موز با توجه به سود اوری و مصرف کم اب در اقتصاد کشاورزان استان تصریح میکند؛ با اجرای دورههای اموزشی در تلاش هستیم که کشاورزان و زنان روستایی رو تشویق به اجرای این طرح بکنیم تا هم تولید محصولات آب بر را کاهش بدهیم و هم اینکه پایههای اقتصادی مردم و همچنین کشور را تقویت کنیم و در نهایت با ذخیره آب دریاچه ارومیه را از خشک شدن نجات بدهیم.
وی هزینه احداث یکواحد گلخانهای ۵۰۰ متری را ۲۰۰ میلیون اعلام میکند و معتقد است با این سرمایه گذاری اندک ضمن تولید ۲ تا ۳ تن موز در هر دوره برای ۷ نفر شغل ایجاد میشود.
در حال حاضر استان سیستان و بلوچستان تنها تولید کننده موز کشور به میزان ۱۵۰ هزار تن در سال است که در صورت ادامه روند این طرح اذربایجان غربی تنها استان سردسیر موز در کشور در مقیاس انبوه خواهد بود.
۲- آرزوی اینجانب از تاریخ 1370/12/22 تا تاریخ 1376/07/30 که کارمند اداره آب و فاضلاب شهری بخش خنج شهرستان لارستان شرکت آب و فاضلاب شهری استان فارس بوده ام یا از تاریخ 1376/08/01 تا تاریخ 1388/12/12 که کارمند شرکت آب و فاضلاب شهری کلان شهر شیراز بوده ام یا از تاریخ 1388/12/13 تا هم اکنون که کارمند امور آب و فاضلاب شهری شهر صدرا شرکت آب و قاضلاب شهری کلان شهر شیراز هستم یا درآینده که دوست دارم تا کارمند امور آب و فاضلاب شهرستان خنج شرکت آب و فاضلاب استان فارس باشم آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب شهری برای شهرهای خنج و فیشور(شهرهای واقع دراطراف دریاچه فصلی کفه خنج) بوده است آرزویم پیگیری احداث تصفیه خانه فاضلاب روستایی برای روستاهای واقع دراطراف دریاچه فصلی کفه خنج بوده است چون با آب مناسبی که از تصفیه فاضلاب شهرها و روستاهای اطراف دریاچه فصلی کفه خنج به دست می آید می شود کمربند سبزی را به طول ۱۸ کیلومتر و عرض ۸ کیلومتری دراطراف مساحت ۱۳۰ کیلومتری اطراف دریاچه فصلی کفه خنج احداث کرد و شهر خنج را به مقصد فصل های پائیزی و زمستانی مسافران از سراسر کشور و فصل های بهار و تابستان پرمحصول تبدیل کرد.
امام علی (ع) می فرمایند : کسی که آب و خاک یعنی نیروی طبیعی دارد و نیروی انسانی خود را برای بهره برداری به کار نمی بندد و با فقر و گدایی می گذراند نفرین و لعنت بر او باد.
5 نوع زمین خوار در کشور ایران وجود دارد ۱- یکی شخص یا اشخاصی که نتواند یا نتوانند به موقع و به اندازه رشوه خود را به کارکنان (الف – اداره منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان … ب – اداره اجازه برداشت آب از زیر زمین در شهرستان … پ – اداره واگذاری زمین برای توسعه کشاورزی در شهرستان … ت – اداره ثبت اسناد املاک در شهرستان … بپردازد یا بپردازند ۲- یکی شخص یا اشخاصی که نتواند یا نتوانند به موقع و به اندازه رشوه خود را به الف – اداره شهرسازی شهرستان … ب – اداره روستا سازی شهرستان … پ – اداره ثبت اسناد املاک شهرستان … بپردازد یا بپردازند 3- ... 4- ... 5- ... این شخص یا اشخاص از طرف مراجع مربوطه به عنوان زمین خوار به اداره دادگستری شهرستان … معرفی می شوند تا درس عبرتی شوند برای ملت بزرگ ایران