با دانش ایرانی به خودکفایی برقی رسیدیم.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز زنجان؛غروب شده بود،در راه روستای محمود آباد هستم یکی از دور افتاده ترین روستاهای استان زنجان.
مسیرپر پیچ و خم روستایی روشن بود، چرا که تمام راه های روستایی استان برق رسانی شده اند.
به جشن فارغ التحصیلی یک جوان موفق روستایی دعوت شدم.
محمد امین صایانلو، جوان 37 ساله ای که مدرک دکترای خود را در رشته برق قدرت روز گذشته از دانشگاه صنعتی شریف دریافت کرده است.
بعد از طی مسیر 140 کیلومتری به محمود آباد رسیدم.محمد امین و خانواده اش منتظرم بودند.
کوچه های روستا آذین بندی شده بود،چراغ های رنگی که به مناسبت جشن انقلاب اسلامی روشن بودند.
جشن کوچکی در خانه محمد امین برپا شده بود ، اما حرف های زیادی به واسطه این جشن برای گفتن بود.
از محمد امین در خصوص رشته تحصیلی اش پرسیدم و اینکه چرا این رشته را برای ادامه تحصیل انتخاب کرد؟او گفت:ایران در صنعت برق حرف های زیادی برای گفتن دارد و به همین خاطر خواستم من هم درتوسعه علم برق ایران سهیم باشم.
او گفت:دانشگاه های ایران در رشته برق پیشرفت زیادی کرده اند چرا که کمتر کسی پیدا می شود ، برای ادامه تحصیل دراین حوزه به سایر کشورها برود.
از زادگاهش و زندگی روستایی پرسیدم ،محمد امین گفت:جریان برق در روستاها موجب راه اندازی صنایع کوچک شده و روستاییان برای تامین معاش زندگی لازم نیست به شهرها مهاجرت کنند.
این گفته محمد امین، من را یاد مصاحبه ام با آقای علیزاده مدیر علمل شرکت توانیراستان انداخت.او گفته بود:98 درصد روستاهای استان زنجان ازنعمت برق بهره مند هستند.
آقای علیزاده گفته بود:قبل از انقلاب اسلامی در استان زنجان تنها 7 روستای برق دار داشتیم ، اما هم اکنون 893 روستا، برق دار هستند و هیچ روستای بالای ده خانوار وجود ندارد که برق رسانی نشده باشد.
در بین گفتگوی من و محمد امین حاج حسن پدر خانواده هم به جمع ما اضافه شد ، او در حالی که من را برای خوردن شیرینی و چای دعوت می کرد گفت:حواسم به حرفهایتان بود دوست دارم من هم نکته ای بگویم.
حاج حسن گفت:در روزهای قبل از انقلاب حتی فکرش هم نمی کردیم که روزی جریان برق به روستای ما بیاید ، خیلی در مضیقه بودیم ، برق که نباشد امکاناتی هم وجود ندارد به همین خاطر انگار در یک چادر زندگی می کردیم.
او نگاهی به پسرش کرد و با حس غروری گفت:یادم می آید قبل از انقلاب اسلامی، مهندسان خارجی برای رفع مشکلات برق شهر نشین ها به ایران می آمدند و پول های کلان نصیبشان می شد،اما خدا رو شکر مهندسان جوانی مثل محمد امین آینده ایران را در این حوزه تضمین کرده اند.
در همین حال محمد امین از تجربه حضورش در یک کشور اروپایی گفت: برای تکمیل پایان نامه 6 ماه فرصت مطالعاتی درآلمان داشتم تا با علم نوین برق آشنا شوم به همین خاطر یک تجربه خوب از کشور اروپایی دارم.
گفتم چرا همانجا نماندی؟شنیده ام کشور پیشرفته ای است و در حوزه برق حرف های زیادی برای گفتن دارد؟
گفت:من هم درابتدا چنین تفکری داشتم اما وقتی به چند کارخانه حوزه برق آلمان رفتم فهمیدم آنها مشتاق علم ایرانی هستند و ایران را رقیب سرسخت خود می دانند.
او گفت:آلمانی ها و خیلی از کشورهای مطرح این حوزه به دنبال دانش شرکت هایی چون ایران ترانسفو و پارس سوئیچ زنجان هستند .
این حرف ها من را به جلسه چند روز پیش اقتصاد مقاومتی استان برد،آنجا مطرح شده بود استان زنجان سهم 15 درصدی در خودکفایی صنعت برق ایران دارد.
رئیس سازمان صنعت معدن و تجارت استان زنجان گفته بود:25 واحد کوچک و بزرگ با اشتغالزایی 3 هزار نفری دراستان فعال هستند و تنها درسال 97، 40 میلیارد تومان ارز آوری برای کشور داشته اند.
شرکت هایی چون ایران ترانسفو،پارس سویئچ،تستکو،عایق های الکتریکی از مهم ترین شرکت های حوزه برق استان زنجان هستند .
استان زنجان در 9 ماهه سال 97 ،ترانس ، سوییچ قدرت وعایق الکتریکی، به کشور،آلمان،بلژیک ،فرانسه،یونان ، ایتالیا و 10 کشور دیگر صادر کرده است.
گرم صحبت بودیم که 4 نفر از دوستان محمد امین به جشن ما اضافه شدند ،چایی و کشمش خوردیم و دوباره صحبت از برق و پیشرفت برقی در جمع مهندسان برق اوج گرفت.
محمد امین گفت:با دوستانش در تدارک راه اندازی یک شرکت دانش بنیان در حوزه تولید کلید های برقی هوشمند هستند،او گفت:ما تصمیم گرفته ایم محصولی تولید کنیم که نمونه خارجی نداشته باشد تا با افتخار بگوییم (ایرانی می تواند).
او گفت در پارک علم و فناوری زنجان مشغول انجام کارهای علمی هستند تا شرکت خود را به زودی راه اندازی کنند.
پارک علم و فناوری زنجان، این روزها پذیرای 100 گروه علمی است، 10 شرکت دانش بنیان هم در حوزه برق فعالیت دارند.
ماحصل کار آنها در سال 97، تولید 4 محصول پیش نیاز صنعت برق بود که با تولیدش ،ایران را از واردات جنس بی کیفیت چشم بادامی ها بی نیاز کرد.
گفتگو با محمد امین ، دوستان و خانواده اش حس غروری به من داد، حرف هایی از جنس توانستن و دانش ایرانی.
آخر مجلس کام مان شیرین شد به کیکی که به مناسبت فارغ التحصیلی دکتر محمد امین صایانلو تدارک دیده شده بود، جوان انقلابی که قدم در راه آبادی و پیشرفت برداشته و قرار است با علمش کام مردم زیادی را شیرین کند.
راستی یادمان باشد ایران رتبه اول برق رسانی به روستاها را دارد ،رتبه اول تولید سیم و کابل را داریم وبزرگترین تولید کننده ترانس خارومیانه از آن ماست.
نویسنده:رضا علیزاده