سجادپور: مسئله ایالات متحده چالشی برای روابط ایران و هند است اما این مسئله به هیچ وجه به معنای آن نیست که روابط دو کشور، گروگان آمریکا باشد.
به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما؛ معاون وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در گفتگو با رسانه هندی وایر Wire به تشریح دیدگاه هایش درباره مسائل بین المللی به ویژه مناسبات ایران و هند در دوره پسابرجام پرداخت.
خبرنگار وایر پرسید: سوال اولم این است که آیا به نظر شما، روابط ایران و هند در حال حاضر گروگان ایالات متحده شده است؟
سجادپور در پاسخ گفت: خیر. اما می توان محافلی را در ایالات متحده مشاهده کرد که می خواستند این روابط (بین ایران و هند) را گروگان امیال خود کنند. اما فکر می کنم ایران و هند در وهله نخست روابط دیرینه ای از تعامل و ارتباط و مناسبات نزدیک دارد که سبب می شود روابط دو کشور از این نوع شرارت ها مصون باشد.
وی افزود نکته دوم که باید مدنظر داشت این است که هر دو کشور ما یعنی هم ایران و هم هند کشورهایی مستقل هستند. درست است که کشور شما روابط خوبی با ایالات متحده دارد. به نظر بنده به عنوان دانشجوی روابط بین الملل، استقلال هند یکی از ویژگی های بسیار مهم سیاست خارجی این کشور است. البته آنها تلاش می کنند علیه کشورهای مختلف تحریم اعمال کنند. به نظرم این تحریمها، غیرقانونی و نامعقول است و رد خواهد شد. پس باید عرض کنم مسئله ایالات متحده چالشی برای روابط ایران و هند است اما این مسئله به هیچ وجه به معنای آن نیست که روابط دو کشور، گروگان آمریکا باشد.
خبرنگار وایر با اشاره به تحریم های آمریکا علیه ایران، پرسید: این تحریمها، تحریم هایی یکجانبه هستند که ایالات متحده علیه ایران اعمال کرده است. هند در حال حاضر از معافیت مربوط به واردات نفت بهره مند است. اما به هرحال، واقعیت این است که بار دیگر تجارت با ایران دشوار شده است. این وضع، مانع شده است. در وضعیتی قرار داریم که این معافیت برای مدت شش ماه خواهد بود و زمان چندانی تا پایان این مهلت باقی نمانده است. پس از این زمان چه اتفاقی رخ خواهد داد؟ آیا ایران نگران است؟
سجادپور در پاسخ گفت: در وهله نخست باید عرض کنم که ما نگران نیستیم زیرا ایران بازیگری خودکفاست. تحریمها برای ما تازگی ندارد. ما در طول چهل سال گذشته انواع تحریم ها را داشته ایم. این تحریم های جدید یکجانبه و بسیار ناعادلانه است. سوال من این است که ایران چه کار کرده است که تحریم شود؟ ایران برای مدت حدود دو و نیم سال با گروه پنج بعلاوه یک مذاکره کرد که دربرگیرنده ایالات متحده نیز بود.
وی افزود این مذاکرات زیر چتر بین المللی بود. در نهایت هم به برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) دست یافتیم. این توافق نیز از پشتیبانی قطعنامه 3220 شورای امنیت سازمان ملل متحد بهره مند شد. این به معنای آن است که این سند صرفا سندی ساده نیست بلکه سندی است که موردقبول سازمان ملل متحد بوده است. نه تنها در یک گزارش یا دو گزارش بلکه در بیش از دوازده گزارش آژانس بین المللی انرژی اتمی تصریح شده است ایران به روح و متن این توافق نامه و یا هر عبارت دیگری که بخوانید پایبند بوده است.
معاون محمد جواد ظریف اضافه کرد: اما می بینیم که ناگهان فردی در ایالات متحده ظاهر می شود و می گوید از آنجا که رئیس جمهور دیگری درباره این توافق نامه مذاکره کرده است، او می خواهد تحریمهایی علیه ایران اعمال کند تا از این طریق به توافق جدیدی دست پیدا کند! به نظر من این کار هیچ منطقی ندارد. ایران هیچ کار اشتباهی نکرده است. در نتیجه می بینیم که این تحریمها، تحریم هایی بسیار غیرمنطقی و غیراخلاقی هستند که علیه ایران اعمال شده است. ما می توانیم این تحریمها را مدیریت کنیم همانطور که دوران بسیار دشوارتری را در زمان تحریمها مدیریت کرده ایم. فکر نمی کنم این شرایط به اندازه شرایط گذشته دشوار باشد. بنابراین، ما مطمئن هستیم می توانیم راههایی پیدا کنیم تا بر این چالشها فائق بیاییم.
خبرنگار وایر پرسید: محمد جواد ظریف وزیر امور خارجه ایران نیز که به دهلی نو سفر کرده است درباره جهان پس از غرب و دنیای پس از نظم غربی بسیار صحبت کرده است. منظور ایران از این عبارت دقیقا چیست زیرا در دنیای پس از غرب، چه کسی رهبری جهان را خواهد داشت؟
سجادپور در پاسخ گفت: اولا نکته ای که ایشان می گوید به تغییرات بنیادی مربوط است که در دو یا سه دهه اخیر در ماهیت قدرت رخ داده است. ماهیت قدرت به خودی خود دستخوش تطور و تغییر شده است. دارندگان قدرت، کانونهای قدرت و قطبهای قدرت تغییر کرده اند. دنیایی که در حال حاضر در آن قرار داریم دنیایی نیست که در گذشته به آن عادت داشتیم.در فضای جدیدی که در آن قرار داریم شاهد تغییر کانون قدرت از اروپا و غرب به شرق هستیم بطوریکه حالا چین مهم است و هند مهم است. منظور ایشان از دنیای پس از غرب این است که غرب در حال حاضر در موقعیتی نیست که خواست خودش را همانند گذشته تحمیل کندو حالا غرب همه ابزارهایی را که در گذشته در اختیار داشت در اختیار ندارد.
خبرنگار این رسانه هندی پرسید: اما غرب و ایالات متحده هنوز هم تلاش می کنند خواست خود را از طریق تحریمها تحمیل کنند؟
سجادپور در پاسخ گفت: بله همینطور است اما مقاومتهایی وجود دارد. مقاومتهایی وجود دارد. همه دنیای سیاست بین الملل درباره ایالات متحده نیست. همه جهان سیاست بین الملل درباره غرب نیست. دنیای غیرغربی مهم است. به همین علت است که ما این عصر را عصر پس از غرب می نامیم.
معاون وزیر امور خارجه کشورمان در ادامه، درباره سرمایه گذاری هند در بندر چابهار نیز گفت: به نظرم آنچه درباره بندر چابهار مهم است این است که اولا این بندر، یک پروژه کلان است. این پروژه از نظر ارتباط بسیار مهم است. ثانیا این بندر برای توسعه این منطقه از جهان اهمیت اساسی دارد. این بندر برای توسعه افغانستان و شرق ایران مهم است. در نتیجه ما به این پروژه به چشم پروژه ای مهم نگاه می کنیم. درباره نکته مدنظر شما باید عرض کنم ما حاضر نیستیم وارد رقابتهای مختلف منطقه ای و بین المللی بر سر این پروژه شویم. ما بار دیگر می گوییم چابهار ضد هیچ پروژه دیگری نیست. این پروژه علیه پروژه های دیگر نیست.