عملیات آبخیزداری تا کنون در ۱۱ میلیون هکتار از اراضی تحت فرسایش بادی کشور انجام شده و در ۱۵ میلیون هکتار دیگر نیز در حال اجرا است.
هوشنگ جزی گفت: امسال با توجه به مطالبات مردمی، درخواست نمایندگان مجلس شورای اسلامی، استانداران و سایر دست اندرکاران با دستور مقام معظم رهبری ۲۰۰ میلیون دلار معادل ۷۰۰ میلیارد تومان برای اجرای عملیات آبخیزداری و آبخوانداری اختصاص یافت.
وی با بیان این که هزینه اجرای هر هکتار عملیات آبخیزداری یک میلیون تومان است، افزود: برای تحقق اهداف برنامه ششم توسعه در حوزه عملیات آبخیزداری به مساحت ۱۰ میلیون هکتار، حدود ۱۰ هزار میلیارد تومان اعتبار نیاز داریم.
جزی به اعتبارات استانی نیز اشاره کرد و گفت: امسال از محل منابع استانی و از سوی استانداران کل کشور حدود ۵۹۰ میلیارد تومان برای اجرای عملیات آبخیزداری اختصاص یافته که به این ترتیب مجموع اعتبارات ملی و استانی برای آبخیزداری به ۱۳۰۰ میلیارد تومان میرسد.
وی افزود: امسال عملیات آبخوانداری در ۳۴۱ شهرستان کشور در حال اجراست.
مدیرکل آبخیزداری و حفاظت سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری گفت: امسال از محل صندوق توسعه ملی نزدیک به ۳ میلیارد تومان برای اجرای عملیات آبخیزداری به شهرستان چابهار اختصاص یافته و یک میلیارد تومان نیز اعتبارات استانی به علت درخواست و نیاز مردم به آب به این رقم اضافه شده است.
وی با بیان این که طرح آبخیزداری شامل چهار عملیات اصلی مکانیکی، بیومکانیکی، بیولوژیکی و مدیریتی و حفاظتی است، افزود: عملیات مکانیکی مانند گابیون بندی و برای کنترل سیل است، عملیات بیومکانیکی مانند ترانس بندی و بانکت بندی است که توام با بذر کاری و احیای پوشش گیاهی صورت میگیرد و عملیات مدیریتی و حفاظتی شامل قرق، آبیاری پوشش گیاهی و مرمت سازهها میشود.
جزی درباره ارتفاع سازهها و بندهای خاکی در طرحهای آبخیزداری گفت: این سازهها برای ۲۰ تا ۲۵ سال طراحی میشوند و ارتفاع آنها ۷ متر است، اما در برخی مناطق به طور محدود و به علت درخواست مردم و در صورت امکان، ارتفاع سازهها به ۱۵ متر میرسد.
وی جمع آوری روانابهای سطحی، جلوگیری از فرسایش بادی و آبی، افزایش درآمد مردم و کنترل مهاجرت، افزایش آب چشمهها و قنوات، کنترل سیلاب و اشتغالزایی را از مزایای اجرای آبخیزداری و آبخوانداری عنوان کرد.
بنا بر این گزارش، معاون آبخیزداری اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری استان سیستان و بلوچستان نیز گفت: از ابتدا تا کنون ۳.۵ میلیارد متر مکعب آب با اجرای عملیات آبخیزداری در استان سیستان و بلوچستان استحصال شده است.
عبداله باهری افزود: سازههایی که در سال جاری در حال اجرا هستند این توانایی را دارند که نزدیک به ۵۰ میلیون متر مکعب آب را به زمینه استحصال سازههای آبخیزداری قبلی در این استان اضافه کنند.
وی گفت: عملیات آبخیزداری کمک زیادی به کشاورزی و دامداری مردم استان سیستان و بلوچستان و جلوگیری از ریزگردها کرده است.
باهری به اجرای یک میلیون و ۲۰۰ هزار هکتار عملیات آبخیزداری در این استان اشاره کرد و افزود: امسال با اعتبارات صندوق توسعه ملی، اجرای این طرح را در ۱۸ حوزه شروع کرده ایم.
وی در عین حال گفت: امسال حدود۶ میلیارد تومان از محل منابع استانداری و فرمانداری سیستان و بلوچستان برای اجرای عملیات آبخیزداری و اختصاص یافته و مردم هم در ساختن و نگهداری سازهها مشارکت میکنند.