به گزارش سرويس بين الملل خبرگزاري صدا و سيما به نقل از روزنامه نیویورک تایمز به قلم اِلِن بَری و مارک لندر با عنوان «برگزیت و تعطیلی دولت آمریکا: فلج شدن دو دولت» نوشت: در پارلمان انگلیس نمایندگان مجلس این کشور درباره جدایی انگلیس از اتحادیه اروپا به بن بست رسیده اند و هیچ راه روشنی هم پیش رو وجود ندارد. در واشنگتن نیز دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا از نشست با رهبران کنگره این کشور که با طرح وی برای ساخت دیوار مرزی مخالفند با ناراحتی بیرون آمد و به این ترتیب باعث تشدید بحران و تقابلی شد که بخش اعظم دولت آمریکا را برای دوره زمانی بی سابقه ای تعطیل کرده است.
دو دولت فلج شده، دو پروژه پوپولیستی متوقف شده و دو دموکراسی قابل احترام در بحران قرار گرفته است.
هیچگاه عالم سیاست در آمریکا و انگلیس به اندازه روزهای اول سال 2019 با هم هماهنگ نبوده است؛ آن هم در شرایطی که سه سال قبل پیروزی (طرفداران همه پرسی) خروج انگلیس از اتحادیه اروپا (برگزیت) و دونالد ترامپ در آمریکا نظام سیاسی این دو کشور را بر هم زد. به نظر می رسد این دو کشور در معرض یک سیستم آب و هوایی ایدئولوژیک واحد قرار دارند: سیستمی که نخبگان طرفدار جهانی شدن را در تقابل با ساکنان مناطق دور افتاده و عقب مانده قرار می دهد.
شباهت ها نیز بسیار زیاد است. طرفداران برگزیت دوست دارند جنبش خود را با جنگ استقلال آمریکا مقایسه کنند. ترامپ در نهایت شادی و شعف از برگزیت حمایت کرده است و نایجل فاراژ که دوست صمیمی وی و از طراحان اصلی برگزیت است با حضور در شبکه فاکس نیوز آمریکا با اشاره به بحران مهاجران در اروپا از طرح ترامپ برای ساخت دیوار در مرز مکزیک حمایت می کند.
استیون بَنِن (Stephen K. Bannon) که زمانی استراتژیست ترامپ و یکی از طراحان سیاست مهاجرتی رئیس جمهور آمریکا بود می گوید:«شباهت های این دو شگفت آور است.» وی که هم پیمان نایجل فاراژ نیز است می گوید:«اگر بخواهید سیستم را به چالش بکشانید سیستم علیه شما نبرد خواهد کرد.»
بنن می گوید این احتمال در حال تقویت شدن که ترامپ برای ساخت دیوار در مرز مکزیک به رغم اعتراضات کنگره، وضع فوق العاده اعلام خواهد کرد دقیقا شبیه به احتمال خروج بدون توافق انگلیس از اتحادیه اروپا در ماه مارس است؛ احتمالی که زمانی دور از ذهن می نمود ولی در شرایط کنونی به یک واقعیت تبدیل شده است.
بنن گفت:«ترامپ نیز خود را برای یک (اقدام) بدون توافق آماده می کند» این در شرایطی است که حزب جمهوری خواه و حتی دستیاران و خانواده ترامپ از وی خواسته اند از انجام چنین کاری خودداری کند.
از کار افتادن سیستم آمریکا و انگلیس تبعات بسیار زیادی دارد به ویژه با توجه به نقشی که این دو کشور دو سوی اقیانوس اطلس به عنوان ستون های اصلی ناتو در بحث مبارزه با تروریسم، اشتراک اطلاعات، اجرای تحریم ها و مناقشاتی از قبیل سوریه دارند.
در شرایطی که واشنگتن و لندن در حال روی گردانی از توافق های تجاری چندجانبه هستند، چین این فرصت را دارد که وارد عرصه شود و نقش به مراتب بزرگتری در اقتصاد جهانی ایفا کند. روسیه نیز با توجه به افزایش ملی گرایی در اروپا و شکاف هایی که در اتحادیه اروپا ایجاد شده است، فرصت و مفری برای گسترش نفوذ در اروپا برای خود می بیند.
ترامپ و طرفداران برگزیت در کشورهای خود از موج ملی گرایی بهره برداری کرده اند و با استفاده از پیام ضد مهاجرتی خود توانسته اند خود را برای رای دهندگان سفیدپوستی که آرزوی داشتنی جامعه همگن تر را دارند موجه جلوه دهند، جامعه ای همگن که دیگر وجود خارجی ندارد.
در انگلیس نیز مهاجرت همواره حکم جریانی موثر را برای محافظه کاران حداقل از سال 1968 به این سمت داشته است، در آن سال یکی از نمایندگان پارلمان انگلیس به نام یوناک پاول در سخنرانی مهمی خواستار بازگرداندن مهاجران به کشورهای خود شد.