هند و چین اکنون برای مقابله با واشنگتن کنار هم قرار گرفته اند، از همین رو امسال دونالد ترامپ به راحتی نخواهد توانست تجارت خارجی آمریکا را متعادل کند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ هند با اعلام وضع عوارض گمرکی 30 درصدی بر محصولات کشاورزی وارداتی از آمریکا ضربه سختی به اقتصاد این کشور و ترامپ وارد کرد.
به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک، هند از 31 ژانویه بر بیش از یک سوم تولیدات کشاورزی وارداتی از آمریکا که بالغ بر857 میلیون دلار می شود تعرفه 30 درصدی اعمال می کند.
حال پرسش اینجا است که چرا مقامات هند چنین تصمیمی گرفته اند و چرا کارشناسان در این اقدام هند رد پای چین را می بینند؟
هرچند چین در جبهه اصلی آن جنگ تجاری قرار دارد که واشنگتن به راه انداخته اما دونالد ترامپ، نارندرا مودی، نخست وزیر هند را هم به شدت تحقیر کرده است.
همه چیز از مارس سال 2018 شروع شد؛ زمانی که ترامپ اعلام کرد بر واردات آلومینیوم، 10 درصد و بر واردات فولاد، 25 درصد تعرفه گمرکی اعمال می کند؛ تصمیمی که صنایع فلزات روسیه، چین، اتحادیه اروپا، ژاپن و کشورهای دیگری همچون هند را تحت تاثیر قرار داد.
هند به خاطر همکاری نظامی-فنی خود با مسکو هم دچار مشکل شده است. کاخ سفید، ماه آوریل، آژانس روسی «روسوبورونکسپورت»Rosoboronexport را در چار چوب قانون « مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریمها» ( کاستا CAATSA)در فهرست تحریمهای خود قرار داد و بانکهای هندی مجبور شدند پرداخت دو میلیارد دلار پول بابت تعمیر زیردریایی اتمی «چاکرا»Chakra که از روسیه اجاره کرده بودند، متوقف کنند زیرا در غیر اینصورت با خطر محرومیت از انجام معاملات دلاری روبه رو می شدند.
اوایل مه، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد از توافق هسته ای ایران خارج می شود. او همچنین قول داد تحریمهای ایران و تحریم کسانی که با مقامات ایران همکاری می کنند دوباره به اجرا بگذارد. روی صحبت ترامپ، بیشتر چین و هند بود که مهمترین مشتریان نفت ایران به حساب می آیند.
رئیس جمهور آمریکا به پکن و دهلی نو 180 روز مهلت داد تا تامین کنندگان جدیدی برای خود بیابند. به گفته وزارت خارجه آمریکا پرداختها باید از طریق حساب اعتباری ویژه ای که خریدار افتتاح می کند، انتقال یابد و ایران نمی تواند انتقال پول انجام دهد؛ مگر برای خرید کالاهای انسان دوستانه ای که واشنگتن اجازه خرید آنها را می دهد.
منبعی در وزارت امور خارجه هند اوایل نوامبر گفت: دونالد ترامپ نه از سر لطف و محبت بلکه پس از شش ماه مذاکره، چنین مهلتی را به پکن و دهلی داد.
هند با توجه به اقتصاد خود نمی تواند پاسخ متقابلی به عوارض گمرکی آمریکا بدهد و مثل چین به رویارویی آشکار با واشنگتن برخیزد. به گفته بانک جهانی در سال 2017 تولید ناخالص داخلی هند بالغ بر 2 تریلیون و 600 میلیارد دلار و تولیدناخالص داخلی چین 12 تریلیون و 200 میلیارد دلار بوده است.
حالا برای مقابله با این تجاوز واشنگتن، پکن و دهلی که رقیب راهبردی یکدیگر در منطقه آسیا و اقیانوسیه هستند برای اولین بار در طول سالیان گذشته با اتخاذ تدابیر اقتصادی هماهنگ به رویارویی اقتصادی و مقابله با فشارهای آمریکا برخاسته اند.
در این مدت دهلی نو و تهران توافق کرده اند از ماه ژانویه به جای دلار از روپیه در معاملات نفتی خود استفاده کنند. خبرگزاری رویترز این خبر را به نقل از چاران سینگ، مدیر اجرایی بانک دولتی «یو.سی. او» UCO هند اعلام کرد.
پیش از این، هند توافق مشابهی هم با روسیه کسب کرده بود. اوایل نوامبر، یوری بوریسف، معاون نخست وزیر روسیه اعلام کرده بود هند، پول سامانه ضد موشکی اس-400 را به روبل می پردازد. هند در دراز مدت، برنامه ریزی کرده است مبادله با پول ملی را برای تولیدات غیر نظامی هم گسترش دهد.
در عمل، این مساله نشان می دهد هند برای معاملات خود و تجارت خارجی، دیگر به دلار آمریکا وابسته نیست.
21 دسامبر، سوشما سووارج و وانگ ایی، وزیران خارجه هند و چین در دهلی نو دیدار کردند. رسانه ها چندان به این موضوع نپرداختند اما قطعا این دیدار، اتفاقی نبود.
دو هفته پس از این دیدار، هند اعلام کرد: عوارض گمرکی جدیدی بر واردات سیب، بادام،گردو ، عدس و نخود آمریکا اعمال می کند. افزون بر این دهلی نو هشدار داده است چندین محصول فولادی و آهنی، اسید بوریک و همچنین قطعات لوله و موتور هم ممکن است در آینده مشمول این محدودیتهای گمرکی شوند.
پاییز گذشته، پکن هم عوارض گمرکی 25 درصدی بر محصولات کشاورزی آمریکا وضع کرد. این تصمیم، تاثیر جدی بر گندمکاران ، ذرت کاران، تولید کنندگان محصولات لبنی و گوشت گذاشت. بازار سویا بیش از همه تحت تاثیر قرار گرفت. چون صدور سویا به چین، 98 درصد کاهش یافت و این مسئله، بحران مضاعفی ایجاد کرد. سویا تقریبا 60 درصد محصولات کشاورزی صادراتی آمریکا به چین را تشکیل می دهد.
برای کشاورزان آمریکایی، امکان انبار این محصولات هم وجود نداشت؛ چرا که قیمت اجاره انبار نسبت به سال قبل 40درصد افزایش یافته بود و بنابراین همه انبارها پر از سویایی شده بود که کسی به آن نیاز نداشت. برای کشاورزان آمریکا هم چاره ای جز دفن محصولات در مزارعشان باقی نمانده بود.
حال با اعمال عوارض گمرکی هند بر محصولات کشاورزی آمریکا می توان انتظار همان چشم انداز ناراحت کننده را برای کشاورزان آمریکایی داشت و این در حالی است که آن دسته از ایالتهای آمریکا که اقتصادشان بر محور کشاورزی است حامیان اصلی دونالد ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال 2016 بودند. به این ترتیب ترامپ دیگر نخواهد توانست بر حمایت این ایالتها حساب کند.
کاخ سفید برای علاج این مشکل، یک برنامه کمک به کشاورزان را تا سقف 15 میلیارد دلار به اجرا گذاشته است. اما سناتورهای کنگره به علت اختلاف با رئیس جمهور بر سر احداث دیوار مرزی مکزیک از تصویب بودجه سال 2019 خودداری کرده اند و برای همین، پرداخت هزینه ها (و تسهیلات) دولتی برای مدت نامعلومی متوقف شده است که برنامه کمک به کشاورزان یکی از همین هزینه ها است.
به خوبی روشن است اتفاقی نیست هند و چین پس از سالها خصومت و اختلافات ارضی، سال گذشته با برگزاری چندین نشست به یکدیگر نزدیک شده اند.
هند و چین که درحال حاضر دو قدرت بزرگ اقتصادی منطقه آسیا و اقیانوسیه به شمار می روند و نزدیک به 20 درصد واردات و 12 درصد صادرات آمریکا را نمایندگی می کنند اکنون برای مقابله با واشنگتن کنار هم قرار گرفته اند. از همین رو امسال دونالد ترامپ به راحتی نخواهد توانست تجارت خارجی آمریکا را متعادل کند.