در ادبیات داستانی انقلاب و دفاع مقدس دین و دیندار عزت یافت، حماسه و امید به کالبد ادبیات بازگشت و ارزشهای اخلاقی و الهی بار دیگر فضای کتاب¬های این رشته را عطرآگین ساخت
- ادبیات داستانی پیش از انقلاب، ادبیاتی وارداتی بود.
- پس از پیروزی انقلاب اسلامی نویسندگانِ روشنفکر در قبال شگفتی های این واقعهء عظیم سکوت کردند.
- با کنار کشیدنِ نسل پرسابقه نویسندگان، نسلی از جوانان انقلابی وظیفه روایتِ انقلاب اسلامی و دفاع مقدس را برعهده گرفتند.
- در چند دهه پس از انقلاب اسلامی شاهد ظهور قریب به ۱۰۰۰ نام جدید در عرصه داستان نویسی کشور هستیم.
- پس از انقلاب تغییراتی اساسی در شکل و محتوای ادبیات داستانی پدید آمد.
- تیراژ برخی کتابهای خاطره نگاری دفاع مقدس به رقم ۷۰۰ هزار رسید که برای نویسندگان پیش از انقلاب قابل تصور هم نبود.
- مقایسه آماری کتاب های پیرامونیِ ادبیات داستانی قبل و بعد از انقلاب نشان از رشدی چشمگیر در همه زمینه ها دارد.
پژوهش خبری صدا وسیما: یکی از مسائلی که اغلب توسط دلسوزان انقلاب مورد پرسش واقع می شود، مختصات ادبیات داستانی کشور در دوران پس از پیروزی انقلاب، اشتراکها و افتراقهای آن با ادبیات داستانی پیش از انقلاب، ریشه ها و پیشینهء این ادبیات و وضعیت و جایگاه فعلی آن با گذشت چند دهه از پیروزی انقلاب اسلامی است. در آستانهء چهل سالگی انقلاب اسلامی گروه فرهنگی اجتماعی مدیریت پژوهش های خبری صدا و سیما در نشستی که با حضور دکتر احمد شاکری عضو هیات علمی گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی برگزار شد؛ دستاوردهای انقلاب اسلامی درحوزه ادبیات داستانی را مورد بررسی قرار داد.
پژوهش خبری : در ابتدا تعریفی از ادبیات داستانی داشته باشید که ادبیات داستانی چیست؟
دکتر احمد شاکری عضو هیات علمی گروه ادبیات اندیشه پژوهشگاه فرهنگ و اندیشه اسلامی : ادبیات به معنای عام کلمه، غالباً به هر نوع نوشتهای گفته میشود: مثل بخشنامهها، رسالهها، اعلانها، آثار فلسفی، ادبی و ...؛ و ادبیات به معنای خاص کلمه، به آثاری گفته میشود که از روی اراده برای ارائه مقصود معینی به کار رفته و از نظر زیبایی و سبک و شکل با ارزش و معتبر باشد. ادبیات به هر اثر ادبی شکوهمندی گفته میشود که در آن عامل تخیل دخیل باشد و در ضمن با جهان واقع نیز ارتباط معناداری داشته باشد. ادبیات دربرگیرنده همه انواع آثار خلاقه است؛ چه شعر و چه نثر؛ مثل منظومههای حماسی، غنایی، نمایشی، تعلیمی، قصه، رمانس، داستان کوتاه، رمان و...؛ با این مقدمه، ادبیات داستانی نیز بخشی از ادبیات است که همۀ انواع آثار روایتی منثور را دربر میگیرد، یعنی هر اثر روایتی منثور خلاقهای که با دنیای واقعی ارتباط معنی داری داشته باشد، در حوزه ادبیات داستانی قرار میگیرد. ادبیات داستانی شامل قصه، رمان، داستان بلند، داستان کوتاه و آثار وابسته به آنهاست.
متن کامل این مطلب در اینجا قابل دریافت است.
پژوهش خبری// حمید زارعی