مشاور وزیر کشاورزی از اختصاص بودجه هزار و ۵۰۰ میلیارد تومانی برای اجرای سامانههای نوین آبیاری در ۱۴۲ هزار هکتار در سال جاری خبر داد و گفت: امسال ۲۳۰ هزار هکتار از اراضی آبی کشور به این سامانه مجهز شد.
وی با بیان اینکه امسال زمینهای زراعی مجهز به سیستمهای نوین آبیاری بیشتر از برنامه تعیین شده بود، گفت: به همین علت وزارت جهاد کشاورزی به دلیل اجرای بیش از برنامه و تعهدات، ۵۰۰ میلیارد تومان به پیمکاران و کشاورزان بدهکار است.
زارع به اهمیت آبیاری نوین اشاره کرد و گفت: تخصیص اعتبار از صندوق تولیه ملی برای تامین اعتبار این سامانه، نشان از این اهمیت است.
مجری طرح سامانههای نوین آبیاری در کشاورزی با اشاره به اذن مقام معظم رهبری در سالهای گذشته برای استفاده از صندوق توسعه ملی برای توسعه سامانههای اشاره کرد و افزود: اعتبار اختصاص داده شده امسال به این طرح، ۲۵۰ میلیون دلار بود که این رقم در سال ۹۵، پانصد میلیون دلار و در سال ۹۶ به میزان ۳۰۰ میلیون دلار به طرح سامانههای آبیاری نوین اختصاص یافت.
زارع اجرای برنامههای نوین آبیاری را از طرحهای اولویت دار اقتصاد مقاومتی برشمرد و گفت: ستاد فرماندهی اقتصاد مقاومتی، وزارت جهاد را تکلیف کرده که در صورت تامین اعتبار سالانه ۲۵۰ هزار هکتار از اراضی کشور به این سامانه مجهز شود.
وی با انتقاد از تخصیص ندادن کامل بودجه به این بخش افزود: امسال فقط ۴۶ درصد از بودجه اختصاص یافته تامین اعتبار شد، اما پیشرفت فیزیکی کار حدود ۸۰ درصد بود.
زارع گفت: تاکنون ۲ میلیون و ۸۰ هزار هکتار اراضی سنتی و مدرن کشور به سامانههای نوین آبیاری مجهز شده که ۲۲ درصد اراضی هشت و هفت دهم میلیون هکتار زمینهای آبی است.
وی با اشاره به ماده ۳۵ برنامه ششم توسعه افزود: ۸۵ درصد هزینه این سامانهها به صورت کمک بلاعوض از سوی دولت تامین میشود و کشاورزان فقط ۱۵ درصد را پرداخت خواهند کرد.
زارع با بیان اینکه ۵۲ درصد زمینهای کشور زیر ۲ هکتار است گفت: برای آبیاری نوین این اراضی، پیشنهاد طرح تجمیع مطرح شده است و در صورتی که کشاورزان اجرا کنند، سهم دولت برای اجرای این سامانه بیشتر خواهد داد.
وی افزود: سازمان برنامه و بودجه در دورهای با طرح تجمیع مخالفت کرد، اما کارگروه ملی سازگاری با کم آبی کشور اخیرا پیشنهاد داده که این طرح دوباره احیا شود.
زارع همچنین درباره فرسایش خاک گفت: در هر هکتار ۱۶ تن فرسایش خاک داریم و برای جلوگیری از این معضل، کمیته محافظت از خاک در دفتر آب و خاک وزارتخانه تشکیل شده که امیدواریم با توجه به اهمیت خاک در کشور، از این فرسایشها جلوگیری شود.
وی افزود: هر چقدر حساسیتها درباره حفاظت از خاک بیشتر شود به نفع تولید است.
مجری طرح سامانههای نوین آبیاری در کشاورزی با اشاره به تبخیر سه برابری آب در کشور و بارش یک سومی نسبت به دنیا گفت: این طرح باید با همه توان اجرا شود که با اجرای آن، تولید محصول ۳۰ درصد افزایش و مصرف سموم و نهادهها ۳۰ درصد کاهش مییابد و صرفه جویی ۳۰ درصدی آبهای زیرزمینی را در پی دارد.
زارع به انعقاد تفاهم نامه با وزارت ارتباطات اشاره کرد و افزود: هدف از این تفاهم نامه راه اندازی آبیاری هوشمند از طریق اینترنت اشیا در کشور است که با اجرای آن زمان و میزان مصرف آب بهینه میشود و در عملکرد آب ۳۰ درصد تاثیرگذار خواهد بود.
۳۰۰ هزار حلقه چاه غیر مجاز در کشور
مشاورر وزیر جهاد کشاورزی و مجری طرح سامانههای نوین آبیاری کشاورزی از وجود ۳۰۰ هزار حلقه چاه غیر مجاز در عمقهای مختلف در کشور خبر داد.
عباس زارع در ادامه نشست خبری بحث پایداری منابع آب را یکی از دغدغههای وزارتخانههای جهاد کشاورزی و نیرو بیان کرد و گفت: برداشتهای غیر مجاز از این منابع، یکی از چالشهایی است که برای هر دو وزارتخانه مهم است.
وی افزود: در برنامه تعادل بخشی که وزارت نیرو متولی آن است سعی بر این است که این چاهها تعیین تکلیف شود که بتواند به پایداری منابع آب برای مصرف به ویژه برای تولید محصولات کشاورزی کمک کند.
زارع با فراگیر خواندن طرحهای نوین آبیاری در کل کشور گفت: تمام اطلاعات آن از طریق سامانه نوین آبیاری جمع آوری میشود و برای هر طرح، ۲۰۰ فیلد اطلاعاتی وارد میشود و قابل پیگیری است.
وی با بیان اینکه مشاور، پیمانکار و تولید کننده لوازم و تجهیزات ذی صلاح در سامانه بارگذاری شده است افزود: نام هزار و ۶۵۰ پیمانکار مجاز دارای صلاحیت، ۳۵۰ مشاور و ۴۳۰ تولیدکننده مجاز در سامانه بارگذاری شده است.
زارع ظرفیت فنی کشور برای اجرای سامانههای نوین آبیاری در سال را حدود ۴۰۰ هزار هکتار بیان کرد و گفت: هم میتوانیم اراضی آبی داخل کشور را تجهیز کنیم و هم صادرات خدمات فنی و مهندسی را داشته باشیم.
وی در خصوص تسهیلات و کمکهای ارائه شده به کشاورزان برای اجرای آبیاری نوین گفت:: برای آبیاری موضعی ۱۳ میلیون تومان برای هر هکتار، برای ماشینهای آبیاری حدود ۱۱ میلیون تومان، برای آبیاری کلاسیک ثابت و متحرک هشت و نیم میلیون تومان و برای آبیاری کم فشار حدود شش میلیون تومان، کمک بلاعوض دولت به کشاورزان است.