اعلام خبر اخراج دیپلمات های ایرانی برای نخستین بار نه از جانب مسئولین رسمی آلبانی، بلکه توسط بولتون آمریکايي نشانه هاي آشکار مداخله اند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ اخراج دیپلمات های ایرانی از آلبانی در ادامه اخراج دیپلمات های ایرانی از برخی کشورهای اروپایی به اتهام تلاش تهران برای توطئه تروریستی ، تحت دخالت و فشار آمریکا و رژیم صهیونیستی انجام و در جهت تخریب روابط ایران و اتحادیه اروپا همزمان با همکاریهای دو طرف برای خنثی کردن تحریم های یکجانبه واشنگتن طراحی شده است . نکته مهم تر اینکه جان بولتون ، مشاور امنیت ملی رئیس جمهور آمریکا نخستین منبعی بود که خبر اخراج دیپلمات های ایرانی را از آلبانی اعلام کرد. وزارت خارجه آلبانی نیز اعلام کرد در زمینه اخراج دیپلمات های ایرانی با طرف آمریکایی و اسراِئیلی مشورت کرده است.
ماجرای اخراج دیپلمات های ایرانی از آلبانی
دولت آلبانی به تازگي دو دیپلمات ایرانی را از سفارت ایران در تیرانا اخراج کرده است . این دو دیپلمات ، "غلامحسین محمدنیا" ، سفیر ایران در آلبانی و یک کارشناس سیاسی سفارت بودند.
دولت و رسانه های آلبانی ، اتهام دو دیپلمات ایرانی را تلاش برای توطئه تروریستی در آلبانی و به مخاطره انداختن امنیت این کشور اعلام کردند.
رسانه های آلبانی در تشریح این موضوع اعلام کردند : ماجرا به برگزاری مسابقه فوتبال بین تیم های آلبانی و رژیم صهیونیستی در چارچوب مقدماتی جام جهانی در سال 2016 در تیرانا باز می گردد که 20 نفر در آلبانی و کوزوو به اتهام تلاش برای حمله به فوتبالیست های رژیم صهیونیستی بازداشت شدند . البته گزارش رسانه های آلبانی ، از سوی دولت این کشور به صورت رسمی تایید نشده است . برخی رسانه های آلبانی نیز اقدام بنیامین نتانیاهو نخست وزیر رژیم صهیونیستی در لغو سفر برنامه ریزی شده خود به آلبانی را که قرار بود در ماه نوامبر سال جاری انجام شود ، به این مساله ربط دادند ؛ حتی سایت اکسپرس به این موضوع اشاره کرد که نتانیاهو سفر خود را به آلبانی به اخراج دیپلمات های ایرانی از تیرانا مشروط کرده بود.
واکنش ایران به اخراج دیپلمات ها از آلبانی
وزارت خارجه ایران ، این سناریو را تحت فشار دولت آمریکا ، سرویس امنیتی رژیم صهیونیستی و با همکاری برخی گروههای تروریستی ضد ایرانی دانست . آقای قاسمی ، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت : این اقدام با ادعای واهی و نادرست تدوین و در جهت تخریب و تحت تاثیر قراردادن روابط ایران و اروپا همراه با جدی شدن همکاریهای تهران و اتحادیه اروپا برای خنثی کردن تحریم های یکجانبه آمریکا طراحی شده است . سخنگوی وزارت خارجه ایران افزود : این اقدام با هدف ایران آزاری و ایران هراسی است که از سوي آمریکا و رژیم صهیونیستی دنبال می شود . آقای قاسمی تاکید کرد هدف دیگر سناریوسازان ، تخریب روابط دیرینه و حسنه ایران و آلبانی است ، وی همچنین از دولت آلبانی خواست اجازه ندهد دیگران با اهداف سیاسی در روابط دو کشور اخلال ایجاد کنند .
سابقه روابط ایران و آلبانی
ایران از دهه 1370 سفارت خود را در آلبانی راه اندازی کرد ، اما آلبانی به دلیل مشکلات شدید اقتصادی فاقد مکان دیپلماتیک و سفیر در ایران است .
ایران و آلبانی از روابط اقتصادی چندانی برخوردار نیستند و دو کشور بیشتر در زمینه فرهنگی همکاری دارند . برخی سازمان ها و بنیادهای علمی و فرهنگی ایران در آلبانی فعالیت دارد و فعالیت آنها بر ایران شناسی ، به ویژه آموزش زبان فارسی و جذب دانشجو متمرکز است . ایران همچنین در معاونت برون مرزی سازمان صدا و سیما مبادرت به راه اندازی رادیو آلبانیایی کرده که برای آلبانیایی زبان ها در آلبانی و کوزوو برنامه پخش می کند .
البته هر گونه تلاش ایران برای گسترش روابط با البانی از دید آمریکا پنهان نمانده و همواره در این مسیر موانعی ایجاد شده است .
انتقال بیش از 2000 عضو سازمان منافقین ایران از عراق پساصدام به آلبانی و استقرار آنها در این کشور جنوب شرق اروپا طی سال های 2013 الی 2016 با نقشه و کمک آمریکا ، روابط تهران و تیرانا را تحت تاثیر قرار داده است . ایران از دولت آلبانی به خاطر میزبانی از گروهک تروریستی منافقین انتقاد کرد و به دنبال آن روابط دو کشور محدودتر شده وحتی دو خبرنگار ایرانی که در بهار سال 97 برای جشن نوروز بکتاشیه به آلبانی رفته بود ، از این کشور اخراج شدند.
سابقه روابط آلبانی و آمریکا
آلبانی پس از سقوط نظام دیکتاتوری انور خوجه ، رویکرد غربگرایانه و برقراری روابط ویژه با آمریکا را در پیش گرفته و پس از عضویت در سازمان ناتو به دنبال پیوستن به اتحادیه اروپا است . این کشور جنوب شرق اروپا با جمعیتی بالغ بر 3 میلیون نفر با مشکلات شدید اقتصادی ، فقر گسترده ، فعالیت باندهای مافیایی خطرناک در کنار درگیریهای سیاسی مستمر بین جناح های سیاسی داخلی مواجه است و در این راستا همواره به کمک های آمریکا چشم دوخته است . اکنون بسیاری از اتوبان ها ، خیابان ها و جاده ای آلبانی به اسم مقامات ارشد سابق و فعلی آمریکا نامگذاری شده و حتی مجسمه های برخی از سیاستمداران آمریکایی در تیرانا و برخی شهرهای آلبانی دیده می شود .
آلبانی در تحقق اولویت سیاست خارجی خود مبنی بر به رسمیت شناختن استقلال کوزوو از صربستان ( اکثریت جمعیت کوزوو آلبانیایی تبار هستند ) ، روی حمایت آمریکا حساب ویژه باز کرده است ، در مقابل ، روسیه یکی از بازیگران اصلی در معادلات سیاسی و امنیتی منطقه بالکان ، حامی سنتی رقیب آلبانی یعنی صربستان است .
همچنین ادی راما نخست وزیر سوسیالیست آلبانی با توجه به مشکلات شدید اقتصادی کشورش و اعتراضات مستمر کارگری و دانشجویان در کنار اعتراضات مستمر گروههای اپوریسیون ، روی حمایت آمریکا برای پیروزی در انتخابات بعدی حساب ویژه باز کرده است .
آمریکا با بهره گیری از ضعف و نیازهای آلبانی ، سیاست های خود را به این کشور تحمیل کرده است . در این راستا ، آمریکا در سال 2005 ، 5 زندانی گوانتانامو را به رغم اعتراضات گروههای حقوق بشری به آلبانی فرستاد . آمریکا طی سال های 2013 تا 2016 ، بیش از 2000 نفر از اعضای سازمان منافقین را از عراق پساصدام به آلبانی فرستان تا در اردوگاهی در این کشور مستقر شوند ، برخی از سیاستمداران آمریکایی مانند جان مک کین ، رودی جولیانی و جان بولتون از مقر منافقین در آلبانی دیدار کردند. ضمن اینکه آمریکا 20 خرداد 97 دولت آلبانی را مجبور کرد که برخی از اعضای گروه تروریستی داعش با اصلیت اروپایی را بپذیرد و حتی بعضی از این داعشی ها به ساختمان های منافقین در تیرانا منتقل شدند. در جریان جنگ سوریه نیز ، حدود 150 شهروند آلبانیایی به گروههای تروریستی داعش یا جبهه النصره پیوستند.
سابقه روابط آلبانی و رژیم صهیونیستی
آلبانی در جریان جنگ جهانی دوم به یهودیان خود و یهودیان اروپایی پناه داد و درخواست آلمان نازی را برای تحویل دادن آنها رد کرد و این مساله هیچگاه از دید مقامات رژیم صهیونیستی پنهان نمانده است . با این حال ، تیرانا و تل آویو از روابط چشمگیر برخوردار نیستند و نخست وزیر رژیم صهیونیستی برای نخستین بار قرار بود ماه نوامبر سال جاری به آلبانی سفر کند که این سفر نیز لغو شد . البته آلبانی با توجه به وسعت سرزمینی کوچک و جمعیت کم و اقتصاد ضعیف اهمیت چندانی برای رژیم صهیویستی ندارد ، ضمن اینکه این رژیم اهداف خود را در آلبانی از طریق آمریکا نیز دنبال می کند و می توان گفت استفاده از آلبانی برای تخریب وجهه ایران ، بیشترین هدف سران رژیم صهیونیستی است .
سابقه روابط آلبانی و عربستان سعودی
سعودی ها در آلبانی و دیگر کشورهای منطقه بالکان با توجه به سرمایه گذاریهای گسترده نفوذ زیادی دارند . ضمن اینکه آن حساسیتی که آمریکا در قبال گسترش روابط ایران و منطقه بالکان دارد ، در قبال عربستان سعودی دیده نمی شود . البته در سال های این حساسیت ایجاد شده است که سرمایه گذاریهای گسترده بنیادهای دینی وابسته به سلفی گری عربستان سعودی موجب رادیکال شدن جوانان مسلمان آلبانیایی شده است .
جمع بندی
خبر اخراج دیپلمات های ایرانی برای نخستین بار نه از جانب مسئولین رسمی آلبانی ، بلکه توسط جان بولتون ، مشاور امنیتی ملی رئیس جمهور آمریکا اعلام شد و بولتون حتی اسم سفیر ایران را به عنوان یکی از اخراج شدگان اعلام کرد. همچنین دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا طی نامه ای از ادی راما نخست وزیر آلبانی بابت اخراج دیپلمات های ایرانی تشکر کرد ، این نامه در تاریخ 23 آذر در وب سایت سفارت آمریکا در آلباتنی منتشر شد ، حال آنکه دولت آلبانی خبر اخراج دیپلمات های ایرانی را 5 روز بعد یعنی 28 آذر اعلام کرد. از این رو به نظر می رسد آمریکا مقامات آلبانی را در عمل انجام شده قرار داده است .
آمریکا و همچنین رژیم صهیونیستی با وعده حمایت های اقتصادی و سیاسی و در عین حال فشار به دولت آلبانی برای اخراج سفیر ایران ، به دنبال برداشتن موانع مختلف علیه فعالیت منافقین در آلبانی هستند.
اخراج دیپلمات های ایرانی از آلبانی ، سناریوی آمریکا و رژیم صهیونیستی علیه ایران در ادامه سناریوی دیگر در برخی کشورهای اروپایی مانند هلند و دانمارک با هدف تخریب روابط ایران و اروپا و ایجاد مانع برای همکاری طرفین جهت خنثی کردن تحریم های یکجانیه آمریکا علیه ایران است . اینکه مایک پمپئو وزیر خارجه آمریکا ، دیپلمات های اخراج شده ایرانی از آلبانی را به طراحی حملات تروریستی متهم و بلافاصله اعلام می کند تا زمانی که رفتار ایران تغییر نکرده ،تحریم ها علیه این کشور نیز لغو نخواهد شد ، دخالت واشنگتن را در این ماجرا کاملا آشکار می کند .با اينحال اين انتظار وجود دارد که دولت تيرانا تسليم فشارهاي تندروهاي امريکايي و صهيوينستي نشوند وبا مقاومت خود زمينه را براي حفظ روابط ديرينه خود با جمهوري اسلامي ايران فراهم سازند .
نویسنده : کاظم رضایی - کارشناس مسایل اروپای شرقی