به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما ؛ غلامحسین شافعی در نشست دادستانی تهران که با موضوع نحوه نظارت بر صدور کارت های بازرگانی و نحوه نظارت بر صاحبان این کارت ها به میزبانی دادستانی تهران برگزار شد، افزود: رعایت کسب و کار سالم در دستور کار ماست و اتاق بازرگانی به عنوان مشاور سه قوه تصمیم دارد قوانین مزاحم کسب و کار را بررسی کند تا به بهبود فضای کسب و کار منجر شود.
وی با اشاره به ساختار اتاق بازرگانی در سراسر کشور اشاره کرد و گفت: هم اکنون سه اتاق اصناف ، تعاون و بازرگانی دبیرخانه مشترکی ایجاد کردند که تعامل خوبی دارند و بر اساس موقعیت های مختلف کمیته ها و ستادهای ویژه ای هم داریم که برای مثال گزارش های محرمانه ای در بحث تحریم به مراجع ذیصلاح ارسال می کنیم.
شافعی گفت: در خصوص کارت بازرگانی از گذشته اشکالاتی بوده و همچنان هست و این کارت ها بعد از تصویب وزارت صمت از طرف ما صادر می شود.
رئیس اتاق ایران افزود: ما موظفیم ضوابطی را در زمان صدور کارت بازرگانی اعمال کنیم و اتاق ایران مرتب کارت های صادره را پایش می کند و معتقدیم ضوابطی که برای صدور کارت بازرگانی وجود دارد باید تغییر کند و در دستورالعمل های صادر شده نیز باید تجدیدنظر صورت گیرد.
وی در پاسخ به سوال دادستان تهران مبنی بر اینکه آیا کسانی که کارت بازرگانی شان را به دیگری وکالت می دهند به شما اطلاع رسانی می کنند؟ جواب منفی داد و افزود: اکثر کسانی که صاحب کارت بازرگانی هستند ترخیص دار دارند و کارت را به آنها وکالت می دهند اما برخی مواقع شاهدیم افرادی که از تجارت چیزی نمی دانند از این کارت ها سوء استفاده می کنند.
شافعی گفت: کسی که کارت بازرگانی دارد و کسی که این کارت را به وکالت می گیرد، هر دو در پرداخت مالیات و حقوق گمرکی مسئولیت مشترک دارند.
رئیس اتاق ایران افزود: البته ما در خصوص کارت بازرگانی با جعل مدارک مواجه می شویم و نمونه هایی را به سازمان بازرسی کل کشور ارجاع داده ایم برای نمونه فردی ادعا کرده مدرکش کارشناسی ارشد است اما بعد از بررسیها به این نتیجه رسیدیم که دیپلم هم ندارد یا گواهی عدم سوء پیشینه را جعل کرده است.
شافعی در پاسخ به سوال دادستان تهران مبنی بر اینکه آیا صاحبان کارت های بازرگانی در زمان فعالیت پرداخت مالیاتی هم دارند؟ گفت: ما الان به عاملی برای سازمان مالیاتی تبدیل شدیم و کسی که بخواهد کارت بازرگانی اش را تمدید کند حتما باید مفاصاحساب مالیاتی بیاورد.
وی افزود: هم اکنون از تمام وارداتی که انجام می شود علی الحساب چهار درصد مالیات گرفته می شود بنابراین واردکننده در زمان ورود کالا مالیات را پرداخت می کند.
رئیس اتاق ایران گفت: در خصوص سالم سازی محیط کار پیگیری جدی می کنیم و به نظر من تمرکز در تصمیم گیری صحیح بهتر از جلوگیری از فساد است و باید تصمیمات درست گرفته شود.
شافعی در ادامه پیشنهاد حذف کارت بازرگانی را بار دیگر ارائه کرد و گفت: الان برخی کشورهای اطراف از جمله ترکیه، عربستان، امارات و کره جنوبی کارت بازرگانی ندارند و عضویت، فراگیر است یعنی هر شرکتی که می خواهد ثبت شود محل ثبت آن اتاق بازرگانی است نه اداره ثبت شرکت ها و در این خصوص پروانه ای صادر می شود تا فرد بتواند کار اقتصادی کند.
وی پس از سخنان معاون دادستان تهران و برخی دیگر از میهمانان این نشست که در خصوص تخلفات مربوط به کارت بازرگانی ایراد شد گفت: وقتی ارز 4200 تومانی عرضه می شود باید انتظار این تخلفات را هم داشت آیا ثروتمندان بیشتر از این ارز استفاده می کنند یا فقرا؟
شافعی گفت: وقتی برای ایجاد رانت، شکاف هایی ایجاد شود از هر جایی افرادی به دنبال رانت می گردند و همه تلاش ما باید این باشد که با برخی تصمیمات زمینه را برای ایجاد فساد مهیا نکنیم.
در ادامه این نشست معاون امور استان های اتاق ایران هم گفت: یکی از دغدغه های اتاق هم این است که از سوء استفاده ها در بحث کارت بازرگانی جلوگیری شود و معتقدیم در زمان تمدیدکارت بازرگانی حتما باید شرایط احراز شود.
سیدجواد زمانی گفت: با این حال قوه قضاییه به ما بگوید که کجای نفوذ و سوء استفاده ها که در بحث کارت بازرگانی صورت می گیرد به اتاق بازرگانی مربوط می شود؟ اتاق بازرگانی از این تخلفات چه سودی می برد غیر از اینکه به اعتبار ما هم ضربه می زند.
وی افزود: سازمان های دیگر مرتکب تخلفاتی می شوند و برای فرار به جلو به گردن اتاق می اندازند.
در ادامه این نشست معاون فنی و خدمات بازرگانی اتاق ایران هم گفت: ما تا تاییدیه وزارت صمت نباشد کارت بازرگانی صادر نمی کنیم و به محض اینکه متوجه شویم دارنده کارت یک یا چند شرط را از دست داده است برای ابطال کارت ورود می کنیم.
مظفر علیخانی افزود: کارگروه پایش در سراسر کشور به همین منظور شکل گرفته که آیا شروط زمان دریافت کارت همچنان باقی است که بخواهیم کارت را تمدید کنیم؟
وی گفت: ما بیش از دو هزار کارت را در دو سال اخیر ابطال کردیم و سامانه مدیریت یکپارچه بر فرآیندهای صدور و تمدید کارت بازرگانی نظارت می کند.
علیخانی افزود: اظهارنامه های وارداتی به صورت آنلاین از گمرک در اختیار سامزان مالیاتی قرار می گیرد و دسترسی به شرکت ها کار سختی نیست و سازمان مالیاتی می تواند به راحتی مطالبات اش را وصول کند و اگر در جاهایی که ابزار قانونی برای وصول مطالبات دولتی وجود دارد اما انجام نمی شود نباید به گردن اتاق انداخت.
معاون فنی و خدمات بازرگانی اتاق ایران گفت: بسیاری از مشکلاتی که در این جلسه در خصوص کارت بازرگانی ارائه می شود ناشی از سیاست های نادرست تجاری و ارزی کشور است که اکنون عواقب آن را مشاهده می کنیم.
وی افزود: ما فقط کارت بازرگانی صادر می کنیم و اینکه چه کالایی وارد می شود خبر نداریم چرا که به سامانه ثبت سفارش وصل نیستیم.