تاسیس خانه های ورزش روستایی طرحی نو در ترویج ورزش و ایجاد شادابی در میان روستاییان و پیشگیری از بزه های اجتماعی است که می تواند کمک شایانی به استعدادیابی و ورزش قهرمانی انجام دهد.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما ، این طرح را وزارت ورزش با همکاری شورای هماهنگی مبارزه با مواد مخدر درکشور اجرا می کند و تلاش می شود با ایجاد نشاط دربین روستاییان و پاسخگویی به نیاز های اولیه آنها ، علاوه بر توسعه تندرستی در بین ساکنان روستا ها ، در مواقعی که با بیکاری پنهان یا اجباری مواجه هستند، تمایل و انگیزه آنها به بروز رفتار های پرخطر و آسیب های اجتماعی نیز کاهش یابد .
امروزه با پیشرفت و توسعه تکنولوژی، روستاها و روستائیان نیز از تاثیرات این پیشرفت و توسعه بی نصیب نمانده اند و در کنار زندگی ساده و بی آلایش خود همواره از تکنولوژی های روز استفاده می کنند . امروزه شما کمتر روستایی را مشاهده می کنید که از نعمت آب و برق ، مدرسه ، جاده آسفالته و تلفن برخوردار نباشد ، چرا با تغییر نسل در روستاها ، سطح توقعات در روستاها و برخوداری از امکانات در افراد روستایی بالارفته و بدون آنها زندگی سختی را ، در روستا برای خود تصور می کنند.
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی ، توجه به روستا ها و پاسخگویی به نیاز های اولیه روستائیان شتاب گرفت ، تا شاید از موج مهاجرت های آنها به شهرها که از دو دهه قبل از انقلاب آغاز شده بود ، کاسته شود ، امکاناتی مثل آب و برق و بعد ها تلفن و بهداشت و آموزش موجب شد تا اندکی روستاها از حالت قرون وسطایی خارج شوند و در مسیر توسعه قرار بگیرند .
بعد از 40 سال از پیروزی انقلاب ، بیش از 95 درصد روستا های کشور علاوه بر برخورداری از اب و برق، مدرسه ، بهداشت و تلفن ، دارای راههای ارتباطی مناسب ،طرحهای هادی ، انشعاب گاز وامکانات رفاهی دیگر هستند .
تاسیس خانه های ورزش در راستای توسعه عدالت :
راه اندازی خانه های ورزش روستایی ، خدمتی دیگر در جهت توسعه ورزش و ایجاد عدالت در روستاهاست ، طرحی که با استفاده از فضای های بلا استفاده موجود در روستاها و تجهیز آنها به امکانات ورزشی ، می کوشد نیاز های جوانان روستایی را به بهره گیری از امکانات ورزشی برآورده کند .
در این طرح ساختمان و ابنیه ای ساخته نمی شود و با بهره گیری از اماکن غیر فعال، چون حمامهای قدیمی و متروکه یا سولهها و انبارهای بدون استفاده و پس از مرمت نسبی ،این اماکن به شورای اسلامی روستا ها و دهیاری ها تحویل میشوند تا براساس مسئولیت خود ، اداره خانه های ورزش را به عهده بگیرند و خدمات ورزشی لازم را ، برای جوانان و نوجوانان روستا مهیا کنند.
رئیس فدراسیون ورزشهای روستایی و عشایری می گوید: برای هر خانه ورزش روستایی یک میز پینگپنگ، یک میز فوتبال دستی( فوتبال روی میز )، یک میز شطرنج، دارت حرفهای، 20 تشک تاتامی، طناب بازی و تور والیبال در نظر گرفته میشود و علاوه بر این تربیت مربیان مورد نیاز از افراد ساکن روستا و با همکاری فدراسیون های دیگر صورت می گیرد تا خانه های ورزشی در طول سال مسابقات مختلفی برای روستاییان برگزار کنند و قهرمانان در سطوح مختلف روستا، بخش، شهرستان و استان به مصاف یکدیگر بروند و در پایان تیم های برتر راهی به مسابقات کشوری شوند .
جعفری می گوید : فدراسیون روستایی و عشایری از طرف وزارت ورزش متولی توسعه خانه های ورزش در روستا هاست و 80 در صد تاسیس این خانه ها و تجهیز آنها با محوریت این فدراسیون صورت می گیرد، که تقریبا متوسط هزینه ای که برای تجهیز یک خانه ورزش می شود پنج میلیون و هشتصد هزار تومان است .
وی هدف از این کار را تاثیر این مکانها در کاهش مهاجرت ها و آسیب های اجتماعی نظیر اعتیاد به مواد مخدر و شناسایی ورزشکاران نخبه عنوان می کند و معتقد است: در ایام زمستان که بسیاری از روستائیان با بیکاری مواجه هستند ، این خانه های ورزش می توانند ، اوقات انها را پرکند و مانع کشیده شدن آنها به انواع بزه های اجتماعی شود . همچنین بسیاری از مدارس روستایی هم که فاقد امکانات و حتی معلم ورزش هستند ، می توانند با هماهنگی با دهیاران ، از این تجهیزات ورزشی استفاده کنند و ساعات ورزش خود را در آن سپری کنند.
کدام روستاها صاحب امکانات ورزشی می شود:
نتایج منتشر شده از سرشماری نفوس و مسکن 1395 نشان می دهد از کل جمعیت 80 میلیونی نفری کشور ، حدود 21 میلیون نفر (25.9درصد) در روستاها ساکن هستند.از بین آبادیهای دارای سکنه، 3757 آبادی جمعیتی حدود هزار نفر دارند ، 857 روستا جمعیتی بین 1000 تا 2500 نفر، 188 آبادی بین 2500 تا 5000نفر و تنها(0.3 درصد روستاهای کشور بالای 5000 نفر و بیشتر، جمعیت دارند. طبق برنامه ریزی و بر اساس بخشنامه دفتر توسعه ورزش روستایی وزارت ورزش، روستا هایی که بالای هزار نفر جمعیت دارند ،باید خانه های ورزش در آن تاسیس شود ، دهیاران روستا های واجد شرایط در صورت تهیه مکان و درخواست و هماهنگی با مدیران ورزش و جوانان شهرستان های خود می توانند نسبت به تاسیس خانه های ورزش در روستاهای خود اقدام کنند و ادارات ورزش و جوانان شهرستان ها با همکاری هیات های روستایی و عشایری تجهیزات مورد نیاز آنها را تهیه و تامین می کنند .
به گفته رئیس فدراسیون ورزشهای روستایی و عشایری تا کنون بیش از 3هزار باب خانه ورزش روستایی در روستاهای دارای هزار نفر جمعیت و مراکز دهستان ها راه اندازی شده است پیش بینی می شود تا پایان سال بیش از 800 خانه ورزش دیگر در روستاهای سراسر کشور افتتاح و راه اندازی شود .
تجهیز روستاها به امکانات ورزشی در کنار بازی های بومی و محلی:
فعالیتهای خانههای ورزش در کشور با استقبال روبهرو شده است، و این موضوع می تواند شروع خوبی برای ترویج ورزش به عبارت دیگر باز خوانی ورزشهای بومی و محلی باشد .
محمد رسول کلهر مسئول دپارتمان بازی های بومی و محلی معتقد است : تجهیز روستا ها به امکانات ورزشی علاوه بر ارتقاء سلامت جامعه روستایی ، می تواند به ترویج و رونق بازی های بومی و محلی نیز کمک می کند . خانه های ورزش بعد از احداث به حال خود رها نمی شوند و مسئولانی دارند که وظیفه اداره آنها را بر عهده دارند. فلسفه ایجاد خانههای ورزش روستا یی و ارائه خدمات ورزشی به علاقمندان در روستاها راهبرد وزارت ورزش است که با استعدادیابی ، نخبگان ورزشی ، آنها را به تیم های حرفه ای معرفی می کند .
وی می گوید : بازی های بومی محلی هر منطقه ای باید در فعالیت های ورزشی روستا ها گنجانده شود و از طرفی نیز باید در کنار ورزش مردان به بخش بانوان نیز توجه شود، چراکه بانوان و دختران روستایی هم دچار فقر حرکتی هستند ، بنابراین باید به هر دو بخش توجه یکسان شود .
معاون بانوان وزارت ورزش می گوید : در صورت گسترش بازیهای بومی و محلی ، می توان آنها را به دیگر کشورها معرفی کرد و نباید میراث بومی - ملی و گذشته ما در داخل کشور محدود شود .
فریبا محمدیان تاکید کرد : احیای تیم ملی هفت سنگ بانوان نمونه کاملی از تلاش وزارت ورزش برای برای احیای بازی بومی و محلی است ، چرا که باید تلاش شود تا بازی های بومی و محلی به عنوان فعالیت های ورزش تلقی شود .
خانه های ورزش در چشم انداز 1400 :
توجه به طرح آمایش زیر ساخت ها و تجهیزات ورزشی با اولویت روستاهای هدف و به منظور مقابله و کاهش آسیب های اجتماعی نیازمند مشارکت بخش های مختلف حاکمیتی در توسعه و گسترش این زیر ساخت هاست ، لذا مشارکت و حمایت وزارت کشور و به ویژه ستاد مبارزه با مواد مخدر در جهت تامین بخشی از منابع مالی مورد نیاز با همکاری وزارت ورزش ، در چشم انداز 1400 در نظر گرفته شده است .
براین اساس 5 هزار روستای بالای هزار نفر جمعیت در کشور ، تا سال 1400 باید به خانه های ورزش مجهز شوند. همچنین در صورت تامین منابع مالی نسبت به احداث فضا های ورزشی با سقف کوتاه ومتراژ زیر 200 متر و همچنین زمین های فوتبال چمن مصنوعی در روستا های پرجمعیت اقدام می شود و تشکیل تیم های ورزشی در سطح مناطق روستایی ، منطقه ای ، شهرستان و استان با توجه به اهداف از پیش تعیین شده باید مد نظر قرار گرفته شود .
خانه های ورزش در 40 سالگی انقلاب :
در چهل سالگی انقلاب قرار است بیش از 400 خانه ورزش روستایی در روستا های کشور مورد افتتاح و بهره برداری قرار بگیرند. بدین ترتیب تعداد خانه های ورزشی که تا دهه فجر امسال مورد بهره برداری قرار گرفته اند به 3400 باب می رسد .
غلامرضا جعفری رئیس فدراسیون ورزش های روستایی و عشایری با اعلام این مطلب گفت : استان های اصفهان ، چهار محال بختیاری و خراسان رضوی در صدر استان های پیشرو در تاسیس و راه ندازی خانه های ورزش روستایی هستند .
وی به توسعه بازی های بومی و محلی اشاره و تاکید کرد : در کشور بیش از 1000 بازی بومی و محلی وجود دارد که ، احیاء بازی های بومی هرمنطقه از راهبرد های وزارت ورزش است و با راه اندازی و تجهیز خانه های ورزش روستایی، احیای ورزش ها و بازی های بومی و محلی نیز رونق می گیرد .
توجه و توسعه ورزش در مناطق کمتر برخوردار نظیر روستا ها ، عاملی مهم در راستای ایجاد عدالت در توزیع سرانه های ورزش است ، علاوه بر این نیروی جوان و استعداد های ورزشی بسیاری در روستاهای کشور نهفته است که نیازمند توجه ، کشف و پرورش هستند و در صورت میدان دادن به این سرمایه های انسانی و ورزشی می توانند برای کشور آفتخار آفرین باشند . لذا توجه به روستاها که موتور های تولید و امنیت غذایی در کشور هستند ، نه تنها ضروری ، بلکه وظیفه ای مهم است .