سخنگوی وزارت خارجه: امریکا در آینده نزدیک نمی تواند حتی به شکل مخفیانه به یک کشور خاورمیانه سفر کند.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، بهرام قاسمی در نشست خبری با خبرنگاران رسانههای داخلی و خارجی سفر مخفیانه هفته گذشته ترامپ به عراق و اظهارنظرهای او در این سفر را قابل تامل و تفسیر دانست و خاطرنشان کرد: ترامپ در سخنان خود اشاره کرد که هفت هزار میلیارد دلار هزینه کرده است و این سخن این مفهوم را می رساند که آنها بعد از این مقدار هزینه کردن مجبور هستند به صورت مخفیانه و دزدانه وارد عراق شوند و سریع آن جا را ترک کنند.
قاسمی ادامه داد: دیری نخواهد پایید که آنها حتی اگر به جای هفت هزار میلیارد دلار چندین برابر این رقم هزینه کنند، نخواهند توانست حتی به شکل مخفیانه و شبانه به یک کشور خاورمیانه سفر کنند.
سخنگوی وزارت خارجه تصریح کرد: فکر میکنم زمان آن فرا رسیده است که مردم آمریکا از حاکمان این کشور بپرسند که چرا این هفت هزار میلیارد دلاری که صرف کشتار در منطقه و تجاوز انجام دادند صرف هزینههای مردم آمریکا نکرده اند؟ و این رقم را برای ارتقای کیفیت زندگی مردم آمریکا به خصوص طبقات پایین هزینه نکردند؟
وی افزود: باید در آینده ای نه چندان دور مردان کاخ سفید به این سوال مردم آمریکا پاسخ دهند که به چه دلیل و به چه منظوری از جیب مردم آمریکا و مالیات دهندگان آمریکایی به خود این حق را دادهاند که در منطقه زیاده خواهی کنند و منشاء آشوب و بی ثباتی در خاورمیانه شود.
وی اضافه کرد: این سفر و نحوه انجام آن را شاید بتوان توهینی به حاکمیت و تمامیت اراضی عراق دانست.
اتحادیه اروپا در برابر امریکا توانمند نیست
درباره روند مذاکرات برجامی با اروپا و تأخیر در اعلام اجرای مکانیسم مالی اروپا موسوم به SPV تصریح کرد: بعد از خروج آمریکا از برجام، بنابرخواست کشورهای اروپایی و جامعه جهانی، طرف اروپایی متعهد به تأمین منافع ایران در قالب برجام شد تا دو طرف، مذاکراتی را برای راهکار تداوم همکاریها تدوین کنند.
وی افزود: پیچیدگی این شرایط و مکانیسم مالی از یک سو، فشار آمریکا بر کشورهای اروپایی و ناتوانی اروپاییها در برابر آمریکا از سوی دیگر منجر شد تا تلاشها برای عملیاتی کردن این ساز وکار، بیش از حد به طول بیانجامد.
قاسمی ادامه داد: اتحادیه اروپا و کشورهای اروپایی نشان دادند در برابر فشارهای آمریکا توانمند نیستند و نتوانستند ساز وکار مالی را در زمان مناسب عملیاتی کنند.
سخنگوی وزارت امور خارجه خاطر نشان کرد: امیدواریم اروپا از حیثیت خود در این آزمون و در برابر آمریکا دفاع کند چرا که در صورتی که اروپا نتواند این ساز وکار را عملیاتی کند باید منتظر عواقبی برای اروپاییها از سوی آمریکا باشیم.
قاسمی همچنین در خصوص روابط ایران و سوریه در دوران جدید این کشور تصریح کرد: روابط ایران و سوریه رابطهای نزدیک است و ایران اولین کشوری بود که با آغاز جنگ به حمایت مردم این کشور پرداخت، این در حالی بود که برخی کشورها با تصورات اشتباه خود میخواستند با براندازی دولت قانونی آن کشور پایتختی جدید برای خود داشته باشند.
قاسمی گفت: این برهه، آغاز دوران جدیدی از ارتباط کشورهای مختلف با سوریه است و با توجه به نقش سازنده ایران در دوران جنگ در سوریه، این همکاریها و ارتباطات میان دو کشور در دوران جدید همچنان ادامه خواهد داشت و همچنین ما از ارتباط دیگر کشورها با سوریه هم استقبال میکنیم.
مبادله غذا در برابر نفت را رد میکنم
قاسمی در خصوص انتشار برخی اخبار مبنی بر این که گویی SPV (ساز و کار ویژه مالی) فقط شامل موضوع نفت در برابر غذا است، تصریح کرد: مبادله غذا در برابر نفت را رد میکنم چرا که اگر SPV تشکیل شود و هر چه زودتر به مرحله اجرایی برسد، میتواند کالاها و اقلام مختلفی را در بر بگیرد و لزوما برای دارو و غذا و موضوع نفت نیست.
وی ادامه داد: SPV میتواند در صورت اجرا شدن حوزه وسیعی از مبادلات بین ایران و کشورهای اروپایی را در بر بگیرد و حتی در صورت موافقت و ایجاد ساز و کارهای لازم میتوان آن را به سایر کشورها نیز تسری داد و از این ساز و کار برای تعامل با دیگر کشورها نیز استفاده کرد.
حضور مستشاران نظامی ایران در عراق به درخواست دولت این کشور
قاسمی در مورد اخبار منتشر شده و به نقل از سفیر ایران در بغداد مبنی بر ترک عراق از سوی مستشاران نظامی ایرانی خاطرنشان کرد: حضور مستشاران نظامی ما در عراق به درخواست دولت این کشور و برای مبارزه با داعش و گروههای مشابه تروریستی بود.
وی ادامه داد: خوشبختانه مردم عراق در مبارزه با این گروه تروریستی به موفقیتهای خوبی دست پیدا کرده اند و تروریستها از این کشور خارج شدند لذا بعد از این تحولات این احساس وجود داشت که در برهه کنونی نیازی برای حضور مستشاران نظامی ایران در عراق وجود ندارد چرا که حضور ما در آن کشور با هدف مشخصی بود و خود عراق در حال حاضر از نظر توان دفاعی در وضعیتی قرار دارد که میتواند با تروریستها مقابله کند.
وی افزود: اگر خدای نکرده شرایط تغییر کرد و عراق مجددا نیازمند کمکهای مستشاری ایران شد، تهران با توجه به نوع روابط دو کشور حتما به عراق در این زمینه کمک خواهد کرد.
استقبال از بازگشایی سفارت سایر کشورها در سوریه
سخنگوی وزارت امور خارجه در خصوص اقدام برخی از کشورهای عربی در بازگشایی سفارتشان در سوریه گفت: موضوع مهم حفظ حاکمیت ملی و تمامیت ارضی سوریه و اخراج تروریستها از این کشور و منطقه است و خوشبختانه این اهداف تا حدود زیادی محقق شده است.
وی ادامه داد: دولت سوریه به عنوان یک کشور مستقل باید روابط خارجی داشته باشد و با کشورهای جهان بر اساس آنچه که مردم و دولت سوریه خواهان آن هستند روابط اقتصادی و سیاسی داشته باشد.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: بازگشت کشورهایی که در زمانی فکر میکردند در اندک زمانی شرایط در سوریه تغییر میکند مورد استقبال ماست و ما تاکید داریم که باید به حاکمیت کشورها احترام بگذاریم، ما از حضور سایر کشورها در سوریه و بازگشت آنها به این کشور که با اقتدار توانسته از تمامیت ارضی خود دفاع کند به عنوان یک وضعیت مثبت استقبال میکنیم.
سفر رئیسجمهور به روسیه برای شرکت در نشست سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه
قاسمی درباره سفر رئیسجمهور به روسیه برای شرکت در نشست سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه با موضوع سوریه و حل بحران این کشور، گفت: ما پیش از این نشستهای سه جانبه این گونهای داشتهایم، این نشستها در ایران، ترکیه و روسیه برگزار شده است و در مورد این سفر نیز اطلاع رسانی آن توسط ریاست جمهوری انجام میشود.
وی همچنین درباره تصویب قطعنامه ضد ایرانی آمریکا و کانادا به بهانه نقض حقوق مسیحیان در ایران تصریح کرد: فرا رسیدن سال نوی میلادی را خدمت هموطنان مسیحی تبریک میگویم و امیدوارم سال پرثمر و موفقیت آمیزی در پیش رو داشته باشند.
قاسمی خاطرنشان کرد: آنچه دیگران در مورد اقلیتهای مذهبی و پیروان ادیان مختلف در ایران مطرح میکنند یا برگرفته از جهالت مطلق است یا از روی غرض ورزی، ما در این ارتباط بعضا شاهد شیطنتهایی از سوی کشورهایی که مواضع آنها نسبت به ایران مشخص است و دارای خصومت با ملت ایران هستند، هستیم.
وی ادامه داد: این اقدامات خصمانه انجام میشود و بهترین دفاع و تبلیغ را پیروان این ادیان در ایران میتوانند انجام دهند، پیروان ادیان مختلف در ایران میتوانند آزادانه آداب مذهبی خود را انجام دهند.
قاسمی گفت: اقداماتی که برخی از کشورها در این زمینه علیه ایران انجام میدهند در راستای ایجاد جنگ روانی و اعمال فشار است و آنچه که مطرح میکنند بیربط و نابجاست.
وی در بخشی دیگر از صحبت های خود درباره سخنان وزیر امور خارجه کشورمان طی مصاحبهای مبنی بر اینکه هدف برجام حل مشکلات اقتصادی نبوده نیز گفت: برجام یک هدف نداشت، برجام اهداف مختلفی را دنبال میکرد و میتوان بحث رفع تحریمها و همچنین مسائل اقتصادی، سیاسی و امنیتی را در مقولهی اهداف برجام قرار داد.
سفر عراقچی به افغانستان
مذاکره هیأت طالبان در تهران با هیأت ایرانی
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ سؤال خبرنگار روزنامه اعتماد مبنی بر حضور هیأتی از طالبان در تهران و مذاکرات رسمی با مقامات ایرانی، تصریح کرد: بله، تائید میکنم که هیأت طالبان روز گذشته در تهران حضور داشتند و با هیأت ایرانی مذاکراتی طولانی و مهم داشتند و اهداف آن نیز مشخص است. امیدواریم که نقش خود را در ایجاد ثبات و امنیت در افغانستان ایفا کنیم.
وی افزود: پس از سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی ایران به افغانستان و دیدارهایی که اخبار آن منتشر شد روز گذشته هیأتی از سوی طالبان به تهران آمد.
وی ادامه داد: این گفتگوهای طولانی و مهم روز گذشته در محل وزارت امور خارجه انجام شد. این مذاکرات و رایزنیها با این گروه به معنای یکسان بودن مواضع و همسویی با این گروه نیست بلکه با توجه به شرایط منطقه و وضعیت جاری لازم بود که این گفتوگوها انجام شود.
سخنگوی وزارت امور خارجه تصریح کرد: با توجه به اینکه بیش از پنجاه درصد سرزمین افغانستان، تحت اختیار طالبان قرار دارد و همچنین ناامنی و بی ثباتی و مشکلات درون افغانستان با تمایل ایران به طرح این موضوع با دولت «اشرف غنی» و با اطلاع دولت افغانستان، این مذاکرات انجام شد.
وی افزود: هدف اصلی از این مذاکرات یافتن راهکارها و یا زمینههای تسهیل و مساعدت به گفتگوهای بین گروههای افغانی و دولت افغانستان برای پیشبرد روند صلح در افغانستان است.
بهرام قاسمی با تاکید مجدد مبنی بر این که این مذاکرات در راستای ایجاد زمینه و تسهیل کردن مذاکرات بین دولت افغانستان و گروههای افغانستانی صورت گرفته است گفت: ما امیدواریم که هر چه زودتر شاهد پیشرفت مذاکرات صلح در افغانستان و ایجاد ثبات و امنیت در این کشور باشیم و این مذاکرات در تحقق این موضوع کمک کند.
قاسمی تصریح کرد: ایران سعی در ایجاد زمینههای لازم برای انجام گفتوگو بین دولت افغانستان و گروههای مختلف افغانستانی و پیشبرد این روند دارد.
وی افزود: اقداماتی را که انجام دادهایم در راستای کمک به دولت افغانستان و گروههای افغانستانی میدانیم تا بتوانند به صورت مسالمت آمیز در پای میز مذاکره مسائل خود را حل و فصل کنند تا شاهد افغانستانی با ثباتتر باشیم.
قاسمی تاکید کرد: ما تنها کشوری نیستیم که با طالبان صحبت میکنیم تاکنون بسیاری از کشورهای اروپایی و همچنین کشورهای منطقه با طالبان مراودات و گفت و گوهایی را داشتند، بنابراین ایران، اولین و تنها کشوری نیست که با طالبان مذاکره میکند .
وی خاطرنشان کرد: این مذاکرات با توجه به شرایط منطقه و اهمیت ایجاد ثبات در کشور افغانستان به عنوان یک بازیگر مهم و موثر در منطقه انجام شده و میتواند ادامه پیدا کند.