بازار گل و گياه يكي از ظرفيت هاي نسبتاً بكر به شمار رفته كه توانمندي آن به عنوان كالايي غيرنفتي از پويايي و درآمدزايي قابل توجهي برخوردار مي باشد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیمای مرکز خوزستان، خوزستان یکی از مراکز عمده تولید گل در کشور است که پس از استان های تهران و مرکزی رتبه سوم کشوری را به خود اختصاص داده، کاشت و پرورش گل و گياه در استان بیشتر در شهر هاي دزفول،شوش،بهبهان، اندیمشک و شوشتر انجام مي شود.
اما این صنعت بکر و پر سود در جهان سهم کمی از درآمد را برای خوزستان کسب کرده و آنطور که رئیس سازمان جهاد کشاورزی خوزستان می گوید : تولید گل و گیاه در خوزستان با مشکلاتی از قبیل هزینه های سرمایه گذاری بالا از جمله احداث گلخانه های مدرن، نبود نهاده های مورد نیاز در زمان مناسب و فقدان سیستم حمل و نقل مواجه است.
به گفته آقای کیخسرو چنگلوایی از مهمترین قطب های تولید گل و گیاه خوزستان شهرستانهای دزفول و شوش می باشند که با توجه به شرایط مناسب آب و هوایی، کمتر از ظرفیتهای این صنعت سود آور بهره می برند.
مدیر جهاد کشاورزی شهرستان دزفول در این خصوص می گوید: بیشترین گل تولید این شهرستان گل رز می باشد که با توجه به کشت سنتی،موانع صادرات و توسعه نیافتن گلخانههای مدرن، سود ناچیزی نصیب گل کاران این صنعت می شود.
احمد زارعی می گوید: گل رز تولید دزفول از کیفیت و عطر و بوی خوبی برخوردار است ولی کشت سنتی ، عدم دسترسی به بازار گل و حمل و نقل نا مناسب از مشکلاتی است که گلکاران این شهرستان را آزار میدهد و ضرورت دارد پایانه گل و گیاه در این شهرستان راهاندازی شود.
به گفته گلکاران ،مشکل اصلی آنها نبود پایانه های گل و گیاه در مرحله اول و سپس سنتی بودن کشت گل وگیاه است به طوری که گلخانههای آنها اکثر از جنس چوب و پلاستیک هستند که باید به سوی کشت مدرن آبکشت حرکت کنند.
در روش آب کشت نیازی به شخم و آبیاری نیست و مصرف آب به صورت چشمگیری کاهش مییابد ٫ همچنین در این روش ضد عفونی کردن محیط رشد بسیار ساده و کم هزینه است. چون محلول غذایی به صورت مایع است به راحتی میتوان آن را کنترل کرد. همچنین در جایی که خاک مناسب ندارد یا دچار بعضی بیماریها است قابل کشت میباشد. کنترل شرایط محیطی از جمله نور٫دما٫ رطوبت، و ترکیب هوا بسیار سادهتر است.
معاون بهبود و تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان با تایید موانع پیش روی گلکاران خوزستانی ، نقش مدرن شدن گلکاری در رونق این صنعت را مهم ارزیابی می کند و می گوید، هم اکنون صنعت پرورش گل در استان با مشکلاتی روبروست و این مشکلات، باعث شده که با وجود ظرفیت چشمگیر خوزستان در تولید گونه های مختلفی گل ازجمله نرگس و رز، در سال های اخیر شاهد پیشرفت محسوسی در این صنعت نباشیم.
آقای قاسمی نژاد با اشاره به مشکلات ساخت پایانه صادرات گل و گیاه در خوزستان می گوید : پایانه صادراتی گل و گیاه در دزفول از سال 82 به اجرا درآمد اما متاسفانه پس از چند سال به علت های مختلف هنوز پیشرفتی در این پروژه رخ ندادهاست ؛ در حالیکه اگر این پایانه از زمان تصویب به طور کامل اجرا میشد بدون شک کمک شایانی به تولید و صادرات گل خوزستان میکرد.
احمد اسدی، از گلکاران مزرعه رز سرخ می گوید:اگر پایانه گل و گیاه را اندازی شود دیگر مشکلی برای صادرات گل نداریم و تمام گل کاران استان می توانند گل های خود را به این پایانه به فرستند، همچنین بیش از 4 تا 5 برابر سود آوری برای استان را به همراه خواهد داشت.
به گفته این مزرعه دار گل سرخ ، مهمترین مشکل گلکاران نبود پایانه گل و گیاه جهت فروش گل است که این مسئله باعث می شود گل و گیاه از این شهر جهت فروش به تهران برده شود و با واسطه گری و دلالی گل ها به فروش برسد که در اینصورت گلکار سود چندانی نمی کند و حتی گاهی اوقات ضرر هم می کند.
قاسمی نژاد معاون بهبود و تولیدات گیاهی سازمان جهاد کشاورزی خوزستان در این رابطه می گوید: وقتی که بستر از نظر عرضه به بازار مهیا باشد هم کیفیت محصول و هم بازاریابی بیشتر می شود و در مجموع یک کار اقتصادی تر می شود و تلفات را نیز به حداقل می رساند. اما ما هنوز برای عرضه محصولات خود به بازار از روش سنتی استفاده می کنیم که نمیتوان محصول را به موقع وارد بازارکرد.
اقای نصرتیان یکی دیگر از تولید کنندگان گل در شوش است که بیش از 6 هزار هکتار گلخانه گل رز دارد، او از کاشتن گل در گلخانه راضی هست اما می گوید : موقع برداشت گل های گلخانه ام دلالان می آیند سر زمین و 40درصد ازمحصول را می خرند و 60 درصد باقی مانده به تهران فرستاده می شود که نیمی از آن بر اثر گرما و حمل و نقل نا مناسب خراب می شود و خستگی در تنمان می ماند.
اکنون بیش از 4 هزار نفر در صنعت گل و گیاه استان مشغول به فعالیت هستند و باید توجه داشت خوزستان به عنوان یکی از قطبهای کشاورزی با مزیت آفتاب درخشان و شرایط مناسب آب و خاک نقش عمدهای در تولید گل و گیاه کشور دارد که می توان با ساخت یک پایانه صادرات گل و گیاه ، این استان را به جایگاه مناسبی در تولید و عرضه گل در کشور رساند.