ترامپ در عرض چند ساعت در خصوص سه موضوع مورد علاقه خود یعنی ایران، نیویورک تایمز و هیلاری کلینتون به طرح ادعاهای دروغین پرداخت. این آتشباری توئیتی سرآغاز سالی مملو از فریبکاری و دروغ پراکنیهای بی سابقهای بود که طی آن ترامپ به گونهای فزاینده از حقیقت فاصله میگرفت.
پایگاه موسوم به فکت چکر Fact Checker با استناد به دادههای اطلاعاتی خود که با پیگیری هر اظهار نظر مشکوک رئیس جمهور آمریکا به دست آمده اعلام کرد ترامپ از ابتدای سال ۲۰۱۸ تاکنون ۱۹۸۹ مورد ادعای دروغ و گمراه کننده مطرح کرده است. به موجب این بررسی ترامپ از ابتدای دوران ریاست جمهوری خود تا پایان سال ۲۰۱۸ بیش از ۷۶۰۰ دروغ گفته است - یعنی به طور میانگین بیش از ۱۵ دروغ در روز در سال ۲۰۱۸ که این رقم در مقایسه با سال قبل تقریبا سه برابر شده است.
نظرسنجی فکت چکر که این ماه انجام شده است نشان میدهد از هر ده آمریکایی کمتر از سه نفر ادعاهای دروغین رایج ترامپ را باور میکنند. حتی در میان طرفداران پروپاقرص ترامپ - از هر شش شرکت کننده در این نظرسنجی تنها یک نفر دروغهای ترامپ را باور کرده اند.
به همین ترتیب نتایج نظرسنجی مرکز کوئینپیاک Quinnipiac در ماه نوامبر نشان میدهد ۵۸ درصد از رای دهندگان آمریکایی میگویند ترامپ آدم صادق و راستگویی نیست و تنها ۳۶ درصد وی را رئیس جمهور راستگو میدانند. همچنین پنجاه درصد از شرکت کنندگان در این نظرسنجی گفته اند ترامپ در مقایسه با روسای جمهوری قبلی آمریکا از صداقت و راستگویی کمتری برخوردار است.
مایکل بشلاس Michael R. Beschloss تاریخ نگار روسای جمهوری آمریکا در سال ۲۰۱۸ درباره ترامپ گفته بود: تا قبل از این چه موقع شاهد بودیم که یک رئیس جمهور تا این اندازه درباره تفاوت میان راست و دروغ بی تفاوت و بی قید باشد یا اینقدر مشتاق باشد که تفاوت میان حرف راست و دروغ را بی اهمیت جلوه دهد و آن را محو کند؟
از هر ده آمریکایی کمتر از سه نفر ادعاهای دروغین رایج ترامپ را باور میکنند.
وی میافزاید در قانون اساسی آمریکا در خصوص نحوه برخورد با دروغگویی روسای جمهوری به هیچ دستور العملی اشاره نشده است، زیرا فرض اصلی بر این است که همه مثل جرج واشنگتن یک رئیس جمهوری راستگو و صادق هستند.
ترامپ تا ماه مه در مجموع هر ماه حدود ۲۰۰ تا ۲۵۰ ادعای دروغ مطرح میکرد. ولی این روند ناگهان در ماه ژوئن شکل انفجار آمیز به خود گرفت و تعداد دروغهای وی در این ماه از مرز ۵۰۰ تا گذشت. وی در دو ماه ژوییه و اوت نیز بیش از ۵۰۰ بار، در ماه سپتامبر حدود ۶۰۰ بار؛ در ماه اکتبر بیش از ۱۲۰۰ بار و در ماه نوامبر تقریبا ۹۰۰ بار دروغ گفت: در هر حال در ماه دسامبر شمار دروغهای ترامپ به حد متعادل حدود ۲۰۰ دروغ بازگشت.
سیر صعودی دروغ پردازیهای ترامپ در اواسط تابستان در شرایطی بود که کاخ سفید برگزاری کنفرانسهای منظم مطبوعاتی را متوقف ساخته و یگانه صدای دولت ترامپ بود که بارها با خبرنگاران دیدار داشت یا گردهماییهای مختلف ترتیب میداد یا به طور پیوسته توئیت میکرد.
مارتا کومار از اساتید دانشگاه توسون که از زمان رونالد ریگان همواره روند تعامل رئیسان جمهور آمریکا را با رسانهها دنبال کرده است در این باره میگوید ترامپ یکی از پرحرفترین روسای جمهور معاصر آمریکا به شمار میرود. ترامپ تا روز ۲۰ دسامبر و در طول ۲۳ ماه نخست دوران ریاست جمهوری حدود ۳۲۳ مورد جلسه کوتاه پرسش و پاسخ با خبرنگاران برگزار کرده است که از این لحاظ پس از بیل کلینتون در رده دوم قرار دارد. وی همچنین ۱۹۶ بار مصاحبه کرده است که از این لحاظط پس از باراک اوباما قرار گرفته است.
بیش از یک سوم ادعاهای ترامپ در طول گردهماییهای انتخاباتی بیان شده اند. به عنوان مثال وی در ۵ نوامبر یک روز قبل از برگزاری انتخابات میان دورهای کنگره در سه گردهمایی انتخاباتی شرکت کرد و در مجموع ۱۳۹ حرف دروغ و ادعای گمراه کننده بر زبان آورد.
همچنین بخش اعظم دیگر ادعاهای دروغین ترامپ در جریان کنفرانسهای مطبوعاتی و حدود ۱۷ درصد آنها نیز در نتیجه توئیتهای وی صورت میگیرد.
ترامپ تقریبا درباره همه مسائل بزرگ و کوچک به آمریکاییها دروغ میگوید و آنها را فریب میدهد. ترامپ درباره حق السکوتهایی که وکیل سابقش برای ساکت کردن زنانی که با وی رابطه نامشروع داشته اند داشته است دروغ میگوید. ترامپ به طور پیوسته درباره دستاورهای دولتش مانند ادعای تصویب بزرگترین کاهش مالیاتی در دولتش، یا ثبت بهترین عملکرد اقتصادی در تاریخ آمریکا، یا انعقاد قراردادهای عظیم برای اشتغالزایی با عربستان سعودی یا از همه مهمتر حل بحران هستهای با کره شمالی، اغراق و بزرگنمایی میکند.
وی حتی در متهم کردن دشمنان فرضی خود به اتهامات جعلی و دروغین هیچ ابایی ندارد، مثلا متهم کردن کیلنتون به همدستی با روسها یا متهم کردن جیمز کومی رئیس سابق اف بی آی به درز اطلاعات محرمانه.
رئیس جمهور آمریکا حتی ارتباط خود را با سیاستهای دولتش به راحتی انکار میکند. وی میگوید دولتش سیاست جداسازی خانواده مهاجرین را در مرزها دنبال نمیکند و این در حالیست که این کار را انجام میدهد. یا اجرای این سیاست را به قوانین موجود نسبت میدهد در حالیکه اینچنین نیست.
ترامپ به طور پیوسته درباره دستاورهای دولتش، اغراق و بزرگنمایی میکند.
ترامپ به راحتی حقایق و واقعیتها را جعل میکند. مثلا وی بارها از راه اندازی شش تا هشت کارخانه جدید فولاد سازی خبر داده است در حالیکه این خبر اصلا واقعیت ندارد. یا میگوید اوباما وقتی رئیس جمهور بود به ۲۵۰۰ تبعه ایرانی در دوران مذاکرات هستهای تابعیت آمریکایی اعطا کرد در حالی که این دروغ محض است.
گاهی اوقات رئیس جمهور آمریکا حتی تلاش میکند تا واقعیات مورد نظر خودش را خلق کند!
وقتی رهبران شرکت کننده در نشست مجمع عمومی سازمان ملل متحد از اقدام ترامپ در طرح دروغ مورد علاقه وی مبنی بر اینکه دولتش در کمتر از دو سال تصدی ریاست جمهوری تقریبا به اندازه همه دولتها در تاریخ آمریکا کار کرده است، به شدت به خنده افتادند، ترامپ به وضوح مات و مبهوت شد و به صراحت گفت: انتظار این واکنش را نداشته است ولی بعدا در گفتگو با خبرنگاران سعی داشت پافشاری کند که هدف وی از این مبالغه صرفا مزاح و خنداندن حضار بوده است.
وی در یک گردهمایی در تامپا اعلام کرده بود هزاران تن از مردم که موفق نشدند وارد محل سخنرانی وی شوند در حال تماشای این مراسم از یک صفحه نمایش بسیار عظیم در خارج از آن مکان هستند در حالیکه نه اصلا از چنین جمعیتی خبری بود و نه اصلا چنین صفحه نمایشی وجود خارجی داشت.