آلاینده های موجود در هوا آثار زیانباری بر جسم و روح افراد به جای می گذارد، به گونه ای که این عوارض سالها افراد را درگیر خود می کند.
متخصصان علوم مختلف پزشکی می گویند آلاینده های موجود در هوا آثار زیانبار متعددی بر جسم و روح افراد به جای می گذارد، به گونه ای که این عوارض حتی سالها افراد را درگیر خود می کند.
به گفته پزشکان، متخصصان و دست اندرکاران بهداشت و سلامت جامعه، پدیده آلودگی هوا بر دستگاه های داخلی بدن همچون دستگاه قلبی و عروقی و تنفسی و همچنین اندام های خارجی مانند چشم و پوست که به طور مستقیم در معرض آلودگی هوا قرار می گیرند، اثرات مخربی دارد.
براساس اظهار نظر برخی از متخصصان علوم مختلف پزشکی بروز بیماری های مزمنی همچون آسم و آلرژی های پوستی و بعضا بیماری های صعب العلاج و لاعلاجی مانند سرطان از جمله تاثیرهای مخرب و غیرقابل جبران آلودگی هوا بر سلامت افراد جامعه است.
دکتر مسعود قاسمی رییس انجمن آتروسکلروز (تصلب شرایین) می گوید: آلودگی هوا سبب افزایش احتمال بروز سکته های قلبی تا چهار برابر در افراد می شود و این احتمال دستکم تا دو هفته پس از پایان آلودگی هوا به قوت خود باقی خواهد ماند.
دکتر احمد سلامت راد جراح و فوق تخصص قرنیه معتقد است آلودگی هوا به ویژه ذرات معلق منجر به تولید ماده ای می شود که برای چشم افراد به ویژه افراد میانسال و کهنسال خطرناک است.
به گفته محققان آمریکایی خطر ابتلا به سندرم خشکی چشم برای ساکنان شهرهای بزرگ با سطوح بالای آلودگی هوا بیشتر از دیگران است.
سندرم خشکی چشم می تواند برای بیماران بسیار مضر باشد و به شدت بر کیفیت زندگی و میزان فعالیت روزانه آنها تاثیر بگذارد.
سرطان بیماری و مشکل دیگری است که محققان براین باورند که یکی از عوامل اصلی ایجاد کننده آن زندگی در شهرهای بزرگ و مناطق دارای آلودگی هوا است. محققان معتقدند افرادی که در مناطق دارای آلودگی هوا زندگی می کنند، حدود 20 درصد بیشتر از افرادی که در هوای پاک زندگی می کنند با احتمال ابتلا به سرطان ریه مواجه هستند. شواهد بسیاری وجود دارد که قرار گرفتن در معرض ذرات ریز هوا می تواند سبب التهاب ریه ها و آسیب زدن به DNA افراد شود و در نهایت بروز انواع سرطان ها به ویژه سرطان ریه شود.
کاهش فعالیتهای بدنی بیماران قلبی، ریوی و مبتلا به آسم به خصوص در فضای باز، خودداری از خروج غیرضروری از منزل، استفاده از ماسک استاندارد مورد تایید وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی برای افرادی که بیشترین زمان مواجهه با آلودگی هوا را دارند از جمله توصیه های پزشکان برای کاهش آثار زیانبار آلودگی برای سلامتی است.
آلودگی هوا در شرایط كنونی مساله اصلی شهرهای عمده و پرجمعیت و مناطق شهری است. کلانشهر کرج نیز به سبب جمعیت فراوان از این قاعده مستثنا نبوده و با آلودگی هوا دست به گریبان است. مقایسه آمار آلودگی هوای امسال نسبت به سال گذشته اما نشان دهنده بهبود شاخصها در این زمینه است.
بنابر اعلام اداره کل حفاظت محیط زیست استان در 9 ماهه سال جاری شاهد 43 روز پاک بوده ایم. این عدد در مدت مشابه سال گذشته 25 روز بوده است. آماری که نشان دهنده بهبود 58 درصدی این شاخص کیفی هوا است.
مدیر کل حفاظت از محیط زیست استان با بیان اینکه تعداد روزهای سالم نیز در سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته افزایش داشته است گفت: تعداد روزهای سالم در مدت ذکر شده در سال گذشته 198 روز بوده که تعداد این روزها در سال جاری 212 روز است. همچنین تعداد روزهای ناسالم برای گروه های حساس در سال جاری 19 روز بوده که در سال گذشته 52 روز بوده است.
فردین حکیمی با اشاره به اینکه در سال جاری شاهد 2 روز شرایط ناسالم برای تمام گروه ها بوده ایم، بیان داشت: سال گذشته نیز فقط شاهد یک روز هوای ناسالم برای تمام گروه ها (وضعیت هشدار) بوده ایم.
مدیرکل حفاظت محیط زیست البرز به دلایل بهبود کیفیت هوا در سال جاری اشاره کرد و گفت: یکی از دلایل اصلی این وضعیت نبود توفان های گرد و غبار و ریزگردها در بهار و تابستان سال جاری بوده است.
وی افزود: در این 2 فصل شاهد تغییرات جبهه آب و هوایی نبودیم در حالیکه این تغییرات در سال گذشته زیاد مشاهده می شد.
حکیمی دیگر دلایل این وضعیت را تشدید نظارت بر معاینه فنی خودروها و نظارت و پایش صنایع کوچک و بزرگ در استان برشمرد و افزود: در 9 ماهه سال جاری 944 مورد نمونه برداری و پایش در بخش هوا و امواج از صنایع به عمل آمده است.
وضعیت کیفیت هوا |
9 ماهه نخست سال 96 |
9 ماهه نخست سال 97 |
پاک |
25 روز |
43 روز |
سالم |
198 روز |
212 روز |
ناسالم برای گروههای حساس |
52 روز |
19 روز |
ناسالم برای تمام گروه ها |
1 روز |
2 روز |
كارشناسان و مجامع زیست محیطی به این نتیجه رسیده اند كه در پیش گرفتن راه های موثر حمایت از محیط زیست و منابع طبیعی امری اجتناب ناپذیر و حیاتی است. امری که باید با محوریت كاهش مصرف سوخت های فسیلی اجرا شود.
از جمله پیشنهادهای موثر در این زمینه طراحی وسایل نقلیه موتوری استاندارد، تبدیل سوخت خودروها به CNG در مقابل بنزین و نیز كاهش واردات بنزین است. از رده خارج كردن خودروهای قدیمی و فرسوده و افزایش طرحهای نظارتی مانند طرح معاینه فنی خودروه نیز از جمله این موارد است.
همچنین ارایه برنامه های آموزشی در رابطه با كاهش مصرف سوخت از طرق مختلف مانند آموزش تعمیر و نگهداری خودروها، الگوهای رانندگی و عوامل موثر بر میزان مصرف سوخت خودرو، استفاده از رسانه های همگانی (رادیو، تلویزیون، مطبوعات و...) و فعالیت های سازمان یافته برای آموزش و ایجاد آگاهی از اجرای قوانین برضد تمامی آلوده كننده ها بسیار مهم و ضروری است. در کنار این موارد می توان به افزایش پوشش گیاهی در استان به عنوان ریه های تنفسی زمین به منزله راهی موثر در زمینه کاهش آلودگی هوا اشاره کرد.